Σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά την υποχρέωσή της να τηρεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, από την Αθήνα όπου βρέθηκε για διμερή επαφή με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο αυστριακός ΥΠΕΞ μιλά στα «ΝΕΑ» για τη γεωπολιτική κρίση, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, τις αμερικανικές εκλογές, την πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς και για τον χρόνο και τις προϋποθέσεις που θα χρειαστούν για να γίνουν μέλη της ΕΕ τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας για την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και να διατηρηθούν ασφαλείς οι ευρωπαίοι πολίτες;
Η περιφέρεια «φωτιάς» γύρω από την Ευρώπη εκτείνεται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και στην περιοχή του Σαχέλ. Ο γεωστρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μιας περιφέρειας σταθερότητας ως απάντηση σε αυτή την περιφέρεια «φωτιάς». Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή αλλού. Εάν η βία βγει εκτός ελέγχου στη γειτονιά της Ευρώπης, θα μας επηρεάσει όλους. Για την Αυστρία, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη διασφάλιση της κοινής μας γειτονιάς.
Κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην Αθήνα, συζητήσατε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αυστρίας; Ποιους τομείς θα μπορούσε να αφορά μια τέτοια συζήτηση;
Δίνω μεγάλη σημασία στην επίσκεψή μου και στη συνάντηση με τον φίλο μου Γιώργο, γιατί σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωστρατηγική θέση. Είτε είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, η στήριξη της Ουκρανίας, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενεργειακή ασφάλεια. Αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή- κλειδί τόσο για την Αυστρία όσο και για την Ελλάδα. Και οι δύο γνωρίζουμε ότι χωρίς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων η ΕΕ παραμένει ημιτελής. Οσον αφορά τη μετανάστευση, χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό και πραγματισμό. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία συγκαταλέγονται στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την παράνομη μετανάστευση. Με τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων, η ελληνική συνοριακή ασφάλεια και η ακτοφυλακή προστατεύουν επίσης τα κοινά μας σύνορα της ΕΕ, άρα και τα αυστριακά σύνορα. Οσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, η γενική τάση είναι εκεί που θέλουμε να είναι – προς τα πάνω. Ενας τομέας στον οποίο βλέπω ιδιαίτερες ευκαιρίες είναι ο τουρισμός – τελικά, η Ελλάδα και η Αυστρία μπορεί να είναι μεσαίου μεγέθους χώρες, αλλά όσον αφορά τον πολιτισμό και τον τουρισμό είμαστε και οι δύο υπερδυνάμεις!
Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών;
Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών καταδεικνύουν μια σαφή εντολή για την Ευρώπη. Οι φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις διατήρησαν την πλειοψηφία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΛΚ, ως κεντρώα δύναμη, αύξησε ακόμη και τη θέση του ως το μεγαλύτερο κόμμα. Τα εκλογικά κέρδη στο περιθώριο, είτε στην Ακρα Αριστερά είτε στην Ακρα Δεξιά, παρέμειναν κάτω από αυτό που πολλοί περίμεναν.
Τι πιστεύετε για την πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή άμυνα;
Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν έχει γκρεμίσει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άλλαξε δραματικά το τοπίο της απειλής. Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι επανεξετάζουν τις αμυντικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας. Σύμφωνα με τη στρατιωτική μας ουδετερότητα, υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης. Η Αυστρία μπορεί να επωφεληθεί πολύ από την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και την εκπαίδευση με ευρωπαίους εταίρους. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς – όπως και η Ελλάδα – έχουμε ενταχθεί στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού». Περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συμπληρώνουν, όχι να επαναλαμβάνουν, αυτό που ήδη κάνουμε μαζί ως εταίροι της «Ασπίδας του Ουρανού».
Θα έπρεπε η ΕΕ να ανησυχεί για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο;
Οι ΗΠΑ είναι μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο. Η ΕΕ θα αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα ως τη βούληση του αμερικανικού λαού. Η Αυστρία έχει πάντα εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο στην εξουσία. Αυτό δεν θα αλλάξει. Μαζί με τις ΗΠΑ ως έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κράτη-μέλη της ΕΕ; Τι άλλο απαιτείται να γίνει όσο βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης; Είναι δυνατόν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της δεν χρησιμοποιεί δημόσια τη συνταγματική ονομασία της χώρας;
Πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια στη Θεσσαλονίκη υποσχεθήκαμε ένταξη στην ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι καιρός να γίνει αυτό. Μαζί με την Ελλάδα, ως μέρος των «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων», βοηθάμε τους εταίρους μας στην περιοχή να επιτύχουν αυτόν τον στόχο το συντομότερο δυνατό. Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης, να απομακρυνθούμε από τη δυαδική σκέψη του «μέσα ή έξω». Υποστηρίζω τη σταδιακή ενσωμάτωση στις πολιτικές της ΕΕ, όπως η εσωτερική αγορά, στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη, έτσι ώστε οι πολίτες της περιοχής να βιώνουν ταχύτερα τα οφέλη και να μη χάνουν την πίστη τους. Υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για τη Βόρεια Μακεδονία για να συνεχίσει τη διαδικασία, όπως η συνταγματική αλλαγή για τις μειονότητες, και είναι σαφές ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται πλήρως. Ωστόσο, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση του κεκτημένου της ΕΕ και τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά. Ας εστιάσουμε σε ένα κοινό, ευημερούν ευρωπαϊκό μέλλον αντί να παραμένουμε κολλημένοι στο παρελθόν.