Αδιαφανή συμφωνία για την Attica Bank, βάσει της οποίας δημιουργείται «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του, στην οποία παραθέτει στοιχεία για τα κεφάλαια που έχει καταβάλει το Δημόσιο.

«Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι «η συνταγή είναι γνωστή».

Άμεση, αλλά ελλειμματική σε ουσία και σαφήνεια, ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εστιάζει στο ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επανέρχεται στο ζήτημα με νέα σκληρή ανάρτηση.

Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον

Ο κ. Κασσελάκης με την πρώτη ανάρτησή του παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως τονίζει, την «αδιαφανή συμφωνία» που πλήττει το δημόσιο συμφέρον.

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία

Άστοχη και επιπόλαια χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την πρώτη ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά επικείμενη συμφωνία των μετόχων της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Ειδικότερα κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασαν ότι «ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί» ενώ επισημαίνεται ότι «όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια».

«Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτική της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο».

Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτηση που τιτλοφορείται «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα!» αναφέρει τα εξής:

« Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:

  • 153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και
  • 329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

» Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

» Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.

» Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!

» Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό.

» Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.

» Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου.

» Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία.

» Η κυβέρνηση επιμένει να «επενδύει» τα χρήματά μας και τα τελικά ωφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.

» Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας.

» ΥΓ: Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης».

Επιμένει ο Κασσελάκης με δεύτερη ανάρτηση

Στη δεύτερη ανάρτησή του για το ζήτημα, ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού αφήνει αιχμές και για μη ανάλογη της σοβαρότητάς του προβολής του θέματος από τα ΜΜΕ, π αναφέρει «το deal που δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και μόνο «κύκλοι» να απαντούν από το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο κατά τα άλλα «σκληρός» με τις τράπεζες υπουργός, αποφάσισε να κρυφτεί. Καταλαβαίνουμε το «άγχος» των εμπλεκόμενων μερών να υπογραφεί πρώτα η συμφωνία και να μας ενημερώσουν μετά.»

«Είμαστε σίγουροι ότι οι σύμβουλοι που ως τώρα έχουν πάρει ένα τεράστιο ποσό, μέχρι και 21 εκ.€, (δείτε φωτό), έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν για να ζημιωθεί το δημόσιο και να κερδίσει ο ιδιώτης. Και να το καλύψουν με λεξιλόγιο γεμάτο όρους για να αποπροσανατολίσουν τον Έλληνα πολίτη που με τα χρήματά του δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα.»

«Στο Νόμο του ΤΧΣ προβλέπονται δύο εκθέσεις από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, «οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η σκοπούμενη συμμετοχή στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας συμβάλλει στη διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της Τράπεζας ή των προοπτικών αποεπένδυσης από αυτή».

«Αλήθεια διατηρείται, προστατεύεται ή βελτιώνεται η αξία των μετοχών του Δημοσίου στην Attica Bank; Το λέω και πάλι. Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκ. ευρώ. Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκ., θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου.

ΥΓ1: Η τράπεζα Αττικής όπως ανέφερα, δεν είναι η μόνη περίπτωση που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Θα ακολουθήσουν και άλλα παραδείγματα αύριο.

ΥΓ2: Τελικά τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα περπατήσαμε μόνοι μας. Πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς;» αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.

Συνοδεύει δε την ανάρτησή του με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία από το ΤΧΣ.

Σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα – Πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση

Την αποφασιστικότητα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που την εκτρέφουν, τονίζουν από την Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις επίμονες αναρτήσεις του προέδρου για το ζήτημα της συγχώνευσης της Attica Bank με Παγκρήτια Τράπεζα.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή του κ. Κασσελάκη εκτιμάται από την Κουμουνδούρου πως αιφνιδίασε το «σύστημα». Σχολιάζοντας δε την απάντηση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι δεν είπαν κουβέντα για την «ταμπακιέρα».

Οι αναρτήσεις Κασσελάκη, προσθέτουν, έχουν διττή στόχευση, εξηγώντας έτσι και την πρόσκληση – πρόκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Αφενός, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης στέλνει μήνυμα προς τους κύκλους της διαπλοκής ότι είναι ανυποχώρητος και αφετέρου «στριμώχνει» ταυτοχρόνως το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να συμπορευθεί στον ίδιο δρόμο.

«Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης», σημειώνει στην ανάρτησή του χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, εμπεδώνοντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έτσι την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο προοδευτικό τόξο.