Στην εκπνοή του θερμότερου Ιουνίου που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως – σημαίνοντας συναγερμό στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο «Κοπέρνικος», σε κυβερνήσεις και οργανώσεις – η εν εξελίξει κλιματική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου συνεδρίου που έχει διοργανωθεί στη χώρα με αντικείμενο «Κλιματική ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία». Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε έναν τόπο που η ίδια έχει αποδείξει στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της ότι κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, στη Θράκη, το Ιδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, συγκέντρωσε κορυφαίους εκπροσώπους της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών αρχών προκειμένου να εντοπιστούν και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναστροφή των επιπτώσεων μιας κρίσης που μας αφορά όλους.
Με θεματικές ενότητες που εστίασαν α) στον ρόλο των νέων στη δίκαιη μετάβαση σε ένα κλιματικά βιώσιμο μέλλον, β) στις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και ανάπτυξης, γ) στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από ακραία φαινόμενα, δ) στις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία αλλά και ε) στις φυσικές καταστροφές που καταπονούν δάση και υδάτινους πόρους – όπως πριν από 11 μήνες συνέβη στη Θράκη –, το συνέδριο συνέδραμε στην εδραίωση ενός ουσιαστικού διαλόγου, θέτοντας στο επίκεντρο την τοπική κοινωνία. Στη διάρκεια του διημέρου, δόθηκε έμφαση στην εύρεση των προσαρμοσμένων στις ανάγκες της Μεσογείου, της Ελλάδας και της Θράκης λύσεων και προβλήθηκαν καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί και πετύχει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την προσδοκία η επιτυχημένη διοργάνωση να καταστεί θεσμός – ιδιαίτερα, δε, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά περιοχή, όπως η Αλεξανδρούπολη.
«Η κλιματική αλλαγή είναι και πρόβλημα κοινωνικό»
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ομιλία της – από την οποία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το προσωπικό της βίωμα για τη Θράκη, τον τόπο καταγωγής της – έθεσε τους στόχους του συνεδρίου, περιγράφοντας τόσο τα προβλήματα όσο και την ανάγκη για λύσεις, καθώς και τον λόγο που το ζητούμενο της κλιματικής ανθεκτικότητας θα πρέπει να απασχολεί το ίδιο όλους: Πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες. «Εδώ διδάχτηκα από παιδί ότι, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα ή άλλη διάκριση, είναι με την καρδιά σου που θα γνωρίσεις τον γείτονα, τον συνάνθρωπο, τον άλλον· αυτό που σήμερα αποκαλούμε συμπεριληπτική κοινωνία», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας για το μοναδικό αποτύπωμα που φέρει η Θράκη ως τόπος πολιτισμού και συνύπαρξης.
Κι αφού υπενθύμισε την καταστροφή που υπέστη πέρσι ο Εβρος και το δάσος της Δαδιάς από τις πυρκαγιές (κάνοντας λόγο για «καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής»), στη συνέχεια στάθηκε στο βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι – υλοτομία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.ά. – για να τονίσει, ακολούθως, ότι η στήριξη των Θρακιωτών είναι επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και για τη συγκράτηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους. Οσον αφορά στον στόχο της κλιματικής ανθεκτικότητας, επεσήμανε ότι «το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης» και υπογράμμισε πως εκτός από περιβαλλοντικό πρόβλημα η κλιματική αλλαγή αποτελεί και πρόβλημα κοινωνικό που επιζητεί λύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές.