«Ο γερμανός καγκελάριος θα πάει με άδεια χέρια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον», προειδοποιούσε πριν από μία εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς. Εννοούσε τον σχεδιασμό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, που ήταν στον αέρα λόγω των ανοιχτών διαφωνιών των τριών εταίρων της κεντροαριστερής κυβέρνησης Σολτς για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025. Τα «άδεια χέρια» θα ήταν κάκιστη εικόνα για τη Γερμανία και τον αναβαθμισμένο ρόλο της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Μπούντεσβερ (τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) που έφερε η «καμπή εποχής» με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Την τελευταία στιγμή

Ο καγκελάριος της «τσάιτεν-βέντε» έφυγε χθες από το Βερολίνο για την Ουάσιγκτον με μισοάδεια χέρια. Την τελευταία στιγμή οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, ο Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ και Φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, έπειτα από 23 συναντήσεις και συνολικά 80 ώρες συνεδριάσεων, παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή τη βασική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Με τη συμφωνία απετράπη μια απειλούμενη διάλυση του τρικομματικού συνασπισμού εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων των τριών εταίρων για το 2025 που είναι εκλογική χρονιά στη Γερμανία.

Η Γερμανία θα καλύψει τη νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια, μολονότι επανέρχεται το «φρένο χρέους» που δεν αναστέλλεται, όπως ζητούσαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Η συμφωνία των τριών εταίρων θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο εντός του Ιουλίου και θα υποβληθεί για διαβούλευση των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Μπούντεσταγκ, που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο, με όποιες αλλαγές προκύψουν μέχρι τότε.

Οι λεπτομέρειες

Μετά τη συμφωνία επί της αρχής είναι οι κόντρες επί των λεπτομερειών του προϋπολογισμού, που δεν είναι ούτε λίγες ούτε ανώδυνες για την κυβέρνηση Σολτς. «Ο Μπόρις Πιστόριους και η Μπούντεσβερ είναι οι χαμένοι του πόκερ των κομμάτων για τον προϋπολογισμό», διαπίστωνε η έγκυρη εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», καταγράφοντας την απογοήτευση του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Αμυνας. Ο δυναμικός Πιστόριους ζητούσε 6,7 δισεκατομμύρια περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά παίρνει μόλις 1,25 δισεκατομμύρια επιπλέον.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις «με την ταχύτητα που επιβάλλει η “αλλαγή εποχής” στις συνθήκες ασφαλείας» για τη χώρα και την Ευρώπη, είπε ο Πιστόριους από την Αλάσκα καθ΄ οδόν προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. «Είμαστε πρόθυμοι περισσότερο από ποτέ να συνεισφέρουμε το μερίδιό μας», διαβεβαίωσε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Πρώτα, όμως, ο γερμανός υπουργός Αμυνας πρέπει να κερδίσει τη μάχη με τους συμμάχους στην κυβέρνηση του Βερολίνου.