Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι δερματολόγοι για να προειδοποιήσουν ότι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό σε τέσσερα βασικά μέρη του σώματος

Τα συγκεκριμένα σημεία είναι -όπως επισημαίνουν οι ίδιοι- επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος και χρειάζονται συχνά αντηλιακό .

Ποια είναι αυτά;

Πάντα αντηλιακό στα αυτά τα 4 σημεία του σώματος

Αυτά είναι οι ράχες των χεριών, τα αυτιά, το τριχωτό της κεφαλής και ο λαιμός.

Η Δρ Neera Nathan, χειρουργός για τον καρκίνο του δέρματος με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, μοιράστηκε ένα TikTok με πάνω από 680.000 προβολές.

Σε αυτό λέει  ότι αφαιρεί καθημερινά καρκίνους από αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την Daily Mail.

Δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές είναι συχνά εκτεθειμένες απευθείας στο φως του ήλιου, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα μέρη για να παραβλέψει κανείς.

@dermatologysurgeon My dark circles are due to excess pigmentation. Determining the cause of your dark circles (pigmented, vascular or from shadowing/deep tear troughs) can help you pick the best eye cream to get rid of your dark circles and brighten your undereyes. #darkcircles #undereyecircles #foryoupage ♬ Please Please Please – Sabrina Carpenter

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν αντηλιακό στο πρόσωπό τους, αλλά δεν συνειδητοποιούν αυτά, και αυτά βρίσκονται συχνά στο άμεσο ηλιακό φως», δήλωσε ο Dr Nathan στο Newsweek.

Ο δρ David Kim, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο Στάνφορντ, συμφώνησε, λέγοντας ότι το νούμερο ένα μέρος που οι άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό είναι στα αυτιά – ακολουθούμενο στενά από το τριχωτό της κεφαλής και τα χέρια.

@drdavidkim Areas many forget to apply SPF #dermatologist #dermatology #drdavidkimderm #sunscreen #skincare #skin #sunscreenisimportant #sunscreenviral #learnontiktok #ncaa ♬ Dynamite – BTS

Είπε ότι, ενώ ολοκλήρωνε το πτυχίο του στην ιατρική, ανακάλυπτε τακτικά καρκίνους του δέρματος στα αυτιά αθλητών υπαίθρου που ασκούνταν χωρίς αντηλιακό.

Ανησυχητική μελέτη

Περίπου το 13% των καρκίνων του δέρματος εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, σύμφωνα με μελέτη του 2018 από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Paracelsus στην Αυστρία.

Από αυτούς, μόνο 1 έως 2% εξελίσσονται σε κακοήθη καρκίνο του δέρματος, που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν μια περιοχή με αποχρωματισμένο δέρμα, ένα σημείο με φαγούρα ή αιμορραγία, ένα ροζ εξόγκωμα με σκληρή επιφάνεια και μια πληγή που δεν υποχωρεί, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Ένας άλλος τρόπος για να είστε σε επιφυλακή για τον καρκίνο του δέρματος είναι να παρακολουθείτε τις ελιές και τις φακίδες σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθείτε κατά της πάθησης αυτής είναι να φοράτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό όταν βγαίνετε στον ήλιο, ιδίως κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, δήλωσε η Dr Nathan.

«Ένα αντηλιακό σε σπρέι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα για το τριχωτό της κεφαλής, ικανό να περάσει γύρω από τους θύλακες των τριχών», είπε, προσθέτοντας: «Συνιστώ ένα ευρέως φάσματος (UVA/UVB) SPF 30 ή υψηλότερο που να είναι ανθεκτικό στο νερό. Το αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες».