Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ματίας Αλμέιδα στους απεσταλμένους ρεπόρτερ στην Ολλανδία.

Ο τεχνικός της ΑΕΚ σχολίασε τα φιλικά, την υπόθεση του Ορμπελίν Πινέδα, τη σχέση με τον Μάριο Ηλιόπουλο, αλλά και οι μεταγραφικές υποθέσεις των Έρικ Λαμέλα και Χοακίν Κορέα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αργεντίνου προπονητή:

Ένα σχόλιο για το τελευταίο φιλικό παιχνίδι με τη Γάνδη;

«Αυτό που θέλαμε ήταν να τελειώσουμε την προετοιμασία μας με υγιείς τους ποδοσφαιριστές μας. Στην πλειοψηφία το καταφέραμε. Καταφέραμε να κάνουμε τις αποστάσεις και τους χρόνους που θέλαμε να καλύψουμε. Δυστυχώς, το καλεντάρι του Ελληνικού πρωταθλήματος, σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων και της ομάδας μας, δεν βολεύουνε. Οι παίκτες που συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες, δεν συμμετέχουν και χάνουν τον ρυθμό της προετοιμασίας.

Όποτε, το σημαντικό είναι να επαναφέρουμε σύντομα αυτούς τους παίκτες και να αποκτήσουν τον ρυθμό που ζητάμε και να έρθουν στα ίσα με αυτούς που ήταν από την πρώτη της προετοιμασίας. Όσον αφορά το παιχνίδι, υπήρξαν κάποια πράγματα καλά, αλλά και πράγματα που έχουν περιθώρια βελτίωσης. Κάναμε κάποια λάθη, αλλά καλύτερα να γίνονται τώρα, παρά όταν παίζονται βαθμοί. Είχα τη δυνατότητα επίσης να δω πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και πιστεύω ήταν σημαντικό τόσο για την ομάδα όσο και για εμάς».

Είδαμε τον Γκατσίνοβιτς στον άξονα, είδαμε επίσης τον Χατζισαφί στόπερ, είναι κάποιες σκέψεις που έχετε ενόψει της επόμενης σεζόν;

«Ο Γκατσίνοβιτς έπαιξε σε αυτή τη θέση και με τον ΠΑΟΚ κάνοντας τότε ένα καλό παιχνίδι. Είναι παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλές θέσεις. Υπάρχουν και άλλοι. Ήθελα επίσης να δω τον Ζίνι να παίζει σε αυτά τα φιλικά ματς, ήθελα να δω τους ποδοσφαιριστές να εφαρμόζουν κάποια πράγματα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί».

Είναι ένα κομμάτι το passing game που θέλετε να δουλέψετε στην ομάδα για να εξελιχθεί;

«Σε μια προετοιμασία είναι δύσκολο να έχουμε τον έλεγχο κατα τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Λόγω της σκληρής δουλειάς, δεν είναι τόσο εύκολο να αναδείξεις την τεχνική σου κατάρτιση, τα πόδια είναι “βαριά”. Επίσης στην περίοδο προετοιμασίας, θέλαμε καλούς αντιπάλους, που να παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Πιστεύω, οι αντίπαλοι που αντιμετωπίσαμε είναι ένα παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν τα κλαμπ. Είναι ομάδες που αντιμετωπίσαμε με νεαρά παιδιά, με χαρακτηριστικό στυλ, που ξέρουν να πουλάνε, παίζοντας ένα χαρακτηριστικό στυλ ποδοσφαίρου. Θέλαμε τέτοιου είδους αντιπάλους, έτσι ώστε να απαιτούμε ένα ισοδύναμο παιχνίδι. Πετύχαμε τέτοιες ομάδες πέρυσι στην Ευρώπη και είδαμε και τοίχε πως όταν κάνεις ένα λάθος ξέρουν να σε τιμωρούν».

Μετά από την περίοδο προετοιμασίας εδώ στην Ολλανδία, ποια είναι η αδυναμία που διαπιστώσατε;

«Έχουμε πολλές. Το καλό είναι να τις βλέπεις τις αδυναμίες. Άμα είδατε το Ισπανία – Γαλλία, είδατε αδυναμίες. Υπάρχουν περισσότερες αδυναμίες στο ποδόσφαιρο, από τα θετικά κομμάτια. Το ξαναλέω. Σημαντικό είναι να εντοπίζεις τις αδυναμίες και να τις δουλεύεις. Οι παίκτες ερμηνεύουν και καταλαβαίνουν, οπότε όταν υπάρχει μια αδυναμία θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση».

Τι ορίζετε ως μεγαλύτερη μεταγραφική ανάγκη μετά από αυτό το διάστημα προετοιμασίας;

«Έχουμε έναν δεξιό μπακ, όποτε θα χρειαζόμασταν έναν ανταγωνισμό. Έναν ποδοσφαιριστή, να ανταγωνίζεται τον Ρότα που πάει πολύ καλά. Στις υπόλοιπες θέσεις έχουμε ποδοσφαιριστές αλλά όλες ομάδες που θέλουν να αυξήσουν την ποιότητα χρειάζονται κι αλλά χαρακτηριστικά. Λέω αυτή τη θέση, γιατί δεξιά, υπάρχει μόνο ένας.

Θα μπορούσα να πω κι άλλες θέσεις αλλά αν πω, οι παίκτες θα αξίζουν τα δίπλα. Εμείς συνεχίζουμε την έρευνα για τις ενισχύσεις που θελουμε. Το θέμα είναι να έρθουν οι παίκτες, ενδεχομένως όταν έρθουν, η ομάδα θα έχει ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της. Γι’ αυτό λέω, οι ημερομηνίες, όπως είναι τώρα, δεν είναι καλά οργανωμένες, όχι μόνο για την ΑΕΚ, προφανώς για όλες τις ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Δεξιά δεν διπλασιάζεται η τιμή γιατί έχει κλείσει ήδη δεξί μπακ;

«Είδατε κάποιον σήμερα εδώ; Που ήταν (γέλια); Ακόμα όχι. Την μέρα που θα είναι στην προπόνηση θα έχουμε κλείσει».

Πολλά κομμάτια του παζλ λείπουν, πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε την ομάδα, με αυτά τα νέα κομμάτια που θα ενσωματωθούν στην Αθήνα;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο νέα πρόσωπα που είναι μαζί μας, παίζουμε σε 2 εβδομάδες και έχουμε ένα πολύ σημαντικό. Στο ποδόσφαιρο, κανείς δεν κάνει μαγικά. Οι παίκτες που θα έρθουν θα χρειαστούν να προσαρμοστούν σε έναν διαφορετικό τρόπο προπόνησης και σε ένα διαφορετικό σχήμα. Μακάρι η προσαρμογή τους να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Όταν έφτασα στην ΑΕΚ, μια από τις πρώτες μου δηλώσεις σε εσάς ήταν το πόσο σημαντικό στοιχείο είναι για’ μένα η προετοιμασία. Στην προετοιμασία της πρώτης χρονιάς που μας έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουμε δυο τίτλους είχαμε μαζί σχεδόν όλους τους ποδοσφαιριστές. Την άλλη, όχι. Στην φετινή προετοιμασία ήρθαν κάποιοι παίκτες προς το τέλος, φέραμε αρκετούς νεαρούς, αλλά αυτοί οι νεαροί δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Ακολούθησαν μια διαδικασία ιδανική για εκείνους και είναι καλό για εκείνους. Σίγουρα όμως προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και σε κάποιες περιπτώσεις δεν εξαρτάται από εμάς το πότε θα έρθουν οι παίκτες».

Ο Λιβάι πέρυσι δεν έκανε προετοιμασία λόγω υποχρεώσεων που είχε με την εθνική του, φέτος συμμετείχε από την αρχή, ποσό πολύ τον έχει βοηθήσει αυτή η διαδικασία;

«Επαναλαμβάνει αυτό που έκανε την πρώτη χρόνια, να ολοκληρώσει δηλαδή την προετοιμασία και φαίνεται στην καθημερινά το πόσο έχει βελτιωθεί η φυσική του κατάφαση. Είχε μείνει λίγο πίσω από τους τραυματισμούς οι οποίοι του επέτρεπαν μια να μπει μια να είναι εκτός. Ο Λιβάι είναι καλά όμως και για εμάς, είναι σημαντικός. Είναι σημαντικός παίκτης και σημαντικός άνθρωπος μέσα στο γκρουπ».

