Σε ένα παιχνίδι με φινάλε… θρίλερ η Αγγλία πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του Euro 2024 όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, αφού επιβλήθηκε με 2-1 της Ολλανδίας στον δεύτερο ημιτελικό και θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιό της στη διοργάνωση.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τα «τρία λιοντάρια» ήταν ο Όλι Γουότκινς που πέρασε ως αλλαγή και με τη συμπλήρωση 90 λεπτών σκόραρε για το 2-1 ολοκληρώνοντας την ανατροπή για την ομάδα του, αφού οι «οράνιε» είχαν προηγηθεί.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την Ολλανδία, η οποία στην πρώτη της ουσιαστικά μεγάλη φάση κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 8ο λεπτό της συνάντησης με τον Τσάβι Σίμονς. Οι «οράνιε» πίεσαν ψηλά, έκλεψαν, και ο νεαρός μεσοεπιθετικός με ωραίο δυνατό σουτ νίκησε τον Πίκφορντ για το 1-0. Η Αγγλία από την πλευρά της πήρε την κατοχή και άρχισε να πιέζει για την ισοφάριση, έχοντας πρωταγωνιστή τον Χάρι Κέιν.

Στο 13′ ο φορ της Μπάγερν δοκίμασε το πόδι του, όμως ο Φερμπρούχεν τον σταμάτησε. Ένα λεπτό μετά, ο Κέιν δοκίμασε ένα δυνατό σουτ εντός περιοχής που πέρασε λίγο άουτ, όμως μετά από εξέταση του VAR αποδείχθηκε πως ο Ντουμφρίς βρήκε τον έμπειρο στράικερ και δόθηκε πέναλτι. Ο Κέιν εκτέλεσε άψογα στο 18′ και έγραψε το 1-1.

 Στο 23′ τα «λιοντάρια» έφτασαν μια ανάσα από το δεύτερο γκολ. Ο Φόντεν έκανε ωραία ενέργεια, πλάσαρε, αλλά ο Ντουμφρίς έδιωξε ελάχιστα πριν η μπάλα περάσει την γραμμή. Η Ολλανδία δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες, όμως μπόρεσε να απειλήσει ξανά από στημένη φάση.Στο 30′, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Ντουμφρίς έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Πίκφορντ. Τρία λεπτά αργότερα, η Αγγλία απάντησε. Ο Φόντεν κινήθηκε ωραία, έπιασε ένα εντυπωσιακό σουτ, αλλά η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Στο 39′ άλλη μία προσπάθεια του Φόντεν, με τον Φερμπρούγκεν όμως να μπλοκάρει σταθερά. Οι Ολλανδοί ισορρόπησαν κάπως το ματς, αλλά δεν άλλαξε κάτι με το 1-1 να είναι αποτέλεσμα ημιχρόνου.

Στην εκκίνηση του δεύτερου μέρους το παιχνίδι δεν είχε φάσεις, με την Ολλανδία να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε πάντως για τους «οράνιε» στο 65′ όταν από σέντρα, ο Φαν Ντάικ έκανε την προβολή και ο Πίκφορντ απομάκρυνε. Στο 79′ ο Σάκα βρήκε δίχτυα, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Στο 89′ η Αγγλία απείλησε ουσιαστικά για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο, όμως το σουτ του Πάλμερ πέρασε λίγο άουτ.

Ελάχιστα αργότερα όμως ήρθε η λύτρωση για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο Όλι Γουότκινς που είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο, κινήθηκε εξαιρετικά, πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και με ωραίο γύρισμα του κορμιού του, νίκησε τον Φερμπρούχεν διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 και δίνοντας την πρόκριση στους Άγγλους.