Τι και αν τον Μάιο, αξιωματούχος της NASA είπε ότι ο οργανισμός δεν περίμενε να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι τη δεκαετία του 2040, την ίδια στιγμή, o πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη κομπάζει πως όχι μόνο θα έχει στείλει ανθρώπους σε λιγότερο από 10 χρόνια, αλλά σε 20 χρόνια θα έχει φτιάξει μια ισχυρή αποικία.

Ενώ ο Έλον Μασκ -με περιουσία 195 δισ δολ.- έχει τέτοια εμμονή με την ιδέα της δημιουργίας ενός πολιτισμού στον Άρη -είπε κάποτε ότι σχεδιάζει να πεθάνει εκεί- που έχει προωθήσει σχεδόν κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που έχει αναλάβει στη Γη.

Ήδη από το 2018 έχει κοινοποιήσει τα σχέδιά της εταιρείας του SpaceX για την αποίκιση του Άρη, ώστε δεν υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες και η στροφή της εταιρείας προς τον σχεδιασμό της δημιουργίας πολιτισμού.

Μασκ κράτησε κρυφά σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια αποικισμού επειδή η SpaceX, στο πλαίσιο σύμβασης 2,9 δισ. δολ. με τη NASA, σύμφωνα με την οποία έπρεπε πρώτα να στείλει έναν πύραυλο στο φεγγάρι.

Ωστόσο, μιλώντας οι New York Times με περισσότερους από 20 συνεργάτες του Μασκ σχετικά με τα σχέδια του για μια πόλη στον Άρη, φέρνει νέες λεπτομέρειες.

Αιχμή του δόρατος του δια βίου στόχου του Έλον Μασκ να φτάσει τον Άρη είναι η SpaceX, την εταιρεία πυραύλων του.

Οι πρωτοβουλίες, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, πλέον αρχίζουν να γίνονται πιο συγκεκριμένες με χρονοδιάγραμμα.

Ενώ το 2016, ο Μασκ έλεγε ότι θα χρειαστούν 40 έως 100 χρόνια για να υπάρξει ένας αυτοσυντηρούμενος πολιτισμός στον πλανήτη, τον Απρίλιο του 2024 είπε στους υπαλλήλους της SpaceX ότι αναμένει τώρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι να ζουν εκεί σε περίπου 20 χρόνια.

«Είναι πολύ επείγον να γίνει η ζωή πολυπλανητική», είπε, σύμφωνα με ένα δημοσιευμένο βίντεο των παρατηρήσεών του. «Πρέπει να το κάνουμε όσο ο πολιτισμός είναι τόσο δυνατός». Ο Μασκ έχει προσπαθήσει εδώ και καιρό να αψηφήσει το αδύνατο και συχνά έχει καταφέρει να νικήσει δύσκολες πιθανότητες.

Αλλά το όραμά του για τη ζωή στον Άρη οδηγεί τις φαινομενικά απεριόριστες φιλοδοξίες του στο πιο ακραίο – και κάποιοι μπορεί να πουν παράλογο – σημείο. Κανείς δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στον πλανήτη. Η NASA δεν αναμένει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι τη δεκαετία του 2040. Και αν οι άνθρωποι φτάσουν εκεί, θα τους υποδεχτεί ένα άγονο έδαφος, παγωμένες θερμοκρασίες, καταιγίδες σκόνης και αέρας που είναι αδύνατο να αναπνεύσει.

Τον τελευταίο χρόνο, έχει επίσης επιταχύνει τις εργασίες για το τι θα συμβεί αν φτάσει εκεί, επιστρατέυοντας, πέραν της SpaceX και άλλες εταιρείες.

Το όραμά του για τον Άρη βασίζεται στις περισσότερες από τις έξι εταιρείες που ηγείται ή κατέχει, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει σε μια αρειανή αποικία, σύμφωνα με τα έγγραφα και τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις προσπάθειες.