Η ομάδα βλέπουμε ότι προχωρά σε αναβάθμιση, πόσους παίκτες θα θέλατε να έχετε και αν είναι πρόβλημα ότι στην ίδια θέση θα είναι πολλοί και καλοί παίκτες;

«Μου αρέσει να είναι 2 παίκτες ανά θέση. Αυτός είναι ο ιδανικός αριθμός, λαμβάνοντας υπόψιν πως κάποιοι μένουν εκτός. Εγώ, δίνω προτεραιότητα στο γκρουπ. Υπάρχει ανταγωνισμός όταν είναι δυο παίκτες σε μια θέση ή 3, αν για μια θέση υπάρχουν 4 είναι πρόβλημα. Αυτό το έχουμε συζητήσει όμως. Είμαι ένας προπονητής που δίνω τη δική μου οπτική γωνία, με βάση τα χαρακτηριστικά και το σύστημα που παίζω. Σαν προπονητής, φτάνω μέχρι εκεί. Το να έχεις 30 παίκτες δεν είναι ένα κέρδος. Δεν είναι κέρδος γιατί μετά δύσκολα θα σου βγουν νέοι.

Σκέφτομαι πολύ το κλαμπ, γι’ αυτό τα λέω αυτά. Αν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, θα προσπαθούσα να φέρω παίκτες προκειμένου να προστατεύσω την πλάτη μου, αλλά η αλήθεια είναι πως η αγάπη μου για την ομάδα είναι πιο βαθιά. Σε αυτή την προετοιμασία έφερα μια ομάδα ολόκληρη από νεαρούς της Β’. Αυτό το έκανα και στην Ρίβερ Πλέιτ. Όταν το έκανα εκεί, η μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτούς που προπονούσα τότε, αργότερα κατέκτησαν το Κόπα Λιμπερταδόρες δύο φορές. Όταν έφυγα από την Μπάνφιλντ είχα κάνει το ίδιο, το πέρασμα μου από την Αμερική ήταν κάτι διαφορετικό, αλλά και εδώ επιθυμώ να κάνω κάτι παρόμοιο. Πολλές φορές βέβαια το ίδιο το αποτέλεσμα είναι αυτό που αλλάζει τα πράγματα. Όποτε εγώ μπορώ να οραματιστώ ένα πρότζεκτ, αλλά ξέρω ότι αν δεν πάρω τρία παιχνίδια συνεχόμενα, τότε υπάρχει μπλέξιμο».

Για ποια θέση προορίζεται τον Περέιρα;

«Μπορεί να παίξει στα άκρα, αριστερά, δεξιά και στο κέντρο. Είναι παίκτες που προσαρμόζονται, όπως ο Πινεδα για παράδειγμα, ο Γκάτσι, ή ο Χατζισαφί που μπορεί να παίξει και στο κέντρο και στόπερ και μπακ. Ο Ορμπελίν πέρυσι αν θυμάστε, μας βοήθησε πέρυσι παίζοντας δεξί μπακ. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Είμαι ένας προπονητής σαν ξυλουργός. Κοστίζει αυτό, πονάει. Και είναι δύσκολο να είσαι ξυλουργός στο ποδόσφαιρο αλλά αυτή είναι μια ικανοποίηση για εμένα».

Για τον Κορέα μας είχατε πει «ουδέν σχόλιο», για τον Λαμέλα θα πείτε το ίδιο;

«Το ίδιο. Μεγάλοι παίκτες…»!

Ποιος από τους δύο θα έρθει στην ΑΕΚ ή και οι δύο;

«Μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά δεν το ξέρω».

Πότε περιμένετε τον Πινέδα να μπει στην προετοιμασία; Έχει αλλάξει κάτι, είχατε κάποια νέα κουβέντα μαζί του;

«Μίλησα μαζί του, του έδωσα 3-4 ημέρες ακόμα ρεπό, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήταν 2 χρόνια που δεν είχε κάνει 5 μέρες σερί διακοπές. Τον περιμένω».

Αν έρθει ο Ορμπελίν και σας εκφράσει αυτό που διαβάσαμε από τον μάνατζερ του, περί επιθυμίας της οικογένειας να πάει στο Μεξικό ποια θα είναι η στάση σας;

«Εχω μιλήσει ήδη. Μίλησα και με τον ίδιο και με την οικογένεια του (σε ανοιχτή ακρόαση) και είναι χαρούμενοι που γυρίζουν στην Ελλάδα. Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές, ή οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών, εκτίθενται λόγω μιας κατάστασης. Ο Ορμπελίν, ποτέ δεν δήλωσε ότι θέλει να φύγει».

Άρα το ζήτημα θεωρείται λήξαν;

«Εγώ τον περιμένω για να κάνει προπόνηση. Προφανώς, εγώ δεν είμαι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, ούτε είμαι ο κάποιος για να του δώσω το ελεύθερο να φύγει. Όπως δεν είμαι ιδιοκτήτης κανενός. Πρόκειται για καλό παίκτη και πάντα θα τον ζητούν άλλα κλαμπ. Είναι φυσιολογικό στους καλούς παίκτες, όπου έχουμε πολλούς, να φτάνουν προτάσεις. Από εκεί και πέρα, την ανάλυση αυτή θα την κάνουν εκείνοι που πρέπει».

