Ο θάνατος της γαλλίδας ιστιοπλόου Anna Konontchouk στα ανοιχτά της Κάσου κατά τη διάρκεια του διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας Aegean 600 πέρα από τη θλίψη που σκόρπισε σε οικογένεια, φίλους και συναθλητές, σε ορισμένους ξύπνησε μνήμες από αντίστοιχες τραγωδίες.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητικοί αγώνες – γεγονότα έχουν σημαδευτεί από τον θάνατο.

Nodar Kumaritashvili

Χρόνια πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε δεχθεί επικρίσεις για τις προσπάθειές της να αυξήσει το ενδιαφέρον για τους αγώνες προσθέτοντας πιο επικίνδυνα αγωνίσματα, όπως το snowboard και το ski cross.

Χρησιμοποίησε επίσης τεχνολογία και νέα σχεδίαση για να ωθήσει τα ήδη υπάρχοντα αγωνίσματα όπως το λουτζ, σε όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες. Ο Josef Fendt, πρόεδρος του International Luge Foundation, ήταν ένας από εκείνους που ανησυχούσαν για την πίστα του Whistler Sliding Center του Βανκούβερ.

Μετά από ταχύτητες ρεκόρ και κάποια ατυχήματα από έμπειρους αθλητές λουτζ κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς εβδομάδας προπόνησης στο Whistler, ο Fendt θεώρησε ότι η πίστα ήταν απλά πολύ γρήγορη. Την εβδομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, οι αθλητές προπονήθηκαν στο Whistler και πολλοί από αυτούς έπεσαν, ανάμεσά τους και ο σκιέρ Armin Zoeggeler από την Ιταλία.

«Ή θα νικήσω ή θα πεθάνω»

Εκείνη τη χρονιά, ο γεωργιανός αθλητής του λουτζ Nodar Kumaritashvili ήταν αποφασισμένος να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον.

Ο Nodar αγωνιζόταν στο λουτζ από τα 14 του χρόνια και σύμφωνα με τον πατέρα του, δεν είχε υποστεί ποτέ τραυματισμό. Όμως ο Nodar ανησυχούσε για το Whistler και ο πατέρας του, του είπε να ξεκινήσει την πορεία του πιο κάτω στην πίστα για να μειώσει την ταχύτητά του. Ο Nodar σοκαρίστηκε από την πρόταση, απαντώντας ότι ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες «για να νικήσει», προσθέτοντας: «Ή θα νικήσω ή θα πεθάνω».

Ο Nodar Kumaritashvili

Στις 10 Φεβρουαρίου —δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης— ο Nodar κατέβηκε το Whistler ανάσκελα, με τα πόδια πρώτα, για τη δεύτερη δοκιμαστική του διαδρομή. Συνετρίβη. Απτόητος, συνέχισε την προπόνηση και το πρωί της Παρασκευής των τελετών, ξεκίνησε την πέμπτη του προπόνηση. Η διαδρομή πήγε καλά, και όταν ο Nodar έφτασε στη στροφή 16, την τελευταία στροφή της πίστας, έτρεχε με ταχύτητα λίγο κάτω από 90 μίλια/ώρα. Η στροφή 16 με το παρατσούκλι Thunderbird ήταν μια σαρωτική δεξιά στροφή.

Καθώς ο Nodar πλησίαζε το Thunderbird, το έλκηθρό του γλίστρησε προς τα κάτω, με το αριστερό του χέρι και τα πόδια του να προσπαθούν να επιβραδύνουν την πρόοδό του. Χτύπησε σε έναν τοίχο, αναποδογύρισε το έλκηθρό του και έστειλε τον Nodar εκτός πίστας.

YouTube video player

Adam Johnson

Στις 28 Οκτωβρίου 2023, ενώπιον 8.000 θεατών στην Utilita Arena εναντίον των Sheffield Steelers, ο λαιμός του 29χρονου αθλητή χόκεϊ Adam Johnson κόπηκε από το παγοπέδιλο του παίκτη των Steelers Matt Petgrave κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στον πάγο στο 35ο λεπτό του αγώνα.

Ο Adam Johnson

Μετά το σοκαριστικό ατύχημα, ο Johnson προσπάθησε να κάνει πατινάζ προς τον πάγκο της ομάδας ενώ αιμορραγούσε, προτού καταρρεύσει. Καθώς οι τραυματιοφορείς φρόντιζαν τον τραυματισμό του, άλλοι παίκτες ένωσαν τα χέρια τους για να σχηματίσουν έναν προστατευτικό δακτύλιο γύρω του. Αργότερα, τα προστατευτικά σεντόνια σηκώθηκαν, οι παίκτες επέστρεψαν στα αποδυτήρια και ζητήθηκε από τους θεατές να αποχωρήσουν από την αρένα.

Ο Johnson μεταφέρθηκε στο Northern General Hospital του Σέφιλντ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

[Προσοχή σκληρές εικόνες]

YouTube video player

Nicolas Bochatay

Το 1992 ήταν η τελευταία φορά που χειμερινοί και θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν την ίδια χρονιά. Την προτελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ελβετός σκιέρ Nicolas Bochatay, 27 ετών, έκανε προθέρμανση για τον τελικό σε μια δημόσια πίστα στο La Lechere της Γαλλίας. Ο Bochatay χρησιμοποίησε κοντάρια σλάλομ καθώς αυτός και ο συμπαίκτης του Pierre Yves-Jorand κατηφόριζαν την πλαγιά με μεγάλη ταχύτητα.

Καθώς ο Bochatay πλησίαζε σε έναν λόφο, οι θεατές στην πλαγιά άρχισαν να φωνάζουν και να χαιρετούν τους σκιέρ. Ο Bochatay πέταξε πάνω από τον λόφο καταλήγοντας σε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα στην άλλη πλευρά. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί μαζικά εσωτερικά τραύματα και να πεθάνει αμέσως. Η ελβετική ομάδα ισχυρίστηκε ότι το εκχιονιστικό μηχάνημα ήταν αδρανές, κρυμμένο πίσω από τον λόφο, χωρίς να είναι ενεργοποιημένη η σειρήνα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες είχαν αντίθετη άποψη.

Σκιέρ

Ο σκιέρ Nicolas Bochatay

Ομάδα ποδοσφαίρου Bena Tshadi

Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους συμμετέχοντες σε αθλητικές εκδηλώσεις να προσεύχονται σε μια ανώτερη δύναμη για να τους βοηθήσει να νικήσουν. Στο κεντροαφρικανικό έθνος του Κονγκό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν τη μαγεία.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 1998, το χωριό Bena Tshadi φιλοξένησε έναν αγώνα ποδοσφαίρου εναντίον του γειτονικού χωριού Basangana στη νοτιοκεντρική επαρχία του Κονγκό Eastern Kasai.

Ο αγώνας ήταν ισόπαλος 1-1 όταν κεραυνός χτύπησε το γήπεδο, σκοτώνοντας και τα 11 μέλη της ομάδας Bena Tshadi και τραυματίζοντας περισσότερους από 30 θεατές. Είναι η μοναδική γνωστή περίπτωση που μια ολόκληρη ομάδα πεθαίνει σε ένα γήπεδο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κεραυνός ήταν αποτέλεσμα μαγείας, που αναμφίβολα προκλήθηκε από κάποιον που υποστήριζε την αντίπαλη ομάδα, τα μέλη της οποίας αποχώρησαν από το γήπεδο, δίχως ούτε έναν τραυματισμό.

YouTube video player

Θάνατος από πανηγυρισμό

Μια μελέτη των κινδύνων θανάτου σε αθλητικές εκδηλώσεις αποκαλύπτει λίγες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, η πυγμαχία έχει περίπου 46 θανάτους για κάθε 100.000 συμμετέχοντες. Περίπου 1.000 οδηγοί πεθαίνουν για κάθε 100.000 που αγωνίζονται πίσω από το τιμόνι, ενώ 100 οδηγοί πεθαίνουν καβάλα σε μοτοσικλέτα. Η κολύμβηση έχει δύο θανάτους ανά 100.000 συμμετέχοντες, ενώ οι καταδύσεις έχουν τρεις.

Έκπληξη προκαλεί ο αριθμός θανάτων κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αγώνες ποδοσφαίρου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και επτά θάνατοι σε κάθε 100.000 ποδοσφαιριστές μόνο λόγω καρδιακής ανακοπής. Και σε αυτό δεν υπολογίζονται οι θάνατοι λόγω συγκρούσεων με άλλους παίκτες, το έδαφος και την μπάλα.

Ο θάνατος του Peter Biaksangzuala τον Οκτώβριο του 2014 αποτελεί σίγουρα την εξαίρεση στον κανόνα. Ο 23χρονος μέσος της Bethlehem Vengthlang FC, Ινδία, βρισκόταν στο 62ο λεπτό ενός αγώνα με την Chanmari West όταν σκόραρε τον πόντο που έκρινε το παιχνίδι. Στη συνέχεια πανηγύρισε με μια τούμπα, την οποία δεν εκτίμησε σωστά. Προσγειώθηκε άτσαλα στον αυχένα του και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου μια αξονική τομογραφία διαπίστωσε ότι είχε εκτεταμένη βλάβη στον νωτιαίο μυελό του. Δυστυχώς πέντε ημέρες μετά κατέληξε.

[Προσοχή σκληρές εικόνες]

YouTube video player