Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν χθες τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο Ερντογάν έκανε λόγο και για την κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική Rosatom, με έδρα την περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως ήδη προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή της πρώτης μονάδας, στο Ακούγιου της Μεσογείου, ενώ η Τουρκία έχει καταστεί ήδη «κόμβος» για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά το εμπάργκο της Δύσης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον συνομιλητή του «διακεκριμένο φίλο», τονίζοντας ότι βρίσκεται μαζί του σε διαρκή επαφή για όλα τα σημαντικά ζητήματα, τόσο οικονομικά (οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σε 55 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ πέρυσι επισκέφθηκαν την Τουρκία 7 εκατ. ρώσοι τουρίστες) όσο και γεωπολιτικά, ενώ παράλληλα του απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθεί. «Στο φόντο αυτών των θερμών σχέσεων, θα επιθυμούσα να σας υποδεχθώ το συντομότερο δυνατό» φέρεται ότι του είπε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ – «ασφαλώς και θα έρθω» ήταν η απάντηση που έλαβε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στο τραπέζι των δύο ηγετών βρέθηκε επίσης, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τον οποίο ο Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να λήξει με διαπραγματεύσεις, υπό τη διαμεσολάβηση της Αγκυρας και, όπως είπε, «με δίκαιο τρόπο και για τις δύο πλευρές». Αξίζει να σημειωθεί δε ότι όλα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον, όπου θα παραστεί στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 9-11 Ιουλίου), ενώ αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Στην Αστάνα υπήρξε όμως χθες ένα ακόμη σημαντικό τετ α τετ ανάμεσα στον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας συναντήθηκαν διά ζώσης και σε θερμό κλίμα για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα, μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου, και είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν και εδώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου διατύπωσαν την εκτίμηση πως δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας (υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο δεν έλαβε μέρος στην πρόσφατη διάσκεψη της Ελβετίας).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, παράλληλα, στο ζήτημα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Siberia 2, ενός έργου στρατηγικής σημασίας ειδικά για τη Ρωσία μετά το εμπάργκο της Δύσης. Πούτιν και Σι φέρονται ότι συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής ρώσο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, πως οι όποιες εκκρεμότητες (ανάμεσά τους και η τελική τιμή πώλησης, όπως και η χρηματοδότηση, όπου η Κίνα προβάλλει σκληρούς όρους) πρέπει να επιλυθούν «το συντομότερο δυνατό», έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες και ο αγωγός να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.