Την έντονη αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκαλούν τα ταξίδια του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και στο Πεκίνο χθες, καθώς μάλιστα ο Ορμπαν περιέγραψε τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως «το τρίτο σκέλος μιας ειρηνευτικής αποστολής». Η Ουγγαρία έχει την εκ επιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ αλλά ο Ορμπαν δεν είχε συνεννοηθεί με τους εταίρους στην ΕΕ για τα ταξίδια αυτά. Ο Ζελένσκι τόνισε πως ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η ΕΕ. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Ορμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν επίπληξη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είχαν συντονιστεί με το Κίεβο.
Το σχέδο των 6 σημείων
Η Κίνα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, προωθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που εξέδωσε με τη Βραζιλία τον Μάιο, προτείνοντας μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη «στην κατάλληλη στιγμή» και καλώντας για ισότιμη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. Η Ουκρανία ελπίζει να κερδίσει ευρεία διεθνή υποστήριξη για τις προτάσεις της σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία πριν ξεκινήσει συζητήσεις με τον Πούτιν, καθώς διοργάνωσε μια διεθνή σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα στην Ελβετία στην οποία δεν προσκλήθηκε η Μόσχα.
Χθες, έφθασε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, με την Ουκρανία να βρίσκεται πιθανότατα στην ημερήσια διάταξη. Λίγο νωρίτερα χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.