Τρικλοποδιές βρίσκουν μπροστά τους εργαζόμενοι με αναπηρίες, στην προσπάθειά τους να καταφέρουν να βρουν και να τα στεριώσουν σε μια θέση εργασία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF).
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, μπορεί να υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προβλέπει ειδικά μέτρα προσαρμογής, αλλά στη πραγματικότητα αυτά δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά για να βοηθήσουν πραγματικά τους Ευρωπαίους με αναπηρίες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης και εχθρικές κουλτούρες στο χώρο εργασίας.
Σημειώνοντας ότι τα 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι με αναπηρίες «αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη», η αποτυχία να επανενταχτούν αποτελεσματικά «θα είχε ως αποτέλεσμα ένα κοινωνικό και οικονομικό κόστος που η ήπειρός μας απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά», υποστήριξαν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα βασικά προβλήματα που συμβάλουν στην άνιση αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών περιλαμβάνουν την έλλειψη «ευαισθητοποίησης, παροχής υποστηρικτικής τεχνολογίας, εύλογης προσαρμογής και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων».
«Οι εργοδότες χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, διαφορετικά τα άτομα με αναπηρίες θα παραμείνουν αποκλεισμένα», είπε η Maureen Piggot, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του EDF, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πολιτικές για να «επιτρέψουν στους εργαζόμενους με αναπηρίες να απασχοληθούν και, περισσότερο από αυτό, να εκτιμηθούν. “.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ήδη από το στάδιο της πρόσληψης. Μάλιστα, οι εργοδότες δηλώνουν ότι, εάν τις διαθέτουν, οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές ανθρώπινου δυναμικού για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία τείνουν να είναι σιωπηρές, δίχως να βασίζονται σε γραπτά και κωδικοποιημένα εσωτερικά πρωτόκολλα.
Μόνο το 1/4 των εργοδοτών που απάντησαν στην έρευνα έχουν εσωτερική πολιτική ανθρώπινου δυναμικού για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, μόνο το 25% των εργοδοτών γνωρίζει και χρησιμοποιεί τη δημόσια υποστήριξη για να παρέχει εύλογη προσαρμογή στους εργαζόμενους με αναπηρία.
Αυτό εμποδίζει την ικανότητά τους να προσφέρουν προσιτές διαδικασίες πρόσληψης και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας πρόσληψης.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μόνο 1 στους 4 εργοδότες συμμετέχει σε προγράμματα, δημόσια ή ιδιωτικά, που στοχεύουν στη βελτίωση της ένταξης στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ισπανία και το Ην. Βασίλειο ξεχωρίζουν ως οι μόνες χώρες όπου οι περισσότεροι εργοδότες που ερωτήθηκαν -82% και 59%- συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο του δείγματος, αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πόσο κακή απόδοση έχουν επί του παρόντος τα υποστηρικτικά πλαίσια άλλων χωρών.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς τα επίπεδα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, με μόνο το 51% των ατόμων με αναπηρία να εργάζονται σε σύγκριση με το 75% των ατόμων που δεν έχουν αναπηρία σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία.
Οι συνάκτες της έκθεσης, επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν το διαθέσιμο ποσό της κρατικής ενίσχυσης και να δημοσιοποιήσουν ευρέως τον τρόπο πρόσβασης σε αυτήν.