Από τη στιγμή που ξεκίνησε η in vitro ανάλυση της παραμικρής κίνησης του αμερικανού προέδρου προκειμένου να αποκρυπτογραφηθεί η πραγματική του κατάσταση και να εκτιμηθεί η ικανότητά του να ανταποκριθεί με πληρότητα στα καθήκοντά του αλλά και σε μια νέα θητεία, την ίδια ακριβώς στιγμή μπήκε στο μικροσκόπιο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία θεωρείται η πιθανότερη (και ίσως ασφαλέστερη) επιλογή για να τον αντικαταστήσει. Κι αν η Κάμαλα Χάρις βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας, μιαν ανάλογη κατάσταση διέρχονται βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που εντείνουν τις επαφές τους βάζοντας στο επίκεντρο τον υποψήφιό τους για τον Λευκό Οίκο.

Να τον εγκαταλείψουν για να αναζητήσουν κάποιον που θα δώσει – ενδεχομένως – νέα ορμή στο κόμμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ ή να τον στηρίξουν για να αποφευχθεί το χάος καθώς στενεύουν τα περιθώρια μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές; Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δημοκρατικοί και είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το πρωί της Τρίτης, για να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στον Τύπο, σε πραγματικό χρόνο.

Διχασμός στο κόμμα

Προς το παρόν το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο, και ενώ χθες ο Ανταμ Σμιθ που μετέχει στην Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις, της Βουλής των Αντιπροσώπων, προστέθηκε σε άλλους συναδέλφους του που καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, αντιθέτως, η προοδευτική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ τον στήριξε, όπως και οι εκπρόσωποι της αφροαμερικανικής κοινότητας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του το 2020.

Η Κάμαλα Χάρις απολαμβάνει λίγο μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αν και η διαφορά είναι ανεπαίσθητη και βρίσκονται και οι δύο κάτω από το 40%. Αναλυτές εκτιμούν ότι ύστερα από τριάμισι χρόνια σε μια από τις πλέον άχαρες θέσεις στην αμερικανική πολιτική, η πρώτη γυναίκα και πρώτη μη λευκή που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να τηρήσει μια δύσκολη ισορροπία. Από τη μια να μην κάνει βήματα μπροστά που μπορεί να παρερμηνευθούν λόγω της υπερανάλυσης όλων των κινήσεών της και ταυτόχρονα να καταφέρει να περάσει μηνύματα για τις δυνατότητές της ως εν δυνάμει αντικαταστάτριας του αμερικανού προέδρου. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι δεν κάνει ζέσταμα για να μπει ως αντικατάσταση σε έναν αγώνα στον οποίο παίζει κανονικά ως υποψήφια αντιπρόεδρος.

Οι φήμες για Πάρκινσον

Και ενώ ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι κανένα σημάδι ανησυχίας δεν έχει εντοπιστεί για τη φυσική κατάσταση του αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξετάζεται τακτικά εξ αποστάσεως από τον γιατρό του και δεν πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, οι «New York Times» σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι ένας ειδικός σε αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο εκλήθη οκτώ φορές μέσα σε οκτώ μήνες στον Λευκό Οίκο, από το καλοκαίρι του 2023 έως την άνοιξη του 2024. Οτι ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου εκτιμά ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ. «Μου φαίνεται πως κάλλιστα μπορεί να παραμείνει» στην κούρσα, «έχει εγωισμό, δεν θέλει να εγκαταλείψει, δεν θέλει να το κάνει αυτό» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος στην πρώτη συνέντευξή του μετά το ντιμπέιτ.