Από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη στο Στρασβούργο στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα το βλέμμα (και) του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επί βελγικού εδάφους θα κριθεί η τύχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν. Οι εξελίξεις της προσεχούς Πέμπτης στο Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκλειδώσουν (εφόσον η γερμανίδα πολιτικός εξασφαλίσει την ανανέωση της θητείας της) ή αντίθετα θα μπλοκάρουν για τουλάχιστον έναν μήνα (εφόσον η κάλπη τής επιφυλάσσει δυσάρεστο αιφνιδιασμό) την επόμενη σημαντική διαπραγμάτευση που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου: τα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα της νέας επιτροπής. Ο έλληνας Πρωθυπουργός «έτρεξε» την υποψηφιότητα της νυν προέδρου μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πλέον η Αθήνα προσδοκά να κλείσει η διαδικασία για να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση η διεκδίκηση μιας καλής θέσης στην επιτροπή, όχι απαραίτητα αντιπροεδρίας. Πολύ περισσότερο στοχεύει αυτή τη φορά σε ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα επιτρέψει, κατά τον Μητσοτάκη, «να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας».
Ζυμώσεις
Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στις Βρυξέλλες εντείνονται με μπαράζ επαφών της Φον ντερ Λάιεν, η οποία στηρίζεται στην αρχική πολιτική συμφωνία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, αλλά κινητοποιείται όσο μπορεί για να προλάβει τυχόν… ατυχήματα. Η αγωνία έγκειται στο γεγονός ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, ευνοώντας διαρροές, σαν εκείνες του περασμένου Μαρτίου στην ψηφοφορία για το χρίσμα κατά το συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Τελικές απαντήσεις θα δώσει η κάλπη το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου. Στόχος, οι 361 ψήφοι από τους συνολικά 720 ευρωβουλευτές, ειδάλλως οι ηγέτες θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να καταλήξουν σε άλλο υποψήφιο – με το Politico να αναφέρεται σε δύο ονόματα, στον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς και στον Μητσοτάκη, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν φλερτάρει με ευρωπαϊκό αξίωμα.
Κλειστά χαρτιά
Εκείνο που σίγουρα σκέφτεται είναι οι υποψήφιοι επίτροποι, που θα μπουν εν ευθέτω χρόνο στο βρυξελλιώτικο «παζάρι». Ο ίδιος επιμένει ότι προηγείται το πόστο και έπειτα ακολουθεί το πρόσωπο, όμως μια shortlist υποψηφίων χτίζεται στο μυαλό του, δεδομένου ότι επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η Φον ντερ Λάιεν θέλει από τα κράτη μέλη να υποδείξουν έναν άνδρα και μια γυναίκα. Προσώρας οι περισσότεροι ηγέτες δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ούτε η Φον ντερ Λάιεν θέλει να δίνει οποιαδήποτε ένδειξη για το πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια προτού πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Η Αθήνα, κατά πληροφορίες, είναι ανοιχτή ταυτόχρονα και για παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ιδίως για εκείνα που συνδέονται με τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων, και για θεσμικό. Στην πρώτη κατηγορία με τα δικά τους υπέρ και κατά είναι το Γεωργίας (οι μεγάλες αποφάσεις για την ΚΑΠ και άλλα κρίσιμα θέματα περνούν πάντως από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), το Ενέργειας (σημειακό, πλην σημαντικό) και κυρίως εκείνο για την ενιαία αγορά – ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (που το θέλει εκ νέου η Γαλλία). Στο παρασκήνιο υπάρχει επίσης μια πρόταση των Σοσιαλιστών για νέα θέση επιτρόπου για τη στέγαση. Στη δεύτερη κατηγορία, ως πιο «βαριά» θεωρεί η Αθήνα εκείνα της Διεύρυνσης (με ειδική γεωπολιτική σημασία) και της Αμυνας, το οποίο αναμένεται να συσταθεί για πρώτη φορά.
Σημειωτέον, οι υποψήφιοι επίτροποι περνούν από σκληρή ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ενδιαφέρεται για ανανέωση της θητείας του, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ενόσω στην Αθήνα συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για την προοπτική ανάληψης θέσης από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κάποιοι συζητούν τον πρώην υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου. Το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ως ισχυρό αλλά είναι πλέον ασθενές το σενάριο μετακίνησης νυν υπουργού στις Βρυξέλλες – έχουν ακουστεί οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκη Κεραμέως, Θεόδωρος Σκυλακάκης.