Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους δύο από τους οκτώ κατηγορουμένους οι οποίοι φέρεται ότι εκβίαζαν επαγγελματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Συνολικά 14 στόμα έχουν συλληφθεί ως μέλη του κυκλώματος.

Την Πέμπτη (11/07) αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή διαφθοράς για να απολογηθούν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η φερόμενη ως αρχηγός του κυκλώματος.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα περιλαμβάνει κατά περίπτωση το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στη εγκληματική οργάνωση που που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολουθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επαγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120.000 ευρώ.

Μετά από καταγγελία, στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξήγαγαν έρευνα, διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, για να τους δίνουν χρήματα και να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.

Η μαφιόζικη δομή

Οι αποκαλύψεις είναι απανωτές για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος που είχε υιοθετήσει δομή και λειτουργία μαφίας. Κατέγραφαν τα πάντα, τα ποσά που εισέπρατταν και όσα επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς. Τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από τη μοιρασιά.

Υψηλότερα αμειβόμενη φαίνεται πως ήταν μια αρχιτέκτονας η οποία δούλευε στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων και είχε καθοριστικό ρόλο αφού έδινε άδειες σε ξενοδοχεία. Η «ταρίφα» της φαίνεται πως ήταν από 6.000 – 10.000 ευρώ.