Ένα είδος βρύου που αντέχει σχεδόν κάθε δοκιμασία που μπορεί κανείς να σκεφτεί θα μπορούσε μια μέρα να πρασινίσει τον Άρη, υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές.
Το ταπεινό βρύο Syntrichia caninervis, κοσμοπολίτικο είδος που φύεται ακόμα και στην Ανταρκτική, επιβίωσε σε συνθήκες που προσομοιώνουν το περιβάλλον του Άρη, αναφέρει η ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
To σκληροτράχηλο φυτό αντέχει την ακραία ξηρασία, την ακτινοβολία και το ψύχος σε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών κάτω από το μηδέν, έδειξαν τα πειράματα.
Το βρύο θα μπορούσε να αποτελέσει «τη βάση για την εγκαθίδρυση και διατήρηση ενός οικοσυστήματος συνεισφέροντας στην παραγωγή οξυγόνου, τη δέσμευση του άνθρακα και τη γονιμότητα του εδάφους» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Innovation.
«Μπορεί να βοηθήσει στις ατμοσφαιρικές, γεωλογικές και οικολογικές διαδικασίες που απαιτούνται για τα ανώτερα φυτά και τα ζώα, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη δημιουργία νέων κατοικήσιμων περιβαλλόντων που ευνοούν τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία» ισχυρίζονται.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι, ακόμα και αν χάσει το 98% του νερού των κυττάρων του, το S.caninervis επαναφέρει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ξαναρχίζει τη φωτοσύνθεση μέσα σε δευτερόλεπτα αν βραχεί.
Αντέχει επίσης την αποθήκευση σε καταψύκτη στους -80 βαθμούς Κελσίου για 5 χρόνια, ή ακόμα και σε υγρό άζωτο για ένα μήνα.
Όπως φαίνεται οι κινέζοι ερευνητές θεωρούν ότι το εν λόγω βρύο θα μπορούσε να βοηθήσει στη «γαιοπλασία» του Άρη, την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων για την μεταμόρφωση του πλανήτη σε έναν φιλόξενο κόσμο σαν τη Γη.
Για την ώρα πάντως, μια τέτοια προοπτική παραμένει στο πεδίο της επιστημονικής φαντασία.
Η NASA φροντίζει μάλιστα να αποστειρώνει τα σκάφη που προσεδαφίζονται στην επιφάνεια του Άρη για να προλάβει τυχόν μόλυνση του πλανήτη από γήινα βακτήρια.