Δεν θα είναι, όπως μαθαίνω, και τόσο τυπική η παρουσία του Ερντογάν στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, στην 50ή επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα. Δηλαδή δεν θα μετάσχει μόνον στους εορτασμούς στα Κατεχόμενα, αλλά θα σηματοδοτήσει και ένα σωρό ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Την τακτική αυτή, άλλωστε, είχε ακολουθήσει και τα προηγούμενα χρόνια, όταν συνδύασε τις επετείους εισβολής με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτή τη φορά η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να υπάρξει αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στα Κατεχόμενα και η ενίσχυση της οικονομίας της αποσχιστικής οντότητας.

Τουρκικό ορμητήριο

Οπως σημειώνουν τούρκοι αξιωματούχοι, το νησί θεωρείται προκεχωρημένο φυλάκιο και βασικός βραχίονας των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί μια μεγάλη βάση, που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο. Οι επενδύσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς στην κατεχόμενη Κύπρο, κυρίως σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, διαμορφώνουν μια εικόνα εδραίωσης της παράνομης παρουσίας της και αναβάθμισης των υποδομών, που έχουν δημιουργηθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως κρίνουν σε Αθήνα και Λευκωσία, δεν είναι στις προτεραιότητές της η συζήτηση για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό εκτός κι εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τις ακραίες αξιώσεις της. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, η κατοχική πλευρά εδραιώνει και αναβαθμίζει την παρουσία της. Επισημαίνω εκ νέου ότι την ίδια ημέρα που ο Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, 10 χιλιόμετρα μακριά, με την πράσινη γραμμή ανάμεσά τους, θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης. Προεξοφλώ, συνεπώς, ότι η απάντηση θα δοθεί αμέσως.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η Κουμουνδούρου και τα τρολ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το εξέλαβαν ως ένα νέο «καρφί» του Στέφανου Κασσελάκη κατά του Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείω να φουντώσει έναν νέο διαδικτυακό πόλεμο στα πέριξ της Κουμουνδούρου – με τα γνωστά τρολ στην πρώτη γραμμή. Το αναφέρω γιατί ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες στο Mega, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διακινούνται σήμερα κομματικά κονδύλια προς τα τρολ του Διαδικτύου, αλλά άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο μια τέτοια ροή χρήματος να υπήρχε τα χρόνια του προκατόχου του. «Δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε τρολ. Στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγηση για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος», ήταν η δική του απάντηση. Περιμένω τη συνέχεια.

Πενθήμερη άδεια ζήτησε ο Μπελέρης

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ορατή, όμως κάτω από τα ραντάρ η άσκηση πίεσης προς τα Τίρανα, μετά την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης από το αλβανικό εφετείο που κρατά στη φυλακή τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη, δεν έχει χαλαρώσει λεπτό. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η κινητοποίηση καταγράφεται δημόσια μέσω των αυστηρών ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών και των μηνυμάτων που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα, υποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον γαλάζιο ευρωβουλευτή να παραστεί στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, διαφορετικά ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ένταξη θα είναι στρωμένος με αγκάθια. Πιέσεις στον Εντι Ράμα ασκούνται και μέσω υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και ο Μπελέρης δεν καταθέτει τα νομικά όπλα.  Πληροφορούμαι ότι ο ίδιος υπέβαλε αίτηση στον διευθυντή των αλβανικών φυλακών προκειμένου να λάβει πενθήμερη άδεια για να μπορεί να δώσει το παρών στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου από τις 16 έως και τις 19 Ιουλίου. Από το Μαξίμου περιμένουν έως την Πέμπτη να φανούν οι προθέσεις του αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με τον Μητσοτάκη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μάχες στα δεξιότερα

Εν αναμονή της εναρκτήριας συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, πάντως, καταγράφω κι έναν σκληρό, υπόγειο πόλεμο δεξιότερα της Δεξιάς που έχει ήδη επιπτώσεις. Αναφέρομαι στη σύγκρουση του Κυριάκου Βελόπουλου με την Αφροδίτη Λατινοπούλου που είχε αρχίσει συζητήσεις για να ενταχθεί στην ευρωομάδα της Μελόνι, αλλά την «έκοψε», όπως μου μεταφέρουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης που μετέχει στην ίδια ομάδα και έβαλε βέτο. Κατόπιν αυτού η Λατινοπούλου αναζήτησε άλλη ομάδα και εντάχθηκε τελικώς στην ομάδα του Ορμπαν και της Λεπέν –που δεν τη βλέπει, όπως διαμηνύει, και τόσο ακροδεξιά…