Σοβαρή καταγγελία για μολυσμένο νερό με αρσενικό έκανε ένας κτηνοτρόφος στον Άραχο Ημαθίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για μία πομόνα (αντλία νερού) που παίρνει νερό από μία γεώτρηση κοντά στο σημείο και έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω των φαρμάκων που πετούν εκεί οι αγρότες. Αποτέλεσμα είναι να έχει μολυνθεί ως και το τρίτο στρώμα στο υπέδαφος, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι δειγματοληψίες

Από την περιοχή έχουν γίνει δειγματοληψίες και διαπιστώθηκε πως είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη η περιεκτικότητα της ουσίας του αρσενικού στο νερό της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emvolos.gr, η έρευνα και η καταγγελία έγιναν από κτηνοτρόφο της περιοχής, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία έστειλε δείγματα νερού σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Όπως φαίνεται και στα έγγραφα με τα αποτελέσματα που παρατίθενται παρακάτω, το αρσενικό βρίσκεται στο νερό της περιοχής σε ποσοστό 77,5 μg/L, πράγμα που, όπως εξηγεί ο ίδιος, σημαίνει πως ελλωχεύει τεράστιος δημόσιος κίνδυνος τόσο για τα ζώα που πίνουν νερό και κατ’ επέκταση για τον άνθρωπο, αφού αγρότες ποτίζουν και ραντίζουν τα οπορωφόρα δέντρα τους.

Το έγγραφο από την ανάλυση του νερού

Ουσιαστικά, η περιοχή έχει μετατραπεί σε μία υπαίθρια παράνομη χωματερή από τα κουτιά με τα φάρμακα που πετούν οι αγρότες.

Δείτε φωτογραφίες

Ο κτηνοτρόφος που έκανε την καταγγελία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε τα εξής: «Οι αγρότες έρχονται και πετάνε εδώ τα φάρμακά τους» και πρόσθεσε ότι «φτάσαμε στο σημείο στο τρίτο στρώμα στο υπέδαφος να μην μπορούμε να πιούμε νερό».

Αναμένεται λύση από τον αρμόδιο φορέα που έχει την ευθύνη της πομόνας πριν επιδεινωθεί περεταίρω η κατάσταση.