Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα υπέστη σημαντικές εκλογικές απώλειες σε περιοχές με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς εν μέσω δυσαρέσκειας για τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, παρά τη σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα, που ανέκαθεν βασιζόταν στη στήριξη μουσουλμάνων και άλλων μειονοτικών ομάδων, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 10 μονάδες σε έδρες όπου πάνω από το 10% του πληθυσμού αυτοχαρακτηρίζεται μουσουλμανικός.
Ο Τζόναθαν Ασγουορθ, που αναμενόταν να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ, έχασε την έδρα του από τον ανεξάρτητο Σοκάτ Άνταμ, έναν από τους τουλάχιστον τέσσερις υποψηφίους υπέρ της Γάζας που κέρδισε. Αρκετοί άλλοι Εργατικοί υποψήφιοι κόντεψαν να ηττηθούν.
«Αυτό είναι για τον λαό της Γάζας», δήλωσε ο Άνταμ, κρατώντας ψηλά μια παλαιστινιακή μαντίλα στο τέλος της νικητήριας ομιλίας του στην εκλογική περιφέρεια Λέστερ Σάουθ.
Εκλέχθηκε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν
Ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέρ της Γάζας κέρδισαν επίσης στο Μπλάκμπερν και στο Ντιούσμπερι και Μπάτλι, αφήνοντας και στις δύο περιπτώσεις τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση. Οι Εργατικοί απέτυχαν επίσης στο Ίσλινγκτον Νορθ, όπου ο πρώην ηγέτης, βετεράνος της αριστερής πτέρυγας και γνωστός υποστηρικτής των Παλαιστινίων Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε ως ανεξάρτητος.
Ενώ το Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα, έχει επίσης υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, γεγονός που έχει εξοργίσει κάποιους μεταξύ των 3,9 εκατ. μουσουλμάνων που αποτελούν το 6,5% του πληθυσμού της Βρετανίας.
Ο Στάρμερ έχει δεχθεί κριτική διότι άλλαξε μόνο σταδιακά τη θέση του για να ζητήσει κατάπαυση πυρός. Ενώ το κόμμα έχει δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δεν έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο.
Δημοσκόπηση της εταιρίας Savanta τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 44% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων κατατάσσουν τη σύγκρουση μεταξύ των πέντε βασικότερων ζητημάτων και από αυτούς το 86% δήλωσε ότι σκέφτεται να στηρίξει έναν ανεξάρτητο υποψήφιο στο θέμα αυτό. Η εκστρατεία «μουσουλμανική ψήφος» καλούσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν υποψηφίους υπέρ της Παλαιστίνης που κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι ή από μικρότερα κόμματα. Υπήρξαν 230 περισσότεροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