Κοίτα να δεις που μας βγήκε διεθνής νταραβεριτζής κι ο Ορμπαν. Δεν πρόλαβε να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την έκανε αυτοβούλως για Μόσχα να σώσει την ειρήνη. Εκεί ανέπτυξε, λέει, στον «φίλο Πούτιν» τις απόψεις του για κατάπαυση του πυρός. Με το αζημίωτο, υποθέτω.

Στις Βρυξέλλες έπαθαν εγκεφαλικό κι ακόμη τον βρίζουν. Βγήκε μάλιστα επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο Ορμπαν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, την κυβέρνησή του κι ίσως τον Σύλλογο Φιλάθλων Φερεντσβάρος.

Αλλά όλη αυτή η φασαρία δεν χρειαζόταν.

Διότι η κατάπαυση πυρός και «η επί Γης ειρήνη» στην Ουκρανία είναι πολύ απλή υπόθεση. Δεν χρειαζόταν να κάνει τέτοια μανούβρα ο Ορμπαν και να στενοχωρήσει τους Βρυξελλουά.

Αρκεί να μαζέψει ο Πούτιν τους βασιβουζούκους του και να μας αδειάσει τη γωνιά. Ετσι και κατάπαυση του πυρός θα έχουμε και «επί Γης ειρήνη» και αγάπη στον άνθρωπο, που λέει κι η Μποφίλιου.

Και τότε ούτε ο Καραμανλής θα ανησυχούσε μήπως «υπερθεματίζουμε σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά». Διότι όταν δεν υπάρχει πόλεμος, δεν υπάρχουν και φιλοπόλεμοι.

Αλλά πολύ φοβούμαι ότι αυτήν την πολύ απλή λύση δεν την είπε ο Ορμπαν στον Πούτιν. Οχι πως θα τον άκουγε αλλά τουλάχιστον δεν θα κυκλοφορούσε ο Ούγγρος με τη ρετσινιά του «πουτινόφιλου».

Προφανώς υπάρχει πρόβλημα με έναν πόλεμο που κρατάει δυόμισι χρόνια. Και το πιθανότερο είναι ότι κι αυτός ο πόλεμος, όπως οι περισσότεροι πόλεμοι, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ουκρανοί, είναι αρκετά ισχυροί ώστε να υπερισχύσουν πλήρως.

Αλλά όταν φτάσουμε στη διαπραγμάτευση, τους όρους της θα τους διαμορφώσουν οι Ουκρανοί κι οι Ρώσοι. Ούτε ο Ορμπαν, ούτε η Λεπέν, ούτε οι πρακτοράντζες και οι νταραβεριτζήδες του Πούτιν στην Ευρώπη.

Εως τώρα αυτό πασχίζουν όσοι υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Ουκρανία. Να σταθεί όρθια, να μην υποταχθεί στην ισχύ του ρωσικού μεγέθους ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με αξιοπρέπεια το μέλλον της.

Αυτό ακριβώς δηλαδή που θέλουν να της στερήσουν οι διάφοροι Ορμπαν. Που προσπαθούν να τη ρίξουν βορά στον Πούτιν.

Και γι’ αυτό ακριβώς «φιλοπόλεμες συμπεριφορές» δεν έχουν εκείνοι που συνδράμουν το θύμα ή που το βοηθούν να αντισταθεί.

Αλλά οι «ναιμεναλλάδες», οι «ναταβρούμε» και οι «δενμπλέκουμε» που δουλεύουν ύπουλα για λογαριασμό του εισβολέα.

Είναι τόσο απλό και τόσο αυτονόητο που αναρωτιέμαι ποιοι δεν το καταλαβαίνουν.

Οι ανόητοι, οι ύπουλοι ή ο Ορμπαν;