Ο Λαμίν Γιαμάλ σε ηλικία 16 ετών έχει «τρελάνει» κόσμο με τις επιδόσεις του στο Euro φορώντας την φανέλα της Ισπανίας, με το highlight του νεαρού μεσοεπιθετικού στα γήπεδα της Γερμανίας να αποτελεί το απίθανο γκολ που πέτυχε στον χθεσινό ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία.

Ωστόσο, η τύχη, η συγκυρία ή ίσως και η μοίρα έβαλε τον μικρό, πέντε μηνών τότε, Γιαμάλ στην αγκαλιά του σταρ της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι σε μια ιστορία που μοιάζει με… προφητεία. Ήταν μια φωτογράφηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το αθλητικό ημερολόγιο του 2008 σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα και της UNICEF.

Η διήγηση του φωτογράφου Joan Monfort για την πρώτη γνωριμία Μέσι – Γιαμάλ

«Ο Λαμίν ήταν πολύ φιλικός. Κέρδισε τον Μέσι με δύο χαμόγελα» εξομολογείται ο Χοάν Μονφόρτ, ο δημιουργός της φωτογραφίας που δυο δεκαετίες αργότερα προκάλεσε…πανικό στα social media.

Ο Οριόλ Κανάλς, τότε επικεφαλής μάρκετινγκ της Sport, ήταν εκεί. «Ο Μέσι εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το μωρό παρά από την κάμερα», θυμάται ο Κανάλς για τον ντροπαλό Μέσι, ο οποίος είχε αρχίσει να ξεχωρίζει μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ηταν τέλη του 2007. Η «Sport» διοργάνωσε τη δεύτερη έκδοση ενός φιλανθρωπικού ημερολογίου στο οποίο κάθε μήνα ένας παίκτης της Μπάρτσα πόζαρε για μια φωτογραφία με παιδιά. Η καταλανική εφημερίδα, σε συμφωνία με τον σύλλογο, επέλεξε παίκτες της Μπαρτσελόνα για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν – κανονικά ένας ποδοσφαιριστής ανά ημέρα – στα αποδυτήρια του «Καμπ Νόου».

Οι Κανάλς και Μόνφορτ προετοίμασαν το σκηνικό και περίμεναν τους παίκτες να εμφανιστούν. Στην πρώτη έκδοση, στον προγραμματισμό κυριάρχησε η βιασύνη. «Είχαμε την ιδέα για πολύ καιρό. Αλλά το πρώτο ημερολόγιο φτιάχτηκε μέσα σε πέντε ημέρες. Ήταν τρελό, αλλά και με όλες τις ιδιαιτερότητες των παικτών», θυμάται ο Κανάλς. Εκείνη την εποχή, τα παιδιά που συμμετείχαν στις φωτογραφήσεις ήταν γνωστοί ή μέλη της οικογένειας.

Τη δεύτερη φορά, ήταν διαφορετικά. «Την επόμενη φορά που είχαμε περισσότερο χρόνο, ζητήσαμε από τη UNICEF να μας στείλει κάποια παιδιά», τονίζει ο Κανάλς.

Ο Μουνίρ Νασράουι και η Σέιλα Εμπανά, γονείς του Λαμίν και κάτοικοι της γειτονιάς Rocafonda, αποφάσισαν να βάλουν τον γιο τους στην κλήρωση. Ίσως ήταν τύχη ή ίσως ήταν η μοίρα. Ο Λαμίν ήταν ένας από τους εκλεκτούς. Και ίσως ήταν σύμπτωση ότι εμφανίστηκε στην αγκαλιά του Μέσι.

Όπως και 17 χρόνια αργότερα, ο πατέρας του νεαρού ποδοσφαιριστή βρήκε ξανά τις φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στα social media. Η εικόνα έχει γίνει viral, παίζει παντού, όλοι αναρωτιούνται αν είναι… fake.