Τι πρέπει να έχει παραπάνω η ΑΕΚ για να πετύχει ξανά;

«Την περσινή χρονιά δεν αλλάξαμε πολύ. Εμείς ήμασταν που χάσαμε το πρωτάθλημα. Όποτε, αν είσαι σε καλό δρόμο, γιατί να πάρεις άλλον δρόμο; Μόλις τελείωσε πέρυσι το πρωτάθλημα, η πρώτη κουβέντα που κάναμε, ήταν πως όλοι πλέον θα κοιτάνε για να δουν πως παίζει η ΑΕΚ. Και τελικά δεν το βρήκαν! Ο ΠΑΟΚ πήρε το Πρωτάθλημα αλλά εμείς αφήσαμε βαθμούς εύκολους και θα μπορούσαμε να είμαστε ξανά Πρωταθλητές. Όλες οι ομάδες χρειάζονται χρόνο. Απαιτείται ένας χρόνο για τους παίκτες για τους προπονητές, οπότε αν συνεχίζουν όλα ίδια, οι παίκτες κουράζονται με τον προπονητή και ο προπονητής με τους παίκτες. Όταν υπάρξουν αλλαγές, υπάρχει νέα ενέργεια.

Και σας δίνω παράδειγμα, αν έρθει ένας νέος προπονητής, οι παίκτες που παίζουν λιγότερο έχουν άλλη ενέργεια. Το αισθάνθηκα και εγώ σαν παίκτης. Όταν έρχονται νέοι παίκτες και ένας προπονητής έχει όρεξη να είναι κάπου, όπως εγώ, θα κοιτάξει τη λεπτομέρεια καθώς με τους νέους παίκτες ξεκινά ένας νέος ανταγωνισμός. Αυτοί που είναι εδώ 2 χρονιά με γνωρίζουν. Αυτοί που έρχονται, οι καινούργιοι, θα με γνωρίζουν. Ο τρόπος που αισθάνομαι και σκέφτομαι το ποδόσφαιρο όμως παραμένει ο ίδιος. Και μιλάω με πράξεις. Δεν με ενδιαφέρει το νταμπλ, το ποδόσφαιρο είναι το σήμερα. Αυτός που πρέπει να κάνει τα λιγότερα λάθη είμαι εγώ. Θα πρέπει να πάρω σωστές αποφάσεις και όχι να είμαι πολύ κοντά στους παίκτες γιατί τους αγαπώ υπερβολικά, που ξέρουν ότι συμβαίνει… Εγώ θα πρέπει να απαιτήσω πράγματα. Αν ζητάμε να έρθουν παίκτες είναι για να μπορέσουν και αυτοί που είναι ήδη εδώ να βελτιωθούν και γνωρίζουν όλοι πως κανείς δεν έχει τη θέση του κλειδωμένη».

Τι σας πίκρανε περισσότερο, το ότι χάθηκε το πρωτάθλημα ή το ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να μπει στο Champions League;

«Ζω στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημα! Μου αρέσει να είμαι πρωταθλητής. Έπειτα στην Ευρώπη, πρόκειται να αντιμετωπίσεις ομάδες με διαφορετικά μπάτζετ από’ σένα και μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας ποδοσφαιριστής που θες να αποκτήσεις, μπορεί να πληρωθεί άλλου περισσότερο. Αυτό, είναι μια μάχη για εμάς. Ένας ποδοσφαιριστής, για να έρθει στην Ελλάδα, θα περιμένει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα κλείσει η αγορά…».

Ένα μήνυμα στον κόσμο;

«Να ευχαριστήσω αρχικά εσάς που μπορέσατε και ήρθατε για να δείτε τη δουλειά. Στον κόσμο να πω ότι είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη και η αγάπη που νιώθουμε. Δουλεύουμε κάθε μέρα για εκπροσωπήσουμε αυτόν τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ξέρουν ότι θα το κάνουμε. Τη νέα σεζόν θα χρειαστούμε αυτή την ώθηση που μας δίνει ο κόσμος μας. Είναι αυτή η σπέσιαλ, ξεχωριστή ενέργεια. Σκέφτομαι ότι σε δυο εβδομάδες θα ξανασυμβεί αυτό και ανατριχιάζω».