Το μακρινό (πια) 1996 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ένα από τα εμπορικότερα και πιο αγαπημένα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, το Pokémon.

Και μπορεί από τότε να έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια, αλλά πολλοί ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το όνομά του.

Το Pokémon γεννήθηκε γύρω στο 1990. Η αρχική ιδέα του Tάτζιρι ήταν να δημιουργήσει ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι, βλέποντας τον τρόπο που οι παίκτες του Game Boy αλληλεπηδρούσαν μεταξύ τους, όταν έπαιζαν Tetris.

Ο ίδιος δεν περίμενε ότι το παιχνίδι θα προκαλούσε τέτοια φρενίτιδα εκείνη την εποχή, αλλά ούτε και η Nintendo που επένδυσε σε αυτό. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί το «Pokémon Red and Green», το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία. Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, κυκλοφόρησαν τα Pokémon Red και Pokémon Blue στη Βόρεια Αμερική.

Πλέον, το Pokémon είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι, αφού έχουν κυκλοφορήσει σειρές κινουμένων σχεδίων, ταινίες, ακόμα και εφαρμογή για smartphone.

Συνολικά, η εταιρεία Pokémon λέγεται ότι αξίζει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η πιο κερδοφόρα σειρά κινουμένων σχεδίων.

Πώς πήρε το όνομά του;

Αλλά ενώ πολλοί πρώτοι οπαδοί του γνωρίζουν τα πάντα για την ιστορία του, κάποιοι από τη νέα γενιά παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με την προέλευσή του.

Αυτό ώθησε έναν λάτρη Pokémon να μοιραστεί την έκπληξή του στο Reddit, αφού ανακάλυψε τι σημαίνει στην πραγματικότητα το όνομα της εταιρείας.

Σε απάντηση, ένας χρήστης είπε: «Δείχνει την ηλικία σου όταν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν ήξεραν ότι το Pokémon σημαίνει Pocket Monsters και το Digimon σήμαινε Digital Monsters».

Εξηγώντας πώς το παιχνίδι πήρε το όνομά του, ένας χρήστης του Quora ανέφερε: «Ο όρος Pokémon είναι στην πραγματικότητα ένα portmanteau δύο λέξεων: pocket και monsters».

Η έννοια των Pokémon ως «τέρατα τσέπης» προέρχεται από την ιδέα ότι αυτά τα πλάσματα είναι αρκετά μικρά ώστε να μεταφέρονται σε μια τσέπη.

Ο όρος «τέρατα» στην ονομασία Pokémon χρησιμοποιείται για να περιλάβει αυτή τη μεγάλη γκάμα πλασμάτων που οι εκπαιδευτές μπορούν να αιχμαλωτίσουν, να εκπαιδεύσουν και να πολεμήσουν μαζί τους.

Έτσι, ενώ πολλά Pokémon μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με ζώα παρά με παραδοσιακά τέρατα, ο όρος «Pocket Monsters» αντικατοπτρίζει την ποικιλόμορφη και ευφάνταστη φύση των πλασμάτων που βρίσκονται στον κόσμο των Pokémon.