Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει την Παρασκευή (12/7, 18.30 ώρα Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σε πλήρη συνεννόηση με την Λευκωσία.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, δεν αποκλίνουν».

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γκουτέρες εξετάζει τις συστάσεις Ολγκίν στο Κυπριακό

Ήδη, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει στα χέρια του τις συστάσεις της έκθεσης της προσωπικής του απεσταλμένης για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προκειμένου να προτείνει τα επόμενα βήματα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου για το Κυπριακό, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι εντός του καθορισμένου πλαισίου από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Μαρία Ανχέλα Ολγκίν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση του διαλόγου, δηλώνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη, σε συνεργασία με την Κύπρο, να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επανέναρξη των συνομιλιών ζήτησε από τον Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Και ενώ σε λίγες ημέρες και, συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης 50 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέρες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα του Κυπριακού, ένα από τα «αγκάθια» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση, ωστόσο, που έβγαλε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συζήτησής του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, χαρακτήρισε την Κύπρο κατεχόμενη χώρα και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.