«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια στο ρεύμα και, κυρίως, για την επιστροφή μέρους της επιδότησης ρεύματος από επαγγελματίες, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «εμπαιγμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους ‘άριστους’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς καλούνται αιφνιδιαστικά να επιστρέψουν επιδοτήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας».

«Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Documento, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου – καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές! – και φέρει πρώτη-πρώτη την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση ύψους εκατοντάδων ευρώ, που είχαν λάβει το 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Κι ο  λόγος; Οι επιδοτήσεις δόθηκαν παράτυπα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού!», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρώτος σχετική ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Δεκέμβρη 2023 ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα ζητηθούν πίσω».

Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, μετά απ’ όλα αυτά, «δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Κ. Χατζηδάκη. Επειδή εμπαίζει τους πολίτες, επειδή τέτοια ξαφνική απαίτηση, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, συνιστά κοροϊδία και ανήθικη στάση απέναντι  σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, επειδή το παραμύθι της ‘αριστείας’ πρέπει να σταματήσει».

Μαρινάκης: Μόνο το 1,7 τοις χιλίοις επιστρέφει ποσά ως 200€

Για «φθηνή αντιπολίτευση» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου με την οποία ζητούσε την παραίτηση Χατζηδάκη για τις επιστροφές επιδοτήσεων για το ρεύμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντά ότι «οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τοις χιλίοις επί του συνόλου όσων επιχειρήσεων, αγροτών και αρτοποιείων ενισχύθηκαν συνολικά και τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους μέχρι 200 ευρώ».

Ο κ. Μαρινάκης υπενθυμίζει ότι από την αρχή της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος». Όπως τονίζει, από αυτά, «περίπου τα μισά (5 δισ.) αφορούσαν μόνο στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατ. χορηγήθηκαν σε 1.250.000 καταναλωτές».

Σημειώνει ότι, εκ των υστέρων, προέκυψε η ανάγκη επανυπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων για ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν λάβει τα ορθά ποσά σε σχέση με τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ξεκαθαρίζει πως, μετά τον επανυπολογισμό, «η κυβέρνηση διέθεσε επιπλέον 4,2 εκατ. ευρώ σε 130.000 επιχειρήσεις και ζητείται η επιστροφή ποσού 970.000 ευρώ από μόλις 2.200 επιχειρήσεις».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, για ακόμα μια φορά, χωρίς να ενημερωθεί για το πραγματικό μέγεθος του ζητήματος, σπεύδει να το μεγεθύνει σε ανεξήγητο βαθμό, χρησιμοποιώντας την προσφιλή της τακτική να αιτείται παραιτήσεις υπουργών κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει: «Συνεχίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη στους φθηνούς και ανενημέρωτους για την πραγματικότητα λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσετε λύση στο πρόβλημα που δημιουργήσατε λόγω ανικανότητας

«Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι το αν θα μας γυρίσει ή όχι την πλάτη του ο κ. Μαρινάκης ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση οφείλει αφενός να δώσει εξηγήσεις πρωτίστως στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους ζητάει χρήματα πίσω που η ίδια έδωσε, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Και, αφετέρου, να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, λόγω της ανικανότητάς της».

«Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζονται με την προπαγάνδα περί ‘λαϊκισμού’, ούτε και με ανέξοδες επιδείξεις δήθεν ανωτερότητας, οι οποίες υποδηλώνουν πανικό», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Να απολογηθεί η κυβέρνηση για την ακρίβεια στο ρεύμα

Το θέμα ανέδειξε με παρέμβασή του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, πάντως, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την ακρίβεια στις τιμές του ρεύματος.

