Άμεσα απαντήσεις για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ζητεί το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές (10/7) δηλώσεις του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που είπε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί».

Παράλληλα, όπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, με κοινή δήλωση των Δημήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Άμυνας και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών, «χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε ‘κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες’, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία, γεγονός που γεννά ανησυχία και εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ουκρανίας».

Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν, μάλιστα, πως «η δημόσια αυτή δήλωση έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα».

«Στήριξη αλλά όχι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων»

Και υπογραμμίζουν πως η επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού «είναι ευθέως αντιφατική προς τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια – εντός συνόρων – ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας, καθώς και προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων, ότι δεν έχει αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας».

«Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αφοσίωσης της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί όμως να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως έχουν ήδη ζητήσει δύο φορές να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας πως «και τις δύο φορές η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάς αγνόησαν. Θα επιμείνουμε να το ζητάμε επανακαταθέτοντας σήμερα το σχετικό αίτημα».

«Επαμφοτερίζουσα στάση και διγλωσσία που απειλεί το αξιόμαχο των ΕΔ»

Κάνουν λόγο για «επαμφοτερίζουσα και με διγλωσσία στάση της κυβέρνησης», η οποία, όπως υποστηρίζουν, «απειλεί πλέον να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», μία εξέλιξη «πολύ επικίνδυνη, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις εξωτερικές απειλές ιδίως στα νησιά του Αιγαίου».

«Το βαρύ πέπλο αδιαφάνειας, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, καθιστούν πλέον τα ερωτήματα αδήριτα», αναφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ζητούν απαντήσεις στα εξής:

– »Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, αναλυτικά και ειδικά, η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών;».

– «Έχει επιδράσει η ως άνω συνδρομή στην ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας;».

«Θα αναμένουμε τις άμεσες απαντήσεις της κυβέρνησης με επίσημο θεσμικό τρόπο, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει μέχρι σήμερα», σημειώνουν καταληκτικά.