Εντονη ήταν η δυσφορία στις Βρυξέλλες για τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, καθώς εκείνος ταξίδευε χθες προς την Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Τις προηγούμενες ημέρες ο Ορμπαν πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μόσχα και Πεκίνο αναλαμβάνοντας μια «ειρηνευτική αποστολή» για την Ουκρανία που, όμως, δεν φαίνεται να του ανέθεσε κανένας.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt» είπε πως έπειτα από κάθε συνάντηση μιλά με τους ηγέτες των «27» της ΕΕ προκειμένου να «τους ενημερώσει και να κάνει κάποιες προτάσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε». «Προσπαθώ να είμαι όσο πιο μετριοπαθής γίνεται ως πρωθυπουργός μιας χώρας με πληθυσμό 10 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ομως οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν όλο και πιο ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ένας ηγέτης που έρχεται διαρκώς σε αντίθεση με την πλειοψηφία και τις αποφάσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναλαμβάνει διπλωματικη πρωτοβουλία. Μάλιστα σχεδιάζουν να θέσουν το θέμα στη σημερινή συνάντηση των πρέσβεων της ΕΕ. «Η ταχύτητα με την οποία προχώρησε σε αυτή την κίνηση που μοιάζει με τρολάρισμα ήταν εντυπωσιακή», σχολίασε διπλωμάτης. «Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Λένιν: Ο Ορμπαν ενεργεί ως “χρήσιμος ηλίθιος” για τις προσπάθειες υπονόμευσης της ενότητας της ΕΕ», πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στα ταξίδια του Ορμπαν στην Κίνα και τη Ρωσία.

Σχεδιάζουν… περικοπές

Τι θα μπορούσε να γίνει: Διπλωμάτες από πολλές χώρες θέλουν να επιστήσουν την προσοχή προκειμένου να σταματήσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, πριν προκαλέσει μόνιμη ζημιά – και προτού καταφύγουν σε πιο δραστικά μέτρα. Θέλοντας η ΕΕ να δείξει στον Ορμπαν ότι δεν θα του επιτρέψει στην εκ περιτροπής προεδρία που έχει η Βουδαπέστη να υπονομεύσει τις κοινές θέσεις – και πριν εκείνος προχωρήσει μόνος του σε (ανεπιθύμητες) επισκέψεις στον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και στον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ – τα κράτη μέλη, γράφει το «Politico», μπορούν να περικόψουν την εξάμηνη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας και να τη δώσουν από 1η Σεπτεμβρίου στους Πολωνούς που έπονται. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, στερώντας ουσιαστικά από τον Ορμπαν τη δυνατότητα να συνεχίσει να προεδρεύει του Συμβουλίου, λόγω «ύπαρξης σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ» σύμφωνα με το άρθρο 7(1). Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά συζητείται έντονα τώρα…