«Και αυτό το καλοκαίρι οι καταναλωτές παρακολουθούν με τρόμο τη συνεχιζόμενη αύξηση τιμών στο ρεύμα», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «σήμερα (12/7) η Ελλάδα είναι στην 3η θέση ακρίβειας στην Ευρώπη, μαζί με τη Βουλγαρία, στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με 190 Euro/ΜWh και μέσο όρο Ιουλίου μέχρι στιγμής 120,28 Euro/ΜWh, ενώ υψηλές ήταν ήδη οι αυξήσεις των τιμολογίων τους προηγούμενους δύο μήνες.

Οι τιμές στο ρεύμα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τον Αύγουστο, προειδοποιεί, και οι πολίτες, εν μέσω καύσωνα, μετράνε με το ρολόι τις ώρες που έχουν ανοικτό το κλιματιστικό, ενώ κανένας δεν φαίνεται να ελέγχει το περιθώριο κέρδους και τα τυχόν υπερκέρδη του καρτέλ ρεύματος».

«Νέο πάρτι κερδοσκοπίας από το καρτέλ ρεύματος με τις πλάτες της κυβέρνησης»

Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστηρίζει πως «η κερδοσκοπία γίνεται εμφανής από τις υψηλές προσφορές στη χονδρεμπορική αγορά μετά τις 8 το βράδυ, με τιμές που υπερβαίνουν τα 500 Euro/ΜWh (!), όταν σταματά η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μπαίνει στο σύστημα ο συνήθης ύποπτος: οι μονάδες φυσικού αερίου που δημιούργησαν τα υπερκέρδη της ηλεκτροπαραγωγής της περιόδου 2021-2022» και επισημαίνει πως «οι τιμές αυτές ουδεμία σχέση έχουν με το σταθερό και μεταβλητό κόστος των μονάδων αυτών, που είναι πολύ χαμηλότερο».

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά για τα εξής:

  • «Γιατί δεν ελέγχει επαρκώς το περιθώριο κέρδους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το 2021 και με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει;
  • Γιατί δεν έχει προωθήσει τα εργαλεία (διμερή συμβόλαια) που θα προστάτευαν τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς;
  • Γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει θεσπίσει το πλαίσιο λειτουργίας για μονάδες αποθήκευσης, που θα επέτρεπαν να αποθηκεύουμε ενέργεια ΑΠΕ για τις ώρες χαμηλότερης παραγωγής και υψηλής ζήτησης, αντί να την πετάμε στη θάλασσα όταν περισσεύει;
  • Γιατί δεν έχει ολοκληρώσει ως όφειλε εδώ και 2 χρόνια την αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030;».

«Ζητούν επιστροφή της επιδότησης ρεύματος από επαγγελματίες»

Την ίδια περίοδο, προσθέτει ο κ. Φάμελλος, «δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες λαμβάνουν ‘έκτακτους’ λογαριασμούς ρεύματος που τους ζητάνε πίσω μέρος της επιδότησης ρεύματος. Με ευθύνη της κυβέρνησης που το έκρυψε μέχρι τις ευρωεκλογές και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το είχε αποκαλύψει με κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον Φεβρουάριο», όπως σημειώνει.

«Δεν τους φτάνει το φορολογικό χαράτσι με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι αυτές τις μέρες και η νέα ακρίβεια στο ρεύμα, έχουν τώρα να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιδότηση που έδωσε η κυβέρνηση λανθασμένα και χωρίς την έγκριση της ΕΕ», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια «επιδότηση ακρίβειας, που ουσιαστικά είχε δώσει τότε η κυβέρνηση στα ολιγοπώλια του ρεύματος, εφόσον αποδεδειγμένα από τη EUROSTAT είχαμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για τις επαγγελματικές χρήσεις σε ετήσια βάση».

«Τότε, πριν δύο χρόνια, για να πάνε τα δισεκατομμύρια στα ταμεία του καρτέλ ρεύματος, η κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από τους λογαριασμούς κάποιες επιδοτήσεις. Και τώρα τις χρεώνει στους επαγγελματίες, οι οποίοι, πέρα από τα κέρδη του καρτέλ ενέργειας, πληρώνουν και την ανεπάρκεια και την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημειώνει καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος.