Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται πια στη μέση του, όμως η προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει: οι επτά υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος ετοιμάζουν τις συμμαχίες τους, πυκνώνοντας τις εμφανίσεις και τις περιοδείες τους, σχεδιάζοντας τους επόμενους μήνες μέχρι την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τις περιοδείες του από τα προάστια της Αττικής και βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Αιγάλεω και στο Πέραμα, κάνοντας επαφές χωρίς κάμερες με τα απλά μέλη του κόμματος στις γειτονιές. «Δύναμή μου, ο κόσμος της παράταξης» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Συνεχίζουμε μαζί στον δρόμο της ενότητας, του ήθους και της πολιτικής μας αυτονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας πού θα δώσει έμφαση τις μέρες που έρχονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα διεκδικήσει να εξασφαλίσει και τις σχετικές συμμαχίες, με την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, στον δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος εξελέγη με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.

Στις περιοδείες το έχει ρίξει και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος μετά τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Κατερίνη και τη Λάρισα – για επαφές τόσο με τα μέλη του κόμματος όσο και με περιφερειακούς παράγοντες. «Είτε θα προχωρήσουμε με ένα άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, είτε, πολύ φοβάμαι, ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ άσχημες. Συνολικά για τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε στους συγκεντρωμένους εκεί, δίνοντας και το στίγμα της καμπάνιας που ακολουθεί. Το πρώτο του προεκλογικό σποτ έδωσε στη δημοσιότητα ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μιλάει για τη σημασία της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ: «Η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας εξαρτάται από τη δυνατότητά του να τα ακούει και να τα καταλαβαίνει σε βάθος» επεσήμανε πρόσφατα (tovima.gr), ζητώντας αξιόπιστες και διαφανείς ανοιχτές διαδικασίες στον δρόμο προς την κάλπη – στο βίντεο καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την προσπάθειά του καθώς «δίνοντας αξία στον πολίτη, δίνεις αξία στην πολιτική».

Ψάχνοντας συμμαχίες

Με τηλεοπτικές εμφανίσεις και χάραξη πολιτικής στρατηγικής συνεχίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ετοιμάζοντας τις δικές τους κινήσεις και επιχειρώντας συμπλεύσεις ανά την Ελλάδα – ο Μιχάλης Κατρίνης, ως ο μοναδικός υποψήφιος από την περιφέρεια, θέλει να αξιοποιήσει τον ρόλο αυτό προς όφελός του, βγαίνοντας και στο κυνήγι των υπογραφών υποστήριξης των υποψηφίων. Την ίδια ώρα, η πρώτη δημοσκόπηση (GPO) έδειξε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με 39,4%, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται ο Χάρης Δούκας (22,3%) και ο Παύλος Γερουλάνος (19,9%) – στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μιλένα Αποστολάκη (7,9%) και στην πέμπτη ο Μιχάλης Κατρίνης (5%). Η ικανοποίηση στην πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη για τα πρώτα νούμερα ήταν έκδηλη, ωστόσο σε όλα τα στρατόπεδα σημείωναν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ στην έρευνα δεν έχει προστεθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά της προεκλογικής περιόδου, υπάρχουν ακόμα σημεία που αφορούν τις λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμα καθαρογραφεί. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ), η οποία θα γνωστοποιήσει και το χρονοδιάγραμμα για τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών υποστήριξης της κάθε υποψηφιότητας – υπενθυμίζεται πως χρειάζονται 5.000 υπογραφές μελών ή οι αντίστοιχες από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.