Σε μία εν μέρει πανηγυρική Σύνοδο επί αμερικανικού εδάφους, αφού σηματοδοτείται η επέτειος 75 χρόνων από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και ουσιαστική σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την επιβεβαίωση στήριξης της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο έδαφός της από τη Ρωσία, η ελληνική διπλωματία έχει να διαχειριστεί τις δικές της λεπτές ισορροπίες σε τρία μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής: Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία. Στους χώρους του συνεδριακού κέντρου Walter E. Washington, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα είναι παρόντες ταυτόχρονα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ηγέτες των τριών χώρων Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Εντι Ράμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς, κατά πληροφορίες, κλειδωμένα τετ α τετ κορυφής. Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ συνολικά τέσσερις μέρες, αρχικά στην Ουάσιγκτον για την πρώτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με 32 συμμάχους μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για συζητήσεις στην έδρα του ΟΗΕ, μετά την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2025-26.

Η Σύνοδος έχει στην ατζέντα το Ουκρανικό, την άμυνα (τη μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά) και την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ (με ΕΕ και Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα). Ειδικά για τη δέσμευση που αφορά τις αμυντικές δαπάνες ώστε να φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, κυβερνητικές πηγές έδιναν μια ιδέα για το στίγμα του Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα είναι στον «σκληρό πυρήνα» των χωρών που υπερβαίνουν το ποσοστό ενώ ο Πρωθυπουργός κρατά ψηλά την πρόταση (από κοινού με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ) για μια συμπληρωματική του ΝΑΤΟ ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

«Παράθυρο συνάντησης»

Στο μεταξύ στο ραντάρ της Αθήνας είναι οι κινήσεις και η ρητορική της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς προσώρας να τίθεται θέμα συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Μίτσκοσκι («Αν δεν υπάρξει σε αυτή τη φάση, ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα» έλεγε προ ημερών ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας), ο οποίος σε συντονισμό με την πρόεδρο της γείτονος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εμμένει σε προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του. Ο Μητσοτάκης θέλει να καταγραφεί με σαφήνεια στην Ουάσιγκτον η ελληνική θέση υπέρ της ανάγκης απαρέγκλιτης τήρησης των διεθνών συμφωνιών. Ο ίδιος ενημέρωσε άλλωστε για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία και τους ευρωπαίους ομολόγους του. Δεδομένο είναι ταυτόχρονα το ελληνοαλβανικό ρήγμα με τελευταίο «επεισόδιο» στην υπόθεση του εκλεγμένου πλέον ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη την καθαίρεσή του από δήμαρχο Χειμάρρας. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνάντησης Μητσοτάκη – Ράμα, με την Αθήνα να επιμένει προσώρας στην «υποχρέωση» των αλβανικών Αρχών να δοθεί η δυνατότητα στον Μπελέρη να παραστεί στις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση μένει να φανεί εάν και πώς θα τα πουν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, σε μια φάση που η Τουρκία έχει στρέψει το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και βάζει στο κάδρο του πολέμου στη Γάζα την Κύπρο έως και την Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ραντεβού κορυφής δείχνουν στους επόμενους μήνες, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στο τέλος του έτους στην Αγκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στο επίσημο πρόγραμμα του Μητσοτάκη είναι μεταξύ άλλων συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου ενώ στη Νέα Υόρκη θα συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες και για το Κυπριακό και το έργο της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν.

O Μητσοτάκης εκτός συνόρων

9-11 Ιουλίου

Ουάσιγκτον

Συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας. Το βράδυ της 10ης Ιουλίου ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για το δείπνο προς τιμήν των ηγετών του Τζο Μπάιντεν.

12 Ιουλίου

Νέα Υόρκη

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26) και το Κυπριακό.

14 Ιουλίου

Βερολίνο

Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί πρόσκληση να παρακολουθήσει τον τελικό του Euro στη γερμανική πρωτεύουσα.

17-18 Ιουλίου

Λονδίνο

Μετάβαση του Μητσοτάκη στο Λονδίνο, η πρώτη μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία με τον Κιρ Στάρμερ και συμμετοχή του στην 4η σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο ανάκτορο Blenheim στο Γούντστοκ. Εκεί αναμένονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ των «27» και επιπλέον από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία κ.ά.

20 Ιουλίου

Λευκωσία

Συμμετοχή του Μητσοτάκη στις αντικατοχικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την ίδια μέρα που στα Κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

26 Ιουλίου

Παρίσι

Μετά την επίσκεψή του σε Νορμανδία και Λοριάν και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, αυτή τη φορά, για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.