Προβληματίζει η κατάσταση με τα έντονα που έχουν ζώσει τη Λάρισα τους τελευταίους μήνες, καθώς μετά τις ιπτάμενες κατσαρίδες, η περιοχή έχει και νέους φτερωτούς «εισβολείς». Ο λόγος γίνεται για τα εφημερόπτερα.

Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές, το πρόβλημα τεράστιο και η γενικότερη κατάσταση με τα έντομα βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Επιδρομή» από εφημερόπτερα στην πόλη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί ένα βίντεο που δημοσίευσε το Up Stories, το οποίο προκαλεί ανατριχίλα. Στα πλάνα καταγράφεται ένα ασύλληπτα μεγάλο σμήνος από έντομα που έχουν κυριολεκτικά σκεπάσει τον ουρανό της πόλης, τη νύχτα της Παρασκευής (12/07).

Σε οδοιπορικό που πραγματοποίησε το Up Stories κατέγραψε ένα απόκοσμο φαινόμενο από ένα τεράστιο σμήνος εφημερόπτερων που κάλυψε τη Λάρισα. Οι εικόνες προσομοιάζουν με εκείνες των αναρίθμητων μελισσιών που κατακλύζουν τις κυψέλες τους.

Τι γνωρίζουμε για τα εφημερόπτερα

Τα εφημερόπτερα τα οποία και παρουσιάζονται στο βίντεο είναι μια αρχέγονη τάξη εντόμων, που έως και σήμερα διατηρούν μερικά χαρακτηριστικά που στα άλλα έντομα εξαφανίστηκαν κατά την πορεία της εξέλιξης.

Σήμερα είναι γνωστά περίπου 2.100 διαφορετικά είδη, αλλά πιστεύεται πως υπάρχουν πολύ περισσότερα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ ενός χιλιοστού και 80 χιλιοστών χωρίς τις ουραίες αποφύσεις. Τα συναντάμε σε όλο τον κόσμο εκτός από κάποιες πολύ κρύες περιοχές και μερικά νησιά.