Μέρες σκληρής δουλειάς, αλλαγές της τελευταίας στιγμής και πολλή αναμονή, θυμάται ο Kανάλς. Μια από αυτές τις ημέρες, εμφανίστηκε ο Λιονέλ. Αν και δεν ήταν πολύ μεγάλες οι συναντήσεις, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής δεν ήταν εκεί για λίγο. «Νομίζω ότι ήταν μετά από μια προπόνηση. Ο Μέσι ήταν εξαιρετικά ντροπαλός, κάπως σφιγμένος και πολύ επιφυλακτικός, ντράπηκε ακόμη και να κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά του. Ή τουλάχιστον έτσι αντιλήφθηκα. Αλλά όταν ο Χοάν έβγαλε ένα παπάκι, άρχισαν να γελούν και όλα ήταν πιο εύκολα. Τώρα, με τρία παιδιά και είκοσι χρόνια μεγαλύτερα, θα ήταν διαφορετικά», εξηγεί ο Κανάλς. Πίσω από την κάμερα, συγκεντρωμένος στη δουλειά του και αυτές τις μέρες με τη μνήμη του στο χέρι, ήταν ο Mονφόρτ.

Ο φωτογράφος δεν θυμόταν αυτά τα στιγμιότυπα μέχρι που ένας δημοσιογράφος από τη «Sport», όπου εργαζόταν τότε, του έγραψε το βράδυ της Πέμπτης και του έστειλε την εικόνα. «Δεν είδα ότι ήταν ο Λαμίν, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί. Εκείνη τη στιγμή είδα ότι ήταν με τον Μέσι, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν ήταν ακόμα αυτό που είναι τώρα», τονίζει ο Μονφόρ.

Η viral φωτογραφία των Λιονέλ Μέσι και Λαμίν Γιαμάλ

«Ήταν μια περίπλοκη φωτογραφία. Ο Μέσι ήταν ακόμα πιο ντροπαλός απ’ ό,τι είναι τώρα. Αλλά είναι πολύ επαγγελματίας και το έκανε εύκολο. Ήταν ήρεμος, υπομονετικός, χαρούμενος. Το να κρατάει το παιδί δεν ήταν η ειδικότητά του, αλλά το έκανε πολύ καλά», εξομολογείται ο φωτογράφος.

Μπροστά του ο Μέσι με τον πολύ μικρό Λαμίν στην αγκαλιά του και μέσα σε μια μπανιέρα. Η ιδέα του ήρθε το προηγούμενο απόγευμα, ενώ σκεφτόταν πώς θα έπρεπε να αλληλεπιδράσει ένα μωρό μόλις λίγων μηνών με τον ποδοσφαιριστή. Ίσως μια ιδέα τόσο τυχαία, ή συναινετική, όσο και η συνάντηση εκείνη τη στιγμή ενός πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή και πλέον σταρ, και του παίκτη που τώρα δείχνει έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο.

Ο Μονφόρτ έκανε μπάνιο την κόρη του. «Γιατί να μην φέρω τη λεκάνη και να τον αφήσω να τον κάνει μπάνιο;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Η εικόνα ήταν τότε στα χέρια μου», θυμάται.

Η μητέρα του Γιαμάλ ήταν εκεί. «Ηταν πολύ ντροπαλή», θυμάται ο Κανάλς. Η παρουσία της «βοήθησε πολύ», προσθέτει ο Μονφόρτ «Ήταν μια σύμπτωση της ζωής. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα είναι σχεδόν 20 χρόνια αργότερα. Είναι μια συγκυρία πραγμάτων που συμβαίνει μόνο μια φορά», εξομολογείται ο φωτογράφος.

Το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπάει αυτό το Σαββατοκύριακο, στο οποίο χρειάστηκε να ανακεφαλαιώσει και να ανατρέξει 17 χρόνια πίσω σε μια αθώα σύμπτωση που έφερε κοντά το πεπρωμένο.