Κοντά σε υψηλά διετίας διατηρήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ arabica, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται, απειλώντας να ανεβάσουν το κόστος για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχώρησε κατά 1,5%, στα 2,465 δολάρια ανά λίβρα, στη Νέα Υόρκη, αφού αυξήθηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες το 2024, καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας robusta ενισχύουν τη ζήτηση για την υψηλότερη ποιότητα arabica, που προτιμάται από τις μάρκες Nespresso της Starbucks και της Nestle SA.

Η παραγωγή στους κύριους παραγωγούς robusta στο Βιετνάμ και την Ινδονησία μειώθηκε φέτος, αφήνοντας τις εταιρείες καφέ να αγωνίζονται για τους κόκκους, δήλωσε ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια robusta έφθασαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δεδομένων έως το 2008, πριν χαλαρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι και η arabica πρέπει να παραμείνει «αρκετά ψηλά», είπε.

Η κορυφαία παραγωγός Βραζιλία εκφράζει έντονες ανησυχίες για ασθενέστερη του αναμενομένου συγκομιδή, εντείνοντας τις πιέσεις της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά. «Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Lavazza. «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ».

Λιγότερες βροχές

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για την παραγωγή – και ειδικά η απουσία επαρκών βροχοπτώσεων – έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή της ποικιλίας καφέ robusta ειδικά σε Βιετνάμ και Βραζιλία, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση τιμών χονδρικής. Επίσης πολλοί παραγωγοί στις χώρες αυτές, από όπου εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες robusta στον κόσμο, έχουν μειώσει τις αποστολές στο εξωτερικό ελπίζοντας να επωφεληθούν περισσότερο πουλώντας σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Ετσι οι τιμές της ποικιλίας robusta που αποτελεί το 40% με 45% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ έχουν εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το υπουργείο Γεωργίας του Βιετνάμ είχε προβλέψει ότι η παραγωγή καφέ στη συγκεκριμένη χώρα για το έτος καλλιέργειας 2023/24 θα είναι τελικά μειωμένη 20%, στους 1,47 εκατ. μετρικούς τόνους, η μικρότερη καλλιέργεια εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδίδεται στην ξηρασία. Επίσης, η Ενωση Καφέ του Βιετνάμ (Vietnam Coffee Association) ανακοίνωσε ότι οι συνολικές εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ για τη σεζόν 2023/24 θα είναι μειωμένες επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 1,33 εκατ. μετρικούς τόνους. Διεθνείς εταιρείες προβλέπουν πλέον να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά χονδρικής για καφέ τη σεζόν 2024/25 λόγω ακριβώς της μειωμένης παραγωγής στο Βιετνάμ.

Μερίδια αγοράς

Ειδικά τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ, το οποίο παράγει κυρίως την ποικιλία καφέ robusta, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 40%.Ξεπερνά – στη συγκεκριμένη ποικιλία – την παραγωγή στη Βραζιλία, η οποία έχει μερίδιο 25% της παγκόσμιας παραγωγής robusta. Η Ινδονησία έχει μερίδιο 13% και η Ινδία 5%. Η Ουγκάντα, επίσης 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Πάντως η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάθε ποικιλίας καφέ στον κόσμο, παράγοντας το ένα τρίτο των παγκόσμιων ποσοτήτων καφέ. Το 69% της παραγωγής τής χώρας αφορά την ποικιλία arabica. Η ποικιλία robusta αντιπροσωπεύει μεταξύ 40% και 45% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, με την ποικιλία arabica να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου μεριδίου, 55% με 60%. Δεδομένου ότι η robusta είναι ευκολότερη στη φροντίδα κι έχει μεγαλύτερη απόδοση καλλιέργειας από την ποικιλία arabica, η παραγωγή της είναι φθηνότερη.

Πηγή: OT.gr