Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα και τους αρχηγούς τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εισπράττει δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του στους τομείς της διαφάνειας και της καταπολέμησης της ακρίβειας και να υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά του στην καταλληλότητα πρωθυπουργού.

Για μία ακόμη φορά, ο «Κανένας» είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους τρεις προέδρους των τριών πρώτων κομμάτων με 40,1%, ενώ ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29,1% (από 39,2% τον Δεκέμβριο του 2023), ο Στέφανος Κασσελάκης με 13,3% (από 10,1%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,8% (από 13,7%).

Μεγάλη υποχώρηση στα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται και στην καταλληλόλητα πρωθυπουργού με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 28,3% (από 36,2% τον Δεκέμβριο 2023), ενώ έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο

Στέφανο Κασσελάκη που ακολουθεί με 10,6% (από 7,3%), καταγράγοντας αύξηση στα ποσοστά του κατά 3 μονάδες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 7,3% (από 11% τον Δεκέμβριο 2023) και έρχεται στην τρίτη θέση με αισθητή υποχώρηση των ποσοστών του, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ο «Κανένας» καταγράφει σημαντικό ποσοστό 24,5% πίσω από τον Μητσοτάκη.

Όλοι «χαμένοι» στις ευρωεκλογές

Χαρακτηριστικό είναι πως οι πολίτες δύσκολα βρίσκουν κερδισμένους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών για το κάθε ένα από τα παρακάτω κόμματα ήταν θετικό ή αρνητικό», απαντούν πως ήταν αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 63,8%, για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 63,1%, για το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 51,2%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής αποτίμησης των επιδόσεών της καταγράφει με 65,6% η Νέα Αριστερά.

Αντίθετα, οι καθαρά κερδισμένοι κομματικοί σχηματισμοί κινούνται στο χώρο δεξιά της Δεξιάς (Ελληνική Λύση 52,3% θετικό και Φωνή Λογικής 38,9%).

Πώς κρίνουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να καταδείξει ότι «έλαβε το μήνυμα» της ευρωκάλπης – όπως υποστηρίζει – συγκεντρώνει συγκρατημένες αξιολογήσεις από τους πολίτες.

Το 27,8% τον κρίνει θετικά, με το 61,4% να εκδηλώνει αρνητική άποψη. Μεταξύ των ψηφοφόρων που επέλεξαν την ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων ανεβαίνει στο 82,9%, ενώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

2023, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 65,5%.

Στους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων, οι θετικές αξιολογήσεις προς τον ανασχηματισμό κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όπου οι θετικές απόψεις βρίσκονται στο 14,2%.

Θέλουν να αλλάξει πολιτική η ΝΔ

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικότερα και ταχύτερα την πολιτική που έχει αποφασίσει ή πρέπει να αλλάξει πολιτική, με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το 67% συνηγορεί προς το δεύτερο, δηλαδή την αλλαγή πολιτικής και μόνο το

27,5% πιστεύει πως το πρόβλημα είναι θέμα έλλειψης αποφασιστικότητας ή ταχύτητας.

Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ένας στους τέσσερις ζητά αλλαγή πολιτικής.

Ως προς το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, πάνω από 7 στους δέκα (74,9%) δηλώνουν απαισιόδοξοι και μόνο το 24,1% νιώθουν αισιόδοξοι.

Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται προσωπικά των αντιπάλων του σε όλους τους τομείς, όμως η εικόνα του εμφανίζει τις πρώτες σοβαρές ρωγμές, όπως τονίζεται στην έρευνα, καθώς σε όλες τις παραμέτρους (Δημοτικότητα, Καταλληλότητα Πρωθυπουργού και Αξιολόγηση σε συγκεκριμένους τομείς) τα ποσοστά του υποχωρούν σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης και στην τρίτη ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα, οι χειρισμοί και η στάση του πρωθυπουργού κρίνονται θετικά από το 30,2% (έναντι 41,4% τον Δεκέμβριο 2023) των

πολιτών, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 67,8% (έναντι 56,7%).

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του κόμματός του, αλλά περιορίζεται η απήχηση που διέθετε στο παρελθόν εκτός κομματικών τειχών.

Την ίδια στιγμή, η μέτρηση καταγράφει την αδυναμία σύσσωμης της αντιπολίτευσης να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Το 51% των πολιτών απαντά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα ή το ίδιο κακά, εάν στην εξουσία ήταν κάποιο άλλο κόμμα.

Σημαντική υποχώρηση στις θετικές κρίσεις σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα της ακρίβειας (20,3% έναντι 27,8%), της διαφάνειας (20,5% έναντι 30,2%) και της στήριξης των ευπαθών ομάδων (23,8% έναντι 32,9%).

Κατά τα λοιπά, καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά, παρότι παραμένει πρώτος συγκριτικά με τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (27,6% έναντι 36,8%), όσο και στην εξωτερική πολιτική (33,2% έναντι 43,3%), αλλά και στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής(26,3% έναντι 35,4%) και της ανάπτυξης (27,1% έναντι 36,8%).

Τέσσερις μονάδες κάτω η ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, παρότι διατηρεί την πρωτιά καταγράφοντας μάλιστα διπλάσιο ποσοστό από αυτό του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει πτώση κατά 4 μονάδες συγκριτικά με τα ποσοστά που πέτυχε στις πρόσφατες εκλογές – κάτι που ισχύει για τα περισσότερα κόμματα, τα οποία, ωστόσο, καταγράφουν μικρότερες απώλειες από το κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 24,9% (έναντι 28,3% στις ευρωεκλογές) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1% (έναντι 14,9%), το ΠΑΣΟΚ με 11,1% (έναντι 12,8%) και το ΚΚΕ με 7,6% (έναντι 9,3%).