Από την αρχή της διαστημικής εποχής μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος να ανακουφίζονται οι αστροναύτες στη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων είναι οι πάνες ακράτειας.

Τώρα, μια νέα στολή που συλλέγει τα ούρα και τα μετατρέπει σε πόσιμο νερό υπόσχεται να βελτιώσει την κατάσταση.

Το σχέδιο του Πανεπιστημίου Κορνέλ θυμίζει τις στολές της ταινίας Dune, σχεδιασμένες να ανακυκλώνουν τον ιδρώτα και τα ούρα για να εξοικονομούν νερό στον ερημικό πλανήτη.

Η ώρα του ιδρώτα δεν έχει έρθει ακόμα, τώρα όμως τα ούρα μπορούν να αξιοποιούνται αντί να πηγαίνουν χαμένα.

Η νέα στολή περιλαμβάνει ένα εσώρουχο με στόμια ούρησης από σιλικόνη, διαφορετικά για τα ανδρικά ή τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Η υφασμάτινη επένδυση του στομίου διαθέτει έναν αισθητήρα που αντιλαμβάνεται την υγρασία και ενεργοποιεί μια αντλία που ρουφάει τα ούρα σε μια συσκευή τοποθετημένη στην πλάτη.

Εκεί, τα ούρα καθαρίζονται με τη διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης, εμπλουτίζονται σε άλατα και διοχετεύονται στο ενσωματωμένο παγούρι της στολής.

H συσκευή ανακύκλωσης περιλαμβάνει ειδικό εσώρουχο με στόμιο ούρησης (Karen Morales, Claire Walter)

Η συσκευή «προσφέρει μια συνεχή παροχή πόσιμου νερού με πολλαπλούς μηχανισμούς ασφάλειας που διασφαλίζουν την ευζωία των αστροναυτών» δήλωσε η Σοφία Έτλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας που περιγράφει το σύστημα στην επιθεώρηση Frontiers in Space Technology.

Το στόμιο συλλογής ούρων για τους άνδρες αστροναύτες (Luca Bielski)

Τα σημερινά παγούρια έχουν χωρητικότητα ενός λίτρου, οριακά αρκετή για τους διαστημικούς περιπάτους έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όχι όμως και για τις μελλοντικές αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εκτός από το περιορισμένο απόθεμα νερού, οι αστροναύτες ταλαιπωρούνται και από τις βρεγμένες πάνες, οι οποίες στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για κρούσματα ουρολοίμωξης, επισήμανε η Έτλιν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας τους, η συσκευή πλάτης, με διαστάσεις 38x23x23 εκατοστά, ανακυκλώνει μισό λίτρο ούρων μέσα σε πέντε λεπτά.

Το σύστημα θα πρέπει πάντως να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα Artemis για εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.