Στη δική του δήλωση για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός: επεσήμανε την «αθρόα συμμετοχή στις κάλπες» και τον τρόπο που η Γαλλία «ύψωσε τείχη στην Ακροδεξιά», όμως δεν είπε λέξη για την πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που προέκυψε από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, των αριστερών και των σοσιαλιστών – δεν έκλεισε το μάτι, δηλαδή, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το θέμα. Η επιλογή, εξηγούν κεντροαριστερά στελέχη με πείρα σε εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, είναι εύλογη: ο Ανδρουλάκης στη μάχη των επόμενων μηνών για την ηγεσία του κόμματος, θα επισημάνει και τη σημασία της πασοκικής αυτονομίας, πράγμα που φάνηκε και από τη φράση που χρησιμοποίησε και στην Κεντρική Επιτροπή: «παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την περιοδεία του στη Λέσβο, ενώ επισκέφτηκε και την πυροσβεστική υπηρεσία Μυτιλήνης για μια παρέμβαση που αφορούσε την πολιτική προστασία.
Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την ηγεσία είχαν τις δικές τους αντιδράσεις στο γαλλικό αποτέλεσμα: «Οι δημοκρατικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται να κινητοποιηθούν τώρα», έγραψε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Δούκας, που συνεχίζει τις περιοδείες του (χθες το απόγευμα βρέθηκε στην Ελευσίνα), έστειλε χθες και επιστολή στην αρμόδια επιτροπή εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ) στην οποία ζητάει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της κάλπης του Οκτωβρίου, προτείνοντας δύο ντιμπέιτ και δημιουργία κώδικα δεοντολογίας. «Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να δημιουργήσει μια ηγετική ομάδα προοδευτικών στελεχών που θα πείσει ότι έχει σχέδιο και μπορεί να το υλοποιήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Παύλος Γερουλάνος («Δημοκρατική»), που το βράδυ του αποτελέσματος της Γαλλίας σχολίασε πως οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ιστορική ευθύνη, ώστε η κυριαρχία τους να μην είναι «προϊόν αντίδρασης», αλλά «δύναμη έμπνευσης». Υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων τάχθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης («Κόμματα με τα χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ θα είναι ολέθριο να μην (…) επιδιώξουν να γίνουν ηγέτιδα δύναμη. Την πρωτοβουλία θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ ώστε να συγκροτηθεί μεγάλη παράταξη που θα εκφράσει αυτήν τη αγωνία»), εναντίον η Νάντια Γιαννακοπούλου («Το ΠΑΣΟΚ το ρώτησαν;»).
Στους σημερινούς υποψήφιους πολύ πιθανό να προστεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε χθες (Σκάι) πως «δεν θα είναι απούσα σε όποια περίπτωση» από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ και πως ζυγίζει την απόφαση σε σχέση με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα. «Πρέπει να καταφέρουμε να σηκώσουμε τους πολίτες από τον καναπέ, όπως έγινε στη Γαλλία», είπε, σχολιάζοντας πως «οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι τα πάντα, αυτοί μας οδήγησαν άλλωστε εδώ».