Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών ολοκλήρωσαν εντός μισής ώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η οποία έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης του κλίματος «ησυχίας» στα ελληνοτουρκικά και του θετικού βηματισμού σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, όπως ο στόχος διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συμφώνησαν, επιπλέον, να συναντηθούν εκ νέου τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Το τετ α τετ μεταξύ των δυο αρχηγών κρατών ολοκληρώθηκε στις 23:20 ώρα Ελλάδας, με τους δυο πολιτικούς να βγαίνουν μαζί από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Συμμαχίας και να μεταβαίνουν σε μια μικρή αίθουσα όπου και συζήτησαν.

Μητσοτάκης και Ερντογάν βηματίζουν ο ένας πλάι στον άλλον για να μεταβούν στην αίθουσα όπου συζήτησαν

Ήταν μια σύντομη συνάντηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και των διπλωματικών συμβούλων των δυο αρχηγών κρατών, Άννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν:

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αργότερα στον Λευκό Οίκο, στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την Πέμπτη το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.

Βίντεο από η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: