Έναν σπάνιο… αποχαιρετισμό επεφύλαξε σε εξτρεμιστές εθνικιστές συμπατριώτες του, υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατηγός, κατά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του ως διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του Ισραήλ, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Ο απερχόμενος υποστράτηγος Γεχούντα Φουκς, που ήταν υπεύθυνος για τις ιστραηλινές δυνάμεις στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής άδραξε την ευκαιρία να επιπλήξει σκληρά τις πολιτικές της κυβέρνησης εκεί, καταδικάζοντας το αυξανόμενο «εθνικιστικό έγκλημα» από Εβραίους έποικους.
Ο στρατηγός Φουκς, o οποίος είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από τον Απρίλιο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αύξηση της βίας από εποίκους στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περίπου 2,7 εκατ. Παλαιστίνιοι και ένας πληθυσμός Εβραίων εποίκων που έχει αυξηθεί σε πολύ περισσότερους από 500.000.
Μια εξτρεμιστική μειοψηφία βίαιων εποίκων, είπε, υπονόμευε τη φήμη του Ισραήλ διεθνώς και σπέρνει φόβο στους Παλαιστίνιους. «Αυτό, για μένα, δεν είναι Ιουδαϊσμός», είπε. «Τουλάχιστον όχι με αυτό που μεγάλωσα στο σπίτι του πατέρα και της μητέρας μου. Αυτός δεν είναι ο τρόπος της Τορά».
Η τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων γειτόνων είναι «ένα επικίνδυνο λάθος»
Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ μια «ισχυρή και λειτουργική» Παλαιστινιακή Αρχή.
Η δήλωση του στρατηγού ερμηνεύεται από πολλούς ως χτύπημα στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλελ Σμότριχ, ο οποίος είναι ο ίδιος έποικος και που απομυζεί την Παλαιστινιακή Αρχή με την παρακράτηση φόρων που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό του στο 40% περίπου της Δυτικής Όχθης.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από την Ιορδανία το 1967 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ενάντια σε τρία αραβικά κράτη, και έκτοτε Ισραηλινοί άμαχοι εγκαταστάθηκαν εκεί με τη σιωπηρή και ρητή έγκριση της κυβέρνησης.
Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι υπόκειται στο ισραηλινό αστικό δίκαιο, οι Παλαιστίνιοι γείτονές τους ζουν κάτω από τον στρατιωτικό νόμο του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι, ακόμα και σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, παρ΄όλα αυτά γίνονται ανεκτοί από την κυβέρνηση.
Πολλά φυλάκια που ξεκίνησαν ως παράνομα βάσει του ισραηλινού νόμου στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι είναι μια υφέρπουσα προσάρτηση που μετατρέπει τη γη που απαιτείται για κάθε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος σε ένα μη διαχειρίσιμο συνονθύλευμα.
Πέρυσι, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είχαν αυξηθεί τις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τουλάχιστον 115 νεκρούς, περισσότερους από 2.000 τραυματίες και σχεδόν 1.000 άλλοι εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, επικαλούμενοι τη βία και τον εκφοβισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους.
Ο στρατηγός Φουκς υποστήριξε ότι η τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων που ζούσαν δίπλα στους Εβραίους ήταν «ένα επικίνδυνο λάθος» και ότι οι ενέργειες των βίαιων Εβραίων εποίκων απειλούσαν την ασφάλεια του Ισραήλ.
Οι μεγαλύτερες κατασχέσεις γης
Την ίδια στιγμή όμως, ο Σμότριχ έχει εκφράσει την επιθυμία του Ισραήλ να διεκδικήσει όλη τη Δυτική Όχθη.
Τον περασμένο μήνα, σύναψε συμφωνία με υπουργούς για την αποδέσμευση ορισμένων χρημάτων που παρακρατήθηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση πέντε ακόμη εβραϊκών φυλακίων και την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών απελευθέρωσε περίπου 136 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σότριχ ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνη την ημέρα ότι συνεργαζόταν με τις αρχές σχεδιασμού για την έγκριση περισσότερων από 5.000 επιπλέον κατοικιών στη Δυτική Όχθη. «Χτίζουμε την καλή χώρα και εμποδίζουμε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε.
Τον περασμένο μήνα, ένα ισραηλινό υπουργείο ενέκρινε τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης στη Δυτική Όχθη από τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993 μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, διεκδικώντας περίπου πέντε τετραγωνικά μίλια στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με την Peace Now, μια ισραηλινή ομάδα που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των εποίκων.
Το Ισραήλ έχει καταλάβει περίπου εννέα τετραγωνικά μίλια της επικράτειας φέτος, καθιστώντας το 2024 μακράν το έτος αιχμής για τις πιστώσεις, ανέφερε η Peace Now.
Ενώ οι άποικοι και οι υπουργοί είναι προκλητικοί, οι δραστηριότητές τους αποτελούν πηγή έντασης για το Ισραήλ με άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του, των ΗΠΑ, σε μια εποχή που είναι όλο και πιο απομονωμένο από τον κόσμο λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Με πληροφορίες από New York Times