Ενας παλαιστίνιος ακτιβιστής

Ο Αμίν Αμπέντ. Είναι 35 χρόνων, με πτυχίο Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ της Πόλης της Γάζας. Ζει στο βόρειο κομμάτι της Λωρίδας, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, είναι ανύπαντρος και φροντίζει τα ορφανά της οικογένειας. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, αρνήθηκε να φύγει, έμεινε ώστε να βοηθήσει τους εκτοπισμένους. Είναι γνωστός ακτιβιστής στη Γάζα ο Αμίν Αμπέντ.

Στις 7 Ιουλίου ο 35χρονος ανέβασε στο Facebook ένα ποστ επικριτικό για τη Χαμάς. Από την αρχή του πολέμου, έγραψε, ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια «επιχείρηση αυτοκτονίας… εκείνοι που στήριζαν τη Χαμάς επί 17 χρόνια, τώρα θέλουν να την ξεφορτωθούν. Αφού κατάφερε να διχάσει τον παλαιστινιακό λαό, βάζοντας τέλος στο όνειρό του για ένα ανεξάρτητο κράτος (…), η Χαμάς θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της στη Γάζα, και 100.000 άνθρωποι να σκοτωθούν δεν δίνει δεκάρα». Ο Αμπέντ κατηγορούσε τη Χαμάς ότι, αρνούμενη να παραδώσει την εξουσία σε κάποια πολιτική οντότητα, έχει καταδικάσει τη Γάζα στην απόλυτη καταστροφή. «Πολεμάνε μέχρι το τελευταίο από τα παιδιά μας. Τι είναι αυτή η ανοησία, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Εχουμε κουραστεί, κόσμε».

Ενα 24ωρο αργότερα, μέρα μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουλίου, 20 μασκοφόροι με όπλα και ρόπαλα έσυραν τον Αμίν Αμπέντ 500 μέτρα στην κατεστραμμένη γειτονιά, από το σχολείο Αλ Φακούρα μέχρι το τέμενος Τάουμπα. Εκεί, του έσπασαν χέρια και πόδια, και συνέχισαν να τον ξυλοκοπούν για 40 λεπτά, μέχρι που κάποιες γυναίκες κατέβηκαν να δουν τι συνέβαινε και άρχισαν να φωνάζουν. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Οπως δήλωσε όμως στην ιταλική «La Repubblica» ένας φίλος του Αμπέντ, αρχικά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί οι δράστες τούς πυροβολούσαν και έλεγαν πως είναι μέλη των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας. Τελικά, κάποια στιγμή, κατάφεραν να τους διώξουν, και μετέφεραν το θύμα στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εθεάθη να περπατάει ανάμεσα στα ισοπεδωμένα σπίτια χρησιμοποιώντας ένα άδειο μπουκάλι νερού σαν μεγάφωνο: «Η Χαμάς απήγαγε τον γιο μου, τον Αμίν, τον σφαγίασε. Εϊ, εσείς, συνεργάτες του Ισραήλ, τι νόημα είχε η απαγωγή του γιου μου; Είστε μια ομάδα συνεργατών του εχθρού, χιλιάδες αθώοι σκοτώνονται εξαιτίας σας, η Γάζα έχει καταστραφεί, σταματήστε, σταματήστε τον πόλεμο».

Ενας ισραηλινός γιατρός

Χειρουργός, για την ακρίβεια. Ανώνυμος όμως αυτός, μόνο έτσι δέχθηκε να μιλήσει. Οι κρατούμενοι, είπε, όλοι από τη Γάζα και κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι, παραμένουν συνεχώς με δεμένα τα μάτια, τοποθετημένοι ανάσκελα, με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα στο κρεβάτι, γυμνοί, καλυμμένοι μόνο με μία πάνα, όπου πρέπει να κάνουν τις ανάγκες τους, και μία κουβέρτα. Μια επίσκεψη μόλις μιάμισης ώρας στο κέντρο κράτησης του ισραηλινού στρατού Σντε Τεϊμάν, και στο νοσοκομείο εκστρατείας του, ήταν αρκετή για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να πάψει να υπάρχει. Από τους 48 μυστηριώδεις θανάτους κρατουμένων που ερευνά (θεωρητικά) ο ισραηλινός στρατός, οι 36 έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τη «Haaretz», στο Σντε Τεϊμάν, μία «μαύρη τρύπα» στην έρημο Νεγκέβ, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, που άνοιξε παράλληλα με το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο ανώνυμος χειρουργός κλήθηκε να χειρουργήσει έναν παλαιστίνιο κρατούμενο που είχε τραύματα από σφαίρα, κατέληξε όμως να χειρουργήσει τρεις. Περιγράφει το νοσοκομείο εκστρατείας ως μια μεγάλη λευκή τέντα με 15-20 ράντσα. Το επισκέφθηκε μέσα στον χειμώνα, το κρύο μέσα ήταν όσο και έξω. Παραδίπλα, μεταλλικά κοντέινερ χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση ιατροφαρμακευτικού υλικού, όλα «προσωρινές εγκαταστάσεις». Ο ίδιος λέει πως, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, δεν είδε από πρώτο χέρι σημάδια βασανιστηρίων, όπως ηλεκτροσόκ ή ξυλοδαρμών, στα κορμιά των κρατουμένων. Ωστόσο «το να είσαι δεμένος σε ένα κρεβάτι, ανίκανος να μετακινηθείς, ανίκανος να δεις, ανίκανος να μιλήσεις, ανίκανος να καταλάβεις τι συμβαίνει, με μια πάνα… Μέσα στο κρύο (ή τη ζέστη). Και αυτό να συνεχίζεται για μέρες, για εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι μια μορφή βασανιστηρίου».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, από τις συγκεκριμένες στρατιωτικές φυλακές έχουν περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο κάπου 4.700 κρατούμενοι. Σύμφωνα με τη «Haaretz», επί του παρόντος κρατούνται εκεί 166. Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις πιέζουν τις Αρχές να κλείσουν το κέντρο. Από την πλευρά του, ο εξτρεμιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρότεινε προ ημερών να εκτελούνται οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι «με μια σφαίρα στο κεφάλι». Ο λόγος που μίλησε ο ανώνυμος χειρουργός στην ισπανική «El País» είναι ότι ένιωθε τύψεις για τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος, «οι γιατροί δεν πρέπει ποτέ να κουράρουν ασθενείς που έχουν τα μάτια δεμένα» είπε.

Ακριβώς 280 ημέρες κλείνει σήμερα αυτός ο πόλεμος και το μόνο που επιβεβαίωσε είναι κάτι που γνωρίζαμε εξαρχής: πόσο μοιάζουν οι ακραίοι των δύο πλευρών. Α ναι, και κάτι ακόμα, ότι όλοι οι πόλεμοι, μηδενός εξαιρουμένου, κάποια στιγμή κουράζουν, κι ο κόσμος παύει να ασχολείται. Συγγνώμη, Αμίν.