Παντού φαίνεται πως είχε απλώσει τα πλοκάμια της η εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε επιχειρηματίες της εστίασης αποσπώντας τους χρηματικά ποσά και η οποία εξαρθρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από τρίμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., με τη σύλληψη 14 ατόμων (γυναικών και ανδρών) που ήταν υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού. Δύο εξ αυτών ήταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ οπότε η Χαριλάου Τρικούπη, με συνοπτικές διαδικασίες, ανακοίνωσε χθες ότι «λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας», ανέστειλε την κομματική τους ιδιότητα, ενώ τους «ενημέρωσε και σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Στο ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια

Αναταράξεις προκάλεσε και στο υπουργείο Πολιτισμού η εμπλοκή που φέρεται ότι έχουν δύο υπάλληλοι του υπουργείου – η μία υψηλόβαθμος στέλεχος σε κομβική θέση – στην υπόθεση που κατά την ΕΛ.ΑΣ. πρωταγωνιστούν σε «ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές». Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη, οι συγκεκριμένοι – που φέρεται ότι λάμβαναν και τα περισσότερα χρήματα στη μοιρασιά μεταξύ των μελών της οργάνωσης – τέθηκαν σε «αναστολή καθηκόντων», ενώ και στην Περιφέρεια Αττικής σήμανε χθες συναγερμός, με τον Νίκο Χαρδαλιά να προχωρά σε ριζικές αλλαγές, καθώς εμπλέκονται δώδεκα επόπτες υγείας που τέθηκαν σε αργία. Πλέον, οι υπάλληλοι που συγκροτούν τα συνεργεία  υγειονομικού ελέγχου από την Περιφέρεια θα ορίζονται με κλήρωση και τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονται στους κληρωθέντες την τελευταία στιγμή.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Τα ονόματα πίσω από τις κουκούλες

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν ήδη σχετικό αίτημα, αλλά πληροφορούμαι ότι την ίδια κίνηση θα κάνουν και οι Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ζητώντας από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος την άρση του καθεστώτος προστασίας των πρoστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis. Εν ολίγοις, να βγουν οι κουκούλες από τους συγκεκριμένους μάρτυρες και να γίνει γνωστή η πραγματική ταυτότητά τους. Ο Σαμαράς που προηγήθηκε χθες όλων συνοδεύει το αίτημα με συμπληρωματικό υπόμνημα που περιλαμβάνει όσα καταγράφηκαν στη Βουλή, μετά τις αναφορές του Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες οι «κουκουλοφόροι μάρτυρες» και ο δικηγόρος τους, βουλευτής  Παύλος Σαράκης (προσφάτως διαγραφείς από τον Βελόπουλο), είχαν οικονομικά οφέλη από την υπόθεση Novartis, μέσω των αμερικανικών Αρχών. Ο πρώην πρωθυπουργός ζητεί να αποκαλυφθούν τα πραγματικά ονόματα του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση». Οπως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες που στοχοποιήθηκαν από τους εν λόγω μάρτυρες και την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη σχετική ποινική νομοθεσία, ο οικονομικός εισαγγελέας μπορεί να αποφασίσει εάν πλέον συντρέχουν λόγοι να διατηρηθεί ή όχι η προστασία των μαρτύρων.

Ο βαλκανικός δρόμος του ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συνυπογράψει σημαντική συμφωνία με τον βούλγαρο ομόλογό του, Ατανάς Ζαπριάνοφ και τον Ρουμάνο Ανγκελ Τιλβάρ. Με τις… ευλογίες της Συμμαχίας – θα υπογράψουν επιστολή προθέσεων (Letter of Interest) για τη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας που, μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, θα συνδέει τις τρεις χώρες. Προτεραιότητα έχει η σύνδεση των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη με τους λιμένες Βάρνας και Κωστάντζας, ώστε να μετακινούνται χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, υλικά, εφόδια και στρατιωτικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ προωθεί τη συμφωνία γιατί εξασφαλίζει δίοδο στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, χωρίς να περιμένει άδεια για διέλευση από τα Δαρδανέλλια.

Συνδρομή με βλήματα στο Παρίσι

Τελικά η συνδρομή στο Παρίσι για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ναυάγησε. Οι Γάλλοι αρχικά ζήτησαν Crotale, μια συστοιχία κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς της Πολεμικής Αεροπορίας, για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Οι Γάλλοι υπαινίχθηκαν ότι εφόσον προτίθενται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζονται τη συμμαχική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλίσουν την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών της πρωτεύουσας. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να τους διαθέσει μία συστοιχία. Εν συνεχεία όμως οι Γάλλοι είπαν ότι τα Crotale είναι όπλο που ήδη έχει η Γαλλία, ακύρωσαν το αίτημα και αντί μιας συστοιχίας ζήτησαν να τους δανείσουμε μόνον βλήματα Crotale. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να χορηγήσει υπό μορφή δανεισμού 18 βλήματα Crotale. Ετσι τις επόμενες ημέρες φορτώνονται σε μεταγωγικό αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι.