Τα στόματα ανοίγουν για το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε μέσα στους κόλπους του Δήμου Αθηναίων, με τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους που για τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκβίαζαν επιχειρηματίες και αποσπούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι αποκαλύψεις είναι απανωτές για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος που είχε υιοθετήσει δομή και λειτουργία μαφίας. Κατέγραφαν τα πάντα, τα ποσά που εισέπρατταν και όσα επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς. Τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από τη μοιρασιά.

Υψηλότερα αμειβόμενη φαίνεται πως ήταν μια αρχιτέκτονας η οποία δούλευε στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων και είχε καθοριστικό ρόλο αφού έδινε άδειες σε ξενοδοχεία. Η «ταρίφα» της φαίνεται πως ήταν από 6.000 – 10.000 ευρώ.

Ποια είναι η «Νάνσυ» – Το παρελθόν της

Η «Νάνσυ» η οποία φέρεται να είναι ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης, είχε παρελθόν στις απάτες.

Το 2009 είχε κατηγορηθεί για «απόπειρα απάτης», καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα. Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831  ευρώ.

«Ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.

Μάλιστα συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής δεν είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Όπως αποκαλύπτεται, είχαν εξαπλωθεί και σε προάστια, ακόμη και στη Μύκονο.

Ως άμεσα εμπλεκόμενοι φέρονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι και τέθηκαν σε αργία από την υπηρεσία τους, ενώ και 9 υπάλληλοι της Περιφέρειας (επόπτες υγείας) που φέρονται να εμπλέκονται, έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

Όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες θυμάτων, η δράση τους πάει πίσω τουλάχιστον μια 10ετια, με επιχειρηματία να αποκαλύπτει πως είχε συναλλαγές μαζί τους τουλάχιστον από το 2016, έχοντας δώσει πάνω από 120.000 ευρώ.

Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος ανέρχονται σε τουλάχιστον 23.

Λερναία Ύδρα

«Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν και στη Μύκονο, έδιναν βεβαιώσεις ότι σε κάποιες εκτάσεις δεν υπάρχουν αρχαία κλπ.»,  είπε στο MEGA, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Αυτοί έβγαζαν πολλά λεφτά και δεν είναι κάτι τωρινό. Τώρα έγινε η έρευνα. Φαίνεται ότι πάει πολύ πίσω. Αρχηγός του κυκλώματος είναι μια κυρία και υπαρχηγός ένας κύριος 63χρονος. Στις κυρίας το σπίτι βρέθηκαν ιδιόχειρα χειρόγραφα που αναφέρονται σε ποσά πολλά χρόνια πίσω, πάνω από 13 χρόνια. Βρέθηκαν χειρόγραφα που έλεγαν συγκεκριμένα μαγαζιά 2.000».

«Το ζήτημα είναι αν ήταν μόνοι τους αυτοί όλοι ή υπήρχε και κάποιος, κάποια κεφαλή από τον δήμο ή την πολιτική σκηνή, γιατί μόνοι τους κάποιοι χωρίς στηρίξεις… Πρέπει να γίνει έρευνα, να πάει πίσω γιατί αυτό το κύκλωμα έβγαζε πολλά χρήματα. Απαρτίζεται από 9 δημοσίους υπαλλήλους και από 5 ιδιώτες», τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι το κύκλωμα έχει απλωθεί παντού, όπου έβρισκαν έδαφος για να κάνουν εκβιασμούς και να πάρουν χρήματα, σίγουρα έμπαιναν στο παιχνίδι. Είναι πολλά τα λεφτά».

«Και κάποιοι από τους επιχειρηματίες είναι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης, σημειώνει:

«Θα κινηθεί δίωξη, όπου θα περάσουν ανάκριση και θα αποφασιστεί η προσωρινή κράτηση ή όχι. Σε περίπτωση που κρατηθούν κάποιοι προσωρινά, που είναι πιθανό σενάριο, το δικαστήριο θα πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους 18 μήνες άρα θα έχουμε γρήγορα μια πρωτόδικη απόφαση. Μιλάμε για πάρα πολύ βαριά αδικήματα, εκβίαση, δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση».

Όπως λέει ο ίδιος, τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν ανακοινώνονται γιατί η Δικαιοσύνη περιμένει να έχει όλο το παζλ.

«Περιμένει να έχει μια συνολική δίωξη να ξέρει ακριβώς ποιους έχει μπροστά του. Υπάρχει κίνδυνος αν ανακοινώσει τα ονόματα πριν έχει την πλήρη εικόνα. Αυτός που δίνει χρήματα κάνει και αυτός το ίδιο κακούργημα, της δωροδοκίας. Οι καταστηματάρχες που έδιναν χρήματα έκαναν και αυτοί κακούργημα. Έχει διαφορά το εκβιάστηκαν, έχει διαφορά το αν τους είπαν αν δε μου δώσεις λεφτά θα σε κλείσω και έχει διαφορά το ότι μου είπαν δώσε μου λεφτά για να σου κάνω κάτι καλύτερο και τους είπα ναι. Και κάποιοι από τους επιχειρηματίες είναι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος. Αν θέλετε την άποψή μου, ο νόμος είναι πολύ άδικος σε αυτό, έχει μια λάθος κατεύθυνση, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει κανείς»

«Τα κυκλώματα αυτά που υπάρχουν σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι τόσα πολλά και στη Δικαιοσύνη βγαίνουν ελάχιστα», καταλήγει.