Ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προβλέπει δημοσκόπηση της MRB, η οποία, ωστόσο, καταγράφει μία σειρά σημαντικών παραγόντων που ενδέχεται να παίξουν ρόλο στην τελική κρίση των μελών και φίλων του κόμματος, όταν θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης στις 6 Οκτωβρίου.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων (δείγμα 2.000 άτομα) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με βραχεία κεφαλή του Χάρη Δούκα, με ποσοστό 28% έναντι 27,1%, με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί με 19%.

Έτσι, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως αυτή η εκλογική κούρσα θα είναι μάχη για τρεις, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της πιθανής – όπως όλα δείχνουν – υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου.

Όπως σημειώνεται από την MRB, «μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την υποψηφιότητα τους επτά στελέχη του κόμματος (όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά – Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης). Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου».

Πώς είδαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς από τώρα τις συνέπειες μιας υποψηφιότητας από την Άννα Διαμαντοπούλου, η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως «σήμερα, φαίνεται να διαθέτει προβάδισμα ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, με όπλο την δυναμική στο στενό κομματικό ακροατήριο. Όσο όμως το ακροατήριο ανοίγει, τόσο αυξάνεται η δυναμική του Χάρη Δούκα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Παύλο Γερουλάνο».

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών ίσως διαδραματίσει το εύρημα πως μόλις το 19,5% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 50,2% εκτιμά πως το αποτελέσματα ήταν αρνητικό, κάτι που ενδεχομένως επηρεάσει τις συμμαχίες στο δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στις 13 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την MRB, «η μη επίτευξη των εκλογικών στόχων (δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και μία αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών του) για το ΠΑΣΟΚ πυροδότησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα».

Η εταιρεία επισημαίνει ακόμα «ότι ως προς την αξιολόγηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η βάση του κόμματος είναι διχασμένη, με τους μισούς να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα και τους άλλους μισούς να το θεωρούν ως επιτυχία».

Ο ίδιος διχασμός, μάλιστα, εμφανίζεται και στο ερώτημα εάν θα πρέπει να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι μισοί ψηφοφόροι του Ιουνίου 2024 απάντησαν καταφατικά, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν πως το κόμμα θα έπρεπε να συνεχίσει ως έχει, χωρίς εκλογές.

Όσο απομακρύνεται κανείς από την στενή κομματική βάση και από αυτούς που τώρα δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τόσο αυξάνεται το ποσοστό όσων πιστεύουν πως είναι επιβεβλημένο να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει για νέο πρόεδρο.

Ως προς τους ψηφοφόρους κάθε κόμματος ξεχωριστά, το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 24%.

Λένε «ναι» στην κεντροαριστερή συνεργασία

Την ίδια στιγμή, το 47,5% πιστεύει ότι τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από την αριστερά έως το κέντρο, υποστηρίζει τη συνεργασία των συγκεκριμένων κομμάτων.

Το 36,8%, πάντως, πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία και να μην συνεργαστούν, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, με βάση την ψήφο στις ευρωεκλογές του 2024, στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44,6% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δυνάμεων του προοδετικού χώρου αριστερά της ΝΔ, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κομματικός φορέας, ενώ το 42,1% κατά.

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους κάθε κόμματος, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο θετικοί (59%) από εκείνους του ΠΑΣΟΚ (44,4%), ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως «ναι» στη συνεργασία – επίσης περισσότερο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – απάντησε και το 46,1% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Στο ερώτημα ποια κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ενώ ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Δείτε εδώ τη δημοσκόπηση της MRB για το ΠΑΣΟΚ