Στο φινάλε της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόλμησε να δώσει την πρώτη του ατομική συνέντευξη έπειτα από 8 μήνες, έχοντας απέναντί του 12 δημοσιογράφους.

Για κακή τύχη του προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου ξανά για το αξίωμα, οι New York Times, κάνοντας ακτινογραφία των απαντήσεών του εντόπισαν υπερβολές, λάθη και ανακρίβειες από τον ίδιο.

Τα τέσσερα σημεία, στα οποία έγινε τσακωτός από την αμερικανική εφημερίδα, αφορούν, τη Ρωσία, τα αρνητικά του ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, το μεταναστατευτικό και την… προεκλογική «τεμπελιά» του Τραμπ

Η ατάκα του Τραμπ στον Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «κάνε ό,τι στο διάολο θέλεις».

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος, σε ομιλία του τον Φεβρουάριο, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του NATO είναι ασυνεπείς στις δεσμεύσεις για δαπάνη 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

«Είπα: «Δεν πλήρωσες. Είσαι παραβατικός;» είπε, ο Τραμπ «Ναι, ας πούμε ότι συνέβη». «Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν», είπε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος μάλιστα είχε προειδοποιήσει πως «Κοιτάξτε, αν δεν πρόκειται να πληρώσουν, δεν πρόκειται να τους προστατεύσουμε». Έκτοτε, περισσότερα, 20 κράτη-μέλη εκπληρώνουν αυτή τη στιγμή τον στόχο του 2%.

Υπήρξαν πρόεδροι χειρότερα από εμένα

Θέλοντας ο Μπάιντεν να διασκεδάσει το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε πως ιστορικά «υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι πρόεδροι ή νυν πρόεδροι που είχαν χαμηλότερα ποσοστά από τον ίδιο».

Μπορεί, πράγματι, να υπήρξαν αρκετοί πρόεδροι με λιγότερα ποσοστά σε δημοσκοπήσεις λίγο πριν της εκλογές, όπως σήμερα ο Μπάιντεν, αλλά αλλά κανένας από αυτούς δεν κέρδισε ξανά τη προεδρία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, το 38% των ενηλίκων ενέκριναν την εργασιακή απόδοση του Μπάιντεν την 1.250η ημέρα της προεδρίας του.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από όλους τους προηγούμενους προέδρους, με εξαιρέσεις τους Τζορτζ Μπους (37%) και Τζίμι Κάρτερ (32%) και παρόμοιο με τον Τραμπ (39%).

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδισε την επανεκλογή του μετά από μια ύφεση τον Ιανουάριο του 1983, κατά την οποία το 35% ενέκρινε τη δουλειά του. Αλλά αυτά τα ποσοστά ήταν αρκετοί μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μεταναστευτικό, λιγότεροι παράνομοι μετανάστες

«Σε συνεργασία με το Μεξικό, τα διασυνοριακά επεισόδια έχουν μειωθεί πάνω από 50%. Το σημερινό επίπεδο είναι χαμηλότερο σήμερα από ό,τι όταν ο Τραμπ άφησε την εξουσία».

Σύμφωνα με τους New York Times, κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό. Μπορεί μεν οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις από το Μεξικό να έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν είναι τόσο χαμηλές όσο ήταν στο τέλος της προεδρίας Τραμπ.

Τον τελευταίο μήνα της κυβερνητικής θητείας του Τραμπ (Ιανουάριος 2021), καταγράφηκαν περίπου 78.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων, ενώ τον Ιούνιο του 2024 ο αριθμός ήταν στις 180.000.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, τα στοιχεία έδειξαν δραστική μείωση των περιστατικών τον Ιούνιο, αφού ο Μπάιντεν εξέδωσε διάταγμα που ουσιαστικά εμπόδιζε τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι επεξεργάστηκαν περισσότερες από 83.000 αιτήσεις.

Πρόκειται πράγματι για μείωση 50%, όπως είπε ο Μπάιντεν, αλλά όχι χαμηλότερο από ό,τι όταν ο Τραμπ άφησε την εξουσία, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Ο Τραμπ έπαιζε γκόλφ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ενώ ο ίδιος είναι επί ποδός για την προεκλογική του εκστρατεία, ο αντίπαλός αδιαφορεί παίζοντας γκόλφ.

«Εννοώ, το πρόγραμμά μου ήταν γεμάτο. Το έκανα – πού ήταν, πού ήταν ο Τραμπ; Να περπατά γύρω από το αυτοκινητάκι του γκολφ, να συμπληρώνει την κάρτα του σκορ πριν χτυπήσει την μπάλα; Εννοώ, κοιτάξτε, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα» είπε.

Ωστόσο, και σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν είναι υπερβολικό, καθώς ο Τραμπ έχει κάνει περισσότερα από το «σχεδόν τίποτα»

Σύμφωνα το αμερικανικό δημοσίευμα, ο Μπάιντεν έχει κάνει 19 εμφανίσεις σε συγκεντρώσεις για χρήματα και σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, από την Τετάρτη, ενώ ο Τραμπ έχει κάνει εννέα εμφανίσεις