Αστοχο χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον οποιοδήποτε παραλληλισμό της εκλογικής ανατροπής στη Γαλλία με εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και, μιλώντας για «επισφαλείς συγκρίσεις», αφενός επικαλούνται πρωτίστως τη σημασία να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφετέρου καρφώνουν τους «πανηγυρισμούς» εξ αριστερών τους.

Με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι η «ξεχωριστή αξία» της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και μιας κυβέρνησης «με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισής των εξελίξεων εκτός συνόρων επειδή «αντιλαμβάνεται τι έρχεται» εντός. «Θα κριθούμε για τις μεγάλες αλλαγές και τις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Οι απαντήσεις κρύβονται στις λύσεις και όχι στις πολλές αναλύσεις. Εμείς δεν θέλουμε να ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας, ούτε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα άλλων χωρών» ήταν η χαρακτηριστική προσπάθεια ελιγμού του Παύλου Μαρινάκη, με αιχμηρές βολές τόσο για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και για τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη – χωρίς να τους κατονομάσει.

«Αυτοί που ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν πολιτικό αφήγημα από το αποτέλεσμα σε άλλη χώρα, μάλλον δεν έχουν δικό τους αφήγημα ή πρόγραμμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ μετά τους σχολιασμούς Τσίπρα («το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αφορά όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, προφανώς»), Κασσελάκη («ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο») και Ανδρουλάκη (ο γαλλικός λαός «ύψωσε τείχη στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία»). Ειδικά οι αναφορές Τσίπρα προκάλεσαν το «καρφί» Μαρινάκη ότι «κάποιοι ξεχνούν τι έλεγε για τους ίδιους ο Μελανσόν», υπονοώντας τις σκληρές εκφράσεις του κατά Τσίπρα το 2018 όταν τον χαρακτήριζε ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής», υποστηρίζοντας ότι «πρόδωσε τον λόγο» του ελληνικού λαού και ότι «καταστρέφει τη χώρα του».

Το Μαξίμου επιμένει ότι κινείται «μπροστά» (κατά την ορολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη) χωρίς τις ταμπέλες Δεξιάς – Κέντρου – Αριστεράς, αλλά με «μια πολιτική» που «οδηγεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών». Κατά τον Μαρινάκη τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς «τις αντιμετωπίζεις με πολιτικές και η ΝΔ επί Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα συνασπισμό δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική έδρα συνεχίζει σε γραμμή «ουδέν σχόλιο» σε ό,τι αφορά και τις επισημάνσεις των γαλάζιων πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τον ιδεολογικο-πολιτικό προσανατολισμό της ΝΔ και τους φόβους βουλευτών, όπως εκφράστηκαν στην τελευταία ηλεκτρισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ότι η ελληνική Κεντροδεξιά μπορεί να έχει την τύχη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος (…) Αποτελεί παράδειγμα το πώς μία χώρα, η οποία ήταν συνυφασμένη με έννοιες όπως το χρέος και το έλλειμμα, έχει καταφέρει να είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμούς μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ταυτόχρονα να μειώνει, όσο μπορεί, την απόσταση που έχει, που είναι ακόμα μεγάλη, με δείκτες που είναι πολύ σημαντικοί για την κοινωνία» επεσήμανε ο Μαρινάκης, προσπερνώντας για άλλη μία φορά τις «εσωτερικές» αναλύσεις με την αποστροφή ότι «δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών της χώρας, έκαναν τη δική τους ανάλυση, εμένα με ενδιαφέρει να σας απαντώ πώς θέλουμε να πορευτούμε τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι να μας αξιολογήσουν ξανά οι πολίτες».