Μετά την υποχώρηση των ισχυρών ανέμων, η χώρα εισέρχεται σε συνθήκες καύσωνα διαρκείας. Σύμφωνα δε με τους μετεωρολόγους δεν προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας πριν από τις 21 Ιουλίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες ναι μεν δεν φτάνουν σε ακραία επίπεδα, ωστόσο διατηρούνται για αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά, ο καύσωνας οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες και θα έχει τρεις φάσεις. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ύψη έως τις 21 Ιουλίου και θα φτάσει τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι και η νέα εβδομάδα προβλέπεται το ίδιο ζεστή, ίσως από τα μέσα της εβδομάδας να ανέβει μάλιστα ακόμη λίγο ο υδράργυρος. Ουσιαστική έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προβλέπεται πριν από τις 24 Ιουλίου.

Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά

Σε ανάρτηση του, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι: «Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη περιοχή μας είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με τις υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα Βορειοδυτικά τμήματα και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, που επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Χάριν ευκολίας χωρίσαμε την κίνηση των αερίων μαζών σε τρεις φάσεις, για να μπορούμε να τις παρακολουθούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται ακραίες τιμές, αλλά η διάρκεια της ζέστης θα είναι μεγάλη».

Σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες είναι 6 με 9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για μέσα Ιουλίου στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας αλλά και του Ιονίου.

Αναλυτικά οι χάρτες με τις τρεις φάσεις της κίνησης των αέριων μαζών

Η πρώτη φάση της θερμοκρασίας

Η δεύτερη φάση των θερμοκρασιών

Τρίτη φάση των καιρικών φαινομένων

Αρναούτογλου: «Βιώνουμε καύσωνα ή παρατεταμένη έντονη ζέστη»

«Στην Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία χρησιμοποιειται ο όρος «καύσωνας» όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια.

– Η μέγιστη θερμοκρασία (τα μεσημέρι-νωρίς το απόγευμα) είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.

– Η ελάχιστη θερμοκρασία (κατά τη διάρκεια της νυχτας και νωρίς το πρωί) είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

– Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

και όλα τα παραπάνω να καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας και η διάρκεια τους να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Αρκετές περιοχές όντως καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες μέγιστες θερμοκρασίες και πάνω από 38-39 βαθμούς Κελσίου όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρες πέφτουν αρκετά κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου! Σήμερα το πρωί μάλιστα από τους 496 μετ. σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι 322 είχαν κάτω από 25 βαθμούς, 118 από τους οποίους κατέγραψαν μάλιστα και αρκετά κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου».

Η μέση θερμοκρασία για την επόμενη εβδομάδα

Δείτε όλη την ανάρτηση

Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά (κυρίως της Ηπείρου) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιόλουστος καιρός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, και στα βορειοδυτικά ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου,του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.