Από την επόμενη εβδομάδα φέρεται αποφασισμένη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποκλείσει δεκάδες ιδιώτες γιατρούς από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έπειτα από την επίμονη άρνησή τους να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ. Με τον ανορθόδοξο αυτόν τρόπο επιχειρείται να καλυφθούν άρον – άρον τα κενά σε παθολόγους σε νοσοκομεία τουριστικών προορισμών, με τους εκπροσώπους του κλάδου να αντιτείνουν πως τα χρόνια προβλήματα των νοσοκομείων δεν δύναται να βαφτίζονται έκτακτη υγειονομική ανάγκη.
Ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους, ο Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε χθες, μιλώντας σε συνέδριο, τους ιδιώτες γιατρούς για αδιαφορία. Και αποκάλυψε πως τα προηγούμενα 24ωρα διοικητές κάλεσανδεκάδες ιδιώτες γιατρούς να «έρθουν χωρίς πίεση» για να βοηθήσουν στανοσοκομείαμε άγονες προκηρύξεις θέσεων. Ομως, από τους 130 με τους οποίους επικοινώνησαν οι 105 αρνήθηκαν, 14 απάντησαν «ίσως» και μόλις 11 δέχτηκαν. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι εξ αυτών οι πέντε που εξέφρασαν θετική στάση, ήδη συνεργάζονται με το ΕΣΥ κάνοντας μία ή δύο εφημερίες τον μήνα.
Οι τόνοι, όμως, ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν στην ίδια δημόσια τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και σε επιστράτευση των γιατρών, συμπληρώνοντας, εντούτοις, πως η «επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη». Ωστόσο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην οδό Αριστοτέλους, επιλέχθηκε η… μεσαία οδός ώστε να αποφευχθεί – στην παρούσα φάση – η περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων με τους ιδιώτες γιατρούς.
Αποβολή
Ετσι, υπό τα δεδομένα αυτά ο Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να ενεργοποιήσει ακόμη και από την ερχόμενη Δευτέρα την αποβολή των ιδιωτών γιατρών που δραστηριοποιούνται σε συνολικά 14 «άγονες» περιοχές (Κω, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Λακωνία κ.ο.κ.) από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εφόσον διατηρήσουν αρνητική στάση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εκδοθεί εξουσιοδοτική υπουργική απόφαση που να δίνει το «πράσινο φως».
Μάλιστα, στελέχη της Αριστοτέλους υπογράμμιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως πρόκειται για μία δικαιολογημένη κίνηση, καθώς έχουν εξαντληθεί από πλευράς υπουργείου οι προσπάθειες εξεύρεσης συναινετικής λύσης. Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως τα κενά σε αρκετές περιοχές θα μπορούσαν να είχαν «μπαλωθεί» εάν οι γιατροί δέχονταν ακόμη και την εκτέλεση μίας εφημερίας τον μήνα, με την αμοιβή τους να αγγίζει τα 250 ευρώ (μεικτά).
Η απάντηση
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις χθεσινές δηλώσεις, άμεση ήταν η απάντηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προειδοποιώντας πως οι απειλές και η βία μόνον επιπλοκές θα προκαλέσουν στις σχέσεις των δύο πλευρών που βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. «Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μαςέχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, ο ΠΙΣ προειδοποιεί πως η παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα «την ωθήσουν στις απωθητικές». Και προσθέτει πως, μεταξύ άλλων, ελλοχεύει ο«κίνδυνος φυγής γιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημακαι ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανέναν που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή».