Τα στοιχήματα έπεσαν έξω. Το φαβορί ηττήθηκε. Και ενώ κανείς δεν περίμενε στον «τελικό» να βρεθεί μια συμμετοχή με δημοφιλές όνομα μεν, αλλά όχι με το ίδιο «βάρος» και ιστορία με πολλούς από τους «αντιπάλους» του, τελικά στέφθηκε ο απόλυτος νικητής, αφήνοντας ορισμένους εκ των κορυφαίων «συναγωνιστών» ακόμη και στα αζήτητα.
Ο λόγος για το έργο τέχνης το οποίο κοσμούσε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το οποίο πουλήθηκε προς 1,9 εκατ. δολάρια από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, αν και η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων.
Το αποτέλεσμα αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη ακουαρέλα του Τόμας Τέιλορ ως το αντικείμενο με την υψηλότερη τιμή που σχετίζεται με τη σειρά «Χάρι Πότερ», αφού μέχρι τώρα τη θέση αυτή κατείχε ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του ίδιου βιβλίου – «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», το οποίο και είχε πουληθεί έναντι 421.000 δολαρίων σε αμερικανική δημοπρασία πριν από τρία χρόνια.
Η σημασία του συγκεκριμένου ρεκόρ αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον και σκεπτικισμό από τους ειδικούς στην αγορά σπάνιων βιβλίων, πολλά εκ των οποίων είναι περιζήτητα από συλλέκτες, βιβλιοθήκες κα ιδρύματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι έμεινε, επί παραδείγματι, απούλητο το πρώτο βιβλίο του Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα» (1923), άκοπο και αδιάβαστο μέσα στην εύθραυστη γυαλιστερή του κουβερτούρα.
Στην ίδια δημοπρασία προσφέρθηκε το πιο σπάνιο βιβλίο στην αμερικανική λογοτεχνία, ο «Ταμερλάνος» του Εντγκαρ Αλαν Πόε, του οποίου υπάρχουν μόνο δώδεκα γνωστά αντίτυπα. Η τιμή στην οποία πουλήθηκε αποτέλεσε έκπληξη για τους παρισταμένους καθώς ήταν δραματικά χαμηλότερη από την ακουαρέλα του εξωφύλλου του Χάρι Πότερ, μόλις 420.000 δολάρια.
Απρόσμενα αποτελέσματα
Στη σκιά του μαθητευόμενου μάγου μπήκαν μεταξύ άλλων και η πρώτη έκδοση του «Μόμπι Ντικ» του Μέλβιλ (21.600 δολάρια), η «Λολίτα» με αφιέρωση από τον Ναμπόκοφ στον Γκράχαμ Γκριν (264.000 δολάρια), η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς με αφιέρωση στον στενό του φίλο, συγγραφέα και ποιητή Γουόλτερ Σάβατζ Λάντορ (228.000 δολάρια), «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» με το σπάνιο και εμβληματικό του εξώφυλλο, δώρο στην αδερφή και στον γαμπρό τής Ζέλντα, της συζύγου του συγγραφέα, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (336.000 δολάρια), η πρώτη έκδοση με αφιέρωση του «Μάγου του Οζ» (108.000 δολάρια), ένα αντίτυπο του βιβλίου «Στον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ με αφιέρωση στην Τζόις Τζόνσον (120.000 δολάρια), το πιο πρώιμο γνωστό χειρόγραφο του Πόε σε ιδιωτικά χέρια «Σε ένα άλμπουμ – σε ένα οοτάμι» (216.000 δολάρια) και το πιο σημαντικό σωζόμενο χειρόγραφο του Σέρλοκ Χολμς «Το σήμα των τεσσάρων» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ (960.000 δολάρια).
Τα απρόσμενα για αρκετούς αυτά αποτελέσματα αποδίδονται από τους ανθρώπους της αγοράς στο γεγονός ότι η εικόνα του Χάρι Πότερ είναι η πλέον άμεσα αναγνωρίσιμη στη σύγχρονη λογοτεχνία και πως ο «κόσμος του προσφάτου» καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις τάσεις της αγοράς, σύμφωνα και με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στη λογοτεχνική ιστοσελίδα Literaly Hub.
To θετικό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι μπορεί ο «Ταμερλάνος» να μην έκανε το πολυπόθητο ρεκόρ, αλλά η νέα του ιδιοκτήτρια φέρεται ότι αναζητεί ήδη το ίδρυμα που θα το δωρήσει ώστε να είναι προσιτό προς μελέτη και όχι «αόρατο» σε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη.