Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού τέθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία αφότου οι ΗΠΑ έλαβαν πληροφορίες ότι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία παράγοντες σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις δολιοφθοράς εναντίον στρατιωτικού προσωπικού και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με θέμα που ανέδειξε το δίκτυο CNN, πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ΗΠΑ υποδήλωναν ότι η Ρωσία είχε συμπεριλάβει βάσεις και στρατιωτικό προσωπικό τους ως επιλογές για επίθεση μέσω πληρεξουσίων. Οι πληροφορίες κρίθηκαν αρκετά ανησυχητικές και υπαγόρευσαν την εφαρμογή πρόσθετων πρωτοκόλλων ασφαλείας. Αρκετές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους σε Συνθήκη Προστασίας Δύναμης «Τσάρλι», η οποία «ισχύει όταν συμβαίνει ένα περιστατικό ή λαμβάνονται πληροφορίες που υποδεικνύουν κάποια μορφή τρομοκρατικής ενέργειας ή στόχευσης κατά προσωπικού ή εγκαταστάσεων», σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ανάλογα περιστατικά

Επισημαίνεται ακόμη ότι ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον Απρίλιο, δύο γερμανορώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν φερόμενοι ότι σχεδίαζαν βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για λογαριασμό της Ρωσίας. Επίσης απειλές δολιοφθοράς, εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις στη Ρίγα της Λετονίας, στο Λονδίνο, στη Βαρσοβία, στην Πράγα και το Παρίσι έχουν συνδεθεί από ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας με τη Ρωσία.

Αναλυτές σχολιάζουν επίσης ότι με την ανάθεση των επιθέσεων σε τοπικούς παράγοντες η Ρωσία εκτιμά πιθανόν ότι μπορεί να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο που απέχει από το να αποτελεί ένοπλη σύγκρουση. Ωστόσο κάποιοι τονίζουν ότι πρόκειται για την «πιο συντονισμένη, πιο επιθετική προσπάθεια, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Αν και από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, πηγές ανέφεραν ότι η αύξηση της επαγρύπνησης δεν σχετίζεται με κάποια μεμονωμένη απειλή αλλά οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια εν γένει και την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.