«H πενθήμερη εργασία και το 40ωρο δεν καταργούνται» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση απαντώντας στις εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση της εξαήμερης εργασίας υπό συνθήκες και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Με ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αποσαφηνίζει το τοπίο απαντώντας σε 10 ερωτήματα, τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», ενώ διευκρινίζει σε ποιες επιχειρήσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα να επεκτείνουν την εργασία των υπαλλήλων σε 6 ημέρες την εβδομάδα και εξηγεί πώς θα λειτουργεί το σύστημα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο. «Αλλωστε, οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ωράριο και τις ημέρες απασχόλησής τους».

Ποιους αφορά. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί για επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας και αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ».

Δεν υπάρχει αλλαγή για τους περισσότερους εργαζομένους. «Οι εργαζόμενοι, παλαιότεροι ή νέοι, σε εμπορικά, υπηρεσίες, σουπερμάρκετ, γραφεία κ.λπ. δεν επηρεάζονται στο παραμικρό».

Δεν αλλάζει το πενθήμερο σύστημα. «Αποτελεί μια ιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη και περιορισμένη κατηγορία επιχειρήσεων που έρχεται να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό».

Σε συγκεκριμένους κλάδους ισχύει ήδη η 6ήμερη εργασία. «Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα, με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού».

Η ρύθμιση δεν αφορά το σύνολο της εργασίας. Αφορά μόνο:

  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν 24/7, όπως για παράδειγμα εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες.
  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες. Οι επιχειρήσεις αυτές, πριν κάνουν χρήση της έκτακτης ημέρας εργασίας, πρέπει υποχρεωτικά να προδηλώνουν τον έξτρα φόρτο εργασίας τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Οποιος εργοδότης επιλέξει να κάνει χρήση της έκτακτης μέρας υποχρεωτικά καταβάλλει υψηλότερο ημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40% στον εργαζόμενο αν πρόκειται για ημέρα Σάββατο και 115% αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία. Η διασταύρωση των στοιχείων μέσα στην ΕΡΓΑΝΗ και οι έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας γίνονται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάχρησης ή παράνομης χρήσης της ρύθμισης».

Εκτακτη ημέρα εργασίας, όχι εξαήμερο. «Η νέα ρύθμιση δεν είναι εξαήμερη εργασία, είναι μία έκτακτη ημέρα εργασίας που εφαρμόζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που λειτουργούν με κυλιόμενες βάρδιες που, παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας, να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ χρήση της. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι να θεραπεύει την εκτενή αδήλωτη εργασία που έθιγε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων».

Η Ελλάδα κάνει κινήσεις και προς την κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου εργασίας. «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας με το νόμο “Δουλειές Ξανά” ακριβώς διότι θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια αλλά και ευελιξία στον εργαζόμενο».

Ασφαλιστικές δικλίδες για τους εργαζομένους. «Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που καθιέρωσε αυτή η κυβέρνηση – ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ –, που πλέον από φέτος εφαρμόζεται σε όλη την οικονομία, προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις απλήρωτες υπερωρίες. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ δείχνουν σημαντική αύξηση δηλωμένων υπερωριών και επομένως υψηλότερων εισοδημάτων για τους εργαζομένους που ήδη χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα».

Η κυβέρνηση στηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις. «Η κυβέρνηση πιστεύει στην αξία και στη χρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διότι προστατεύουν και ρυθμίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 429 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».