Το ρήγμα που υπήρχε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκε και μετά την πολύωρη συζήτηση του Σαββάτου. Ο Κασσελάκης παρέμεινε πιστός στον ήπιο λόγο που είχε υιοθετήσει τις τελευταίες μέρες, μετά τις αναρτήσεις που άναψαν φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας εκφράσεις και ύφος που στο παρελθόν έχουν τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έδειξε διαλλακτικότητα σε όσα πραγματικά τον ενδιέφεραν στον ορίζοντα των επόμενων μηνών: η πρόθεσή του να αναμορφώσει το κόμμα συνεχίζεται κανονικά, δίνοντας επί της ουσίας ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τις λεπτομέρειες της κόντρας που αφορά τις αλλαγές στο οργανόγραμμα. Δεύτερο σαφές μήνυμα, να σταματήσει η δημόσια πολυγλωσσία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Να συμφωνήσουμε όλοι μας ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό, να ξέρετε, δεν είναι απειλή, είναι κοινή λογική», είπε στη δευτερολογία του, προειδοποιώντας τα στελέχη του με έμμεσο τρόπο, που αφήνει να εννοηθεί πως στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα και οι διαγραφές. Τρίτο μήνυμα, μέσω της παρομοίωσης του «τραγέλαφου», ήταν η άρνηση για «συγκολλήσεις κομμάτων» στον προοδευτικό χώρο, επιμένοντας στην τακτική «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζεται στους απέναντι», αλλά παίρνει, σε πρώτη φάση, ο ίδιος κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για συγκλίσεις (η πρώτη εκ των οποίων αφορά το ιδιωτικό χρέος) – υποσχόμενος να συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και βγάζοντας από αυτή τη συζήτηση τη Νέα Αριστερά, στην οποία συνέχιζε να αναφέρεται σε σκληρό ύφος.

Και τώρα «συλλογικότητα»

Ο Κασσελάκης «έπαιξε» με τους αριθμούς εντός του οργάνου, που του πρόσφεραν καθαρή πλειοψηφία, αλλά και με το αίτημα που είχε διατυπωθεί πρώτα από το κείμενο των «87» και ύστερα στο κείμενο συμβολής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος, προαναγγέλλοντάς συνεδριάσεις ακόμα και τον Αύγουστο («θα σας ταράξω στη συλλογικότητα», είπε, και έκανε χθες την πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής) για την προετοιμασία του καταστατικού συνεδρίου που, για την ώρα, έχει οριστεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Από τη δική τους πλευρά, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας πως υπολείπονται στους αριθμούς τους εντός του οργάνου αλλά και χωρίς να έχουν στόχο να καθαιρέσουν, με κάποιον τρόπο, τον πρόεδρο του κόμματος, επέλεξαν να προβάλουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων από την πλευρά του Κασσελάκη. Είτε αυτό αφορούσε την προτροπή οι διαφωνίες να μένουν εντός των οργάνων, ενώ ο ίδιος επιλέγει να απαντάει με αναρτήσεις, είτε την αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, καθώς η προεδρική πλειοψηφία απέρριψε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν ώστε οι καταστατικές αλλαγές και οι συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά να εγκριθούν μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος.

Επικρίσεις από στελέχη

Οι επόμενες εβδομάδες, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι ανώδυνες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η συζήτηση που έγινε μέσα στην Κεντρική Επιτροπή δεν ήταν εύκολη. Η μετεκλογική παρουσία του κόμματος, η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ, αλλά και οι υπόνοιες για τα «μαύρα χρήματα» της προηγούμενης περιόδου (που κέρδισε τα επικριτικά σχόλια του τέως οικονομικού διευθυντή Θύμιου Γεωργόπουλου) σχολιάστηκαν επικριτικά από μια σειρά στελεχών της πρώτης γραμμής, αποδίδοντας στον πρόεδρο (σε συνδυασμό με τις ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα) πρόθεση ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπής του σε ένα κόμμα «ιδιωτικής χρήσης» – «ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει, ρευστοποίηση των οργάνων δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα», απάντησε από τη μεριά του ο Κασσελάκης.