Ρόμπερτ Φίτσο

«Ζητώ συγγνώμη που επέζησα»

Επέστρεψε, και δεν άλλαξε καθόλου. «Αγαπητά προοδευτικά και φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και αντιπολίτευση, ζητώ συγγνώμη που επέζησα, αλλά επιστρέφω», έγραψε ο σλοβάκος πρωθυπουργός χθες στο Facebook, αναρτώντας φωτογραφία από το γραφείο του. Ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε δεχθεί τέσσερις σφαίρες στις 15 Μαΐου, στο πέρας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου σε πόλη της Κεντρικής Σλοβακίας. Ο 71χρονος δράστης έχει προφυλακιστεί. Ο ίδιος χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, παρέμεινε στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες και συνέχισε να αναρρώνει για ακόμη πέντε εβδομάδες στο σπίτι του. Εκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την περασμένη Παρασκευή, στην Μπρατισλάβα, με μία ομιλία κατά την οποία στηλίτευσε τις «προοδευτικές ιδεολογίες» και επαίνεσε τις επισκέψεις που πραγματοποίησε αυθαιρέτως ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, σε Κίεβο και Μόσχα. Είπε μάλιστα πως αν του το επέτρεπε η υγεία του θα ήταν και ο ίδιος εκεί – κοντά στον Πούτιν φυσικά, όχι στο Κίεβο.

Τζόρτζια Μελόνι

Δεν έδειξαν τι έγινε στη Γαλλία

Με πολλούς τρόπους μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η Τζόρτζια Μελόνι έχει τον δικό της: «Θεωρώ ότι η ανάγνωση που είδα να γίνεται από πολλούς, με έμφαση στην ήττα της Εθνικής Συσπείρωσης, είναι κάπως απλοϊκή. Αν θέλουμε να δούμε τι συνέβη στη Γαλλία, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι νίκησε», δήλωσε, προσερχόμενη στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. «Είχαμε τρεις παρατάξεις. Καμία από αυτές δεν επιβλήθηκε, καμία δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει αυτόνομα. Θα δούμε τι θα γίνει, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών αυτών είναι ότι δεν νίκησε κανείς». Και αφού δεν νίκησε κανείς, είχαν δίκιο τα τρία κανάλια της RAI – ή TeleMeloni, όπως την αποκαλούν πλέον στην Ιταλία – να αφιερώσουν από ελάχιστο έως και καθόλου χρόνου στην κάλυψη του εκλογικού αποτελέσματος, το βράδυ της Κυριακής. Τι πρόβλημα έχει η ιταλική αντιπολίτευση και φωνάζει;

Ναρέντρα Μόντι

Ο Πούτιν και η κακιά η ώρα

Η φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος στο X προχθές το βράδυ, και που τον έδειχνε να αγκαλιάζει ζεστά τον Βλαντίμιρ Πούτιν φτάνοντας στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, δεν είχε και το καλύτερο timing: λίγες ώρες νωρίτερα, ένας ρωσικός πύραυλος είχε χτυπήσει το βασικό νοσοκομείο παίδων του Κιέβου προκαλώντας δεκάδες νεκρούς. Κατά τη συνάντηση που είχε λοιπόν χθες με τον ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο, ο ινδός πρωθυπουργός, ο Ναρέντρα Μόντι, θεώρησε πρέπον να δηλώσει, μπροστά στις κάμερες, πως «είτε πρόκειται για πόλεμο, σύρραξη ή τρομοκρατική επίθεση, οποιοσδήποτε άνθρωπος πιστεύει στην ανθρωπιά πονάει όταν υπάρχει απώλεια ζωών. Αλλά ειδικά όταν σκοτώνονται αθώα παιδιά, η καρδιά ματώνει και αυτός ο πόνος είναι πολύ τρομακτικός». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη μιλήσει, επαινώντας την «ιδιαίτερα προνομιούχα στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, οπότε δεν χρειάστηκε να απαντήσει. Αλλά και τι θα έλεγε; Σάμπως τον κατηγόρησε κανείς για κάτι; Γενικώς και αορίστως μιλούσε ο Μόντι.