Μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι και το λιώσιμο των πάγων, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στο φως η σορός ενός ορειβάτη, ο οποίος χάθηκε πριν από 22 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, μία χιονοστιβάδα έθαψε τον Αμερικανό ορειβάτη Μπιλ Σταμπφλ, καθώς ανέβαινε σε μία από τις υψηλότερες κορυφές των Άνδεων. Η οικογένειά του γνώριζε ότι υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες να τον βρει ζωντανό ή ακόμη και να ανασύρει το πτώμα του από τα πυκνά πεδία χιονιού που καλύπτουν την κορυφή Huascaran στο Περού, όπου χάθηκε

Το αναπάντεχο τηλεφώνημα

Τον Ιούνιο, ο γιος του Σταμπφλ έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο, ο οποίος είπε ότι είχε συναντήσει το παγωμένο και ως επί το πλείστον άθικτο σώμα του ορειβάτη, καθώς έκανε τη δική του ανάβαση στην κορυφή Huascaran.

«Ήταν τόσο απροσδόκητο. Μιλάμε για τον πατέρα μου, τον σκεφτόμαστε όλη την ώρα», δήλωσε ο Joseph Stampfl. «Ποτέ δεν σκέφτεσαι ότι θα λάβεις αυτό το τηλεφώνημα». Στη συνέχεια μοιράστηκε τα νέα με την οικογένειά του. «Ήταν ένα σοκ» δήλωσε η Jennifer Stampfl, η κόρη του ορειβάτη.

«Όταν λαμβάνεις το τηλεφώνημα ότι βρέθηκε, η καρδιά σου βυθίζεται. Στην αρχή δεν ξέρεις πώς ακριβώς να νιώσεις». Την Τρίτη, η αστυνομία του Περού ανακοίνωσε ότι ανέσυρε το πτώμα του Stampfl από το βουνό όπου θάφτηκε από τη χιονοστιβάδα το 2002, όταν ο 58χρονος έκανε ορειβασία μαζί με δύο φίλους του, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν.

Στιγμιότυπα από την επιχείρηση ανάσυρσης λειψάνων

Επίχειρηση ανάσυρσης των λειψάνων

Μια ομάδα αστυνομικών και οδηγών βουνού έβαλαν το σώμα του Stampfl σε ένα φορείο, το σκέπασαν με έναν πορτοκαλί μουσαμά και το κατέβασαν αργά από το παγωμένο βουνό. Το πτώμα βρέθηκε σε υψόμετρο 5.200 μέτρων (17.060 πόδια), περίπου εννέα ώρες πεζοπορίας από έναν από τους καταυλισμούς όπου οι ορειβάτες σταματούν όταν αντιμετωπίζουν την απότομη κορυφή του Huascaran.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το σώμα και τα ρούχα του Stampfl διατηρήθηκαν από τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η άδεια οδήγησής του βρέθηκε μέσα σε μια θήκη ισχίου. Λέει ότι ήταν κάτοικος του Τσίνο στην κομητεία Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

Η προσπάθεια ανάσυρσης των λειψάνων του Stampfl ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας Αμερικανός ορειβάτης βρήκε το παγωμένο πτώμα ενώ κατευθυνόταν προς την κορυφή Huascaran. Ο ορειβάτης άνοιξε τη θήκη και διάβασε το όνομα που αναγραφόταν στην άδεια οδήγησης. Κάλεσε τους συγγενείς του Stampfl, οι οποίοι στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους τοπικούς οδηγούς βουνού.

«Δεν ήταν πλέον εγκλωβισμένος στον πάγο»

Ο Joseph Stampfl δήλωσε ότι συνεργάστηκαν με μια περουβιανή ένωση ορεινής διάσωσης για να ανακτήσουν το πτώμα του πατέρα του, το οποίο βρισκόταν περίπου 915 έως 1.200 μέτρα (3.000 έως 4.000 πόδια) κάτω από το σημείο όπου πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν ο ίδιος και οι δύο φίλοι του. «Δεν ήταν πλέον εγκλωβισμένος στον πάγο», δήλωσε ο γιος. «Φορούσε ακόμα τις μπότες του».

Μια ομάδα 13 ορειβατών συμμετείχε στην επιχείρηση ανάσυρσης – πέντε αξιωματικοί από μια επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας και οκτώ οδηγοί βουνού που εργάζονται για την Grupo Alpamayo, έναν τοπικό τουριστικό πράκτορα που μεταφέρει ορειβάτες στο Huascaran και σε άλλες κορυφές των Άνδεων.

Ο Eric Raul Albino, διευθυντής της Grupo Alpamayo, δήλωσε ότι τον προσέλαβε η οικογένεια του Stampfl για να ανασύρει το πτώμα. Ο Lenin Alvardo, ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανάσυρσης, δήλωσε ότι τα ρούχα του Stampfl ήταν ακόμη ως επί το πλείστον άθικτα. Η θήκη ισχίου με την άδεια οδήγησης περιείχε επίσης ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μια φωτογραφική μηχανή, ένα μαγνητόφωνο και δύο αποσυντεθειμένα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων. Μια χρυσή βέρα βρισκόταν ακόμη στο αριστερό του χέρι.

Σοκαριστικά ευρήματα στο ψηλότερο βουνό του Περού

Έκανε ορειβασία με δύο φίλους του  – Τι δήλωσε η οικογένεια του

Ο Stampfl ήταν μαζί με τους φίλους Matthew Richardson και Steve Erskine στην προσπάθεια ανάβασης του Huascaran το 2002. Είχαν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να ανέβουν σε βουνά-πρόκληση και είχαν φτάσει στις κορυφές του Κιλιμάντζαρο, του Ρέινιερ, του Σάστα και του Ντενάλι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times εκείνη την εποχή.

Το πτώμα του Erskine βρέθηκε λίγο μετά τη χιονοστιβάδα, αλλά το πτώμα του Richardson εξακολουθεί να αγνοείται. Η Jennifer Stampfl δήλωσε ότι μια πλάκα στη μνήμη των τριών φίλων τοποθετήθηκε στην κορυφή του όρους Baldy στη Νότια Καλιφόρνια, όπου το τρίο εκπαιδεύτηκε για τις αποστολές του. Είπε ότι μπορεί να επιστρέψουν στην περιοχή με τη σορό του πατέρα της.

Η Janet Stampfl-Raymer, η οποία ήταν σύζυγος του Stampfl, δήλωσε ότι όταν ο σύζυγός της δεν εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, του άρεσε να είναι ορειβάτης. «Ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος. Ήταν ταπεινός. Αγαπούσε τον Θεό και αγαπούσε τα βουνά», είπε.

«Όλοι αγαπούσαμε πολύ τον σύζυγό μου. Ήταν μοναδικός στο είδος του», είπε. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες που μπορούμε να φέρουμε το σώμα του στο σπίτι για να αναπαυθεί.» Ο Stampfl σχεδίαζε προσεκτικά τις ορειβατικές του αποστολές, είπε η κόρη του.

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε το βουνό

Το Huascaran είναι η υψηλότερη κορυφή του Περού. Εκατοντάδες ορειβάτες επισκέπτονται το βουνό κάθε χρόνο με τοπικούς οδηγούς και συνήθως χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να φτάσουν στην κορυφή.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το Huascaran και τις γύρω κορυφές που βρίσκονται ψηλότερα από 5.000 μέτρα, γνωστές ως Cordillera Blanca. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Cordillera Blanca έχει χάσει το 27% του στρώματος πάγου της τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.