Οι επιχειρήσεις του βάζουν στόχο τον Άρη

Συγκεκριμένα, ο Μασκ ζήτησε από τους υπαλλήλους της SpaceX να διερευνήσουν το σχέδιο και τις λεπτομέρειες μιας αρειανής πόλης, σύμφωνα τους New York Times.

Μια ομάδα καταρτίζει σχέδια για μικρούς οικοτόπους που καλύπτονται από θόλους, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους.

Μια άλλη ομάδα εργάζεται σε διαστημικές στολές για την καταπολέμηση του εχθρικού περιβάλλοντος του Άρη, ενώ μια ιατρική ομάδα ερευνά εάν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν παιδιά εκεί. Ο Μασκ προσέφερε εθελοντικά το σπέρμα του για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αποικίας, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχόλιά του.

Η Boring Company, μια ιδιωτική επιχείρηση κατασκευής σήραγγας που ιδρύθηκε από τον κ. Μασκ, ξεκίνησε εν μέρει με έτοιμο εξοπλισμό για τρύπημα κάτω από την επιφάνεια του Άρη, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι μόνο οι αμοιβές για την χρηματοδότηση της αποστολής ανέρχονται περίπου στα 47 δισ. δολάρια.

«Είναι ένας τρόπος να φτάσει η ανθρωπότητα στον Άρη, γιατί η δημιουργία μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη θα απαιτήσει πολλούς πόρους», κατέθεσε στο δικαστήριο το 2022 σχετικά με την αμοιβή του στην Tesla.

Το αν ο Μασκ μπορεί να πετύχει το όραμά του για μια Αρειανή αποικία στη ζωή του είναι αμφισβητήσιμο.

«Δεν μπορείς απλώς να προσγειώσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη», είπε ο Ρόμπερτ Ζούμπριν, ένας μηχανικός αεροδιαστημικής που γνωρίζει τον Μασκ εδώ και 20 χρόνια και έγραψε το βιβλίο «The Case for Mars». Οποιοσδήποτε αποικισμός του πλανήτη θα εκτυλισσόταν σε δεκαετίες, είπε.

Το 2002, ο κ. Μασκ ίδρυσε τη SpaceX, μια ιδιωτική εταιρεία στο Χόθορν της Καλιφόρνια. Τελικά δημιούργησε μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και κλείνοντας συμβάσεις και με τη NASA. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε το Starlink, μια δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου που έχει επεκταθεί παγκοσμίως.

Θα φτιάξει νέους οργανισμούς

Για να φτάσει στον Άρη, η SpaceX κατασκεύασε το Starship, έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο σχεδόν 400 ποδιών. Ο άμεσος σκοπός του Starship είναι να μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA στη Σελήνη, αν και αργότερα θα μπορούσε να μεταφέρει τους κατοίκους στον Άρη και θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως ένας μικρός διαστημικός σταθμός.

Μια μελλοντική έκδοση του Starship μπορεί να έχει χώρο διαβίωσης στη μύτη του, είπαν τρία άτομα που γνωρίζουν τον πύραυλο. Τα σχέδια προβλέπουν αρκετούς ορόφους κατοικιών, με ανέσεις όπως πίστα τρεξίματος και κινηματογράφο, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Ένα σχέδιο του εσωτερικού του Starship, μια έκδοση του οποίου ο Μασκ έχει δημοσιεύσει στο X, δείχνει μια βιολονίστρια να αιωρείται σε μηδενική βαρύτητα καθώς παίζει για ένα πλήθος.

Το Starship μπορεί να μεταφέρει 100 επιβάτες κάθε φορά στον Άρη, ένα ταξίδι που θα γινόταν περίπου κάθε δύο χρόνια, είπε ο κ. Μασκ στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο σε μια παρουσίασή του το 2016. Η NASA είπε ότι ένα ταξίδι στον Άρη, που βρίσκεται περίπου 140 εκατομμύρια μίλια από τη Γη, θα διαρκούσε έως και εννέα μήνες.

Το 2018, μηχανικοί της SpaceX συγκεντρώθηκαν με πανεπιστημιακούς ερευνητές και άλλους για μια ιδιωτική συνάντηση στο Κολοράντο για να συζητήσουν την τεχνολογία που απαιτείται για την επιβίωση στον Άρη. Τα θέματα περιελάμβαναν τη συλλογή πάγου για την παραγωγή νερού και την επιλογή της κατάλληλης περιοχής στον Άρη για την οικοδόμηση μιας αποικίας.

Μέχρι πέρυσι, οι τελευταίες εκδόσεις του Starship είχαν κατασκευαστεί στο Starbase, μια εγκατάσταση του SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας. Τον Ιούνιο, το Starship επέστρεψε με επιτυχία από δοκιμαστική πτήση στο διάστημα για πρώτη φορά.

Με τα χρόνια, ο Μασκ έκανε υποδείξεις για το πώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα ζούσαν στον Άρη.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει εάν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν παιδιά στο διάστημα. Ο Μασκ είπε ότι δεν θα επιτρέπονται τα παιδιά στις πρώτες πτήσεις προς τον Άρη λόγω των κινδύνων, αν και αναμένει να ζήσουν εκεί τελικά.

Όμως ο Μασκ έχει ένα σχέδιο. Στη συνέντευξή του το 2013 είχε πει πως ήλπιζε να δημιουργήσει το δικό του είδος στον Άρη, μια ιδέα που έχει επαναλάβει όλα αυτά τα χρόνια στους υπαλλήλους της SpaceX και σε άλλους κοντά στην εταιρεία.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να θέλουμε να δημιουργήσουμε βιομηχανικούς νέους οργανισμούς που είναι πιο κατάλληλοι για να ζουν στον Άρη», είπε στη συνέντευξη. «Η ανθρωπότητα το έκανε αυτό με την πάροδο του χρόνου, με ένα είδος επιλεκτικής αναπαραγωγής».

Αυτοσυντηρούμενη πολιτεία

Σε συνέντευξή του το 2022, είπε ότι θα αντιμετωπίσει τις παγωμένες θερμοκρασίες του πλανήτη με μια σειρά από θερμοπυρηνικές εκρήξεις που θα ζεστάνουν τον πλανήτη δημιουργώντας τεχνητούς ήλιους.

Εκατοντάδες ηλιακά πάνελ, που πιθανώς κατασκευάστηκαν από την Tesla, θα βοηθήσουν στη θέρμανση των σπιτιών και στη δημιουργία ενέργειας, είπαν τρία άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Η ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού αναφέρει ότι η αποικία θα επικεντρωθεί σε έναν γιγάντιο θόλο για κοινόχρηστη διαβίωση, με μικρότερους θόλους διάσπαρτους γύρω του. Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί τελευταία στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τους θόλους. Ο Μασκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για να

Τον Απρίλιο, Μασκ είπε στους υπαλλήλους της SpaceX ότι η αποικία του Άρη θα ήταν αυτοσυντηρούμενη σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη Γη και οι πύραυλοι δεν μπορούσαν να την φτάσουν πια.

Για να το πετύχει αυτό, ο Αμερικανός κροίσος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Starship ως ένα είδος Κιβωτού του Νώε, μεταφέροντας φυτά και ζώα στο αρχικό ταξίδι, είπαν τρία άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Οι κάτοικοι θα έχτιζαν τότε θερμοκήπια στον Άρη για να καλλιεργήσουν τρόφιμα.

Όπως ο Μασκ, πολλοί από τους περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους της SpaceX πιστεύουν στη ζωή σε άλλο πλανήτη.

Οι εργαζόμενοι φορούν μερικές φορές μπλουζάκια «Occupy Mars» ή «Rocket Parent» για να εργαστούν και δημοσιεύουν προτάσεις για την αποικία του Άρη σε έναν εσωτερικό ιστότοπο. Μια πρόσφατη ιδέα ήταν να χτιστεί η πόλη στην πλευρά ενός γιγάντιου κρατήρα.