Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera Balkan», ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η χώρα του τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι αυτή που κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ερώτηση γιατί δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρησιμοποιεί πάντοτε το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα έχει μόνον ένα όνομα για κάθε χρήση (erga omnes), απάντησε… ρίχνοντας το φταίξιμο στην Ελλάδα.

«Δεν θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας ότι δεν τηρώ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είμαι ευτυχής με αυτή τη Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Μίτσκοσκι: «Τράβαγαν βουλευτές από το αυτί για να ψηφίσουν»

Ο Μίτσκοσκι είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο υπό συνθήκες εκβιασμών και πιέσεων: «Έπιαναν από το αυτί βουλευτές και τούς οδηγούσαν στο κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα προφυλακίζονταν και φυλακίζονταν, εκβιάζονταν για να υπερψηφίσουν αυτό που συνέβη τότε. Ωστόσο αυτή είναι σε ισχύ, αποτελεί μια πραγματικότητα».

Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος έχει δηλώσει, πριν τέσσερα χρόνια, ότι αποδέχεται τους όρους Συμφωνίας, και γι’αυτό δέχθηκε πολιτικές επιθέσεις από την άκρα Δεξιά, αλλά και την άκρα Αριστερά. «Όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη Συμφωνία τα σέβομαι. Η συνολική επίσημη, τυπική και θεσμική επικοινωνία διεξάγεται αποκλειστικά με τον επιθετικό προσδιορισμό που αναφέρατε», απάντησε στη δημοσιογράφο. «Το ζητούμενο είναι γιατί η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι  έχει κάνει η άλλη πλευρά που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών;» ρώτησε, αναφερόμενος στην Ελλάδα. «Η τήρηση συνιστά αμφίδρομη πορεία, επιβάλλεται να συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν επιτρέπεται να έχουμε διπλά πρότυπα, πρέπει να έχουμε μια συμπεριφορά επί τη βάσει αρχών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Ελλάδα αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που προσέφερε στήριξη για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ, το 2020 και πως είναι αυτή που προσφέρει διαχρονικά στήριξη στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν προσφέρει ουσιαστική στήριξη ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«Εμείς έχουμε κάνει περισσότερα από ότι υποχρεούμαστε»

«Νομίζω ότι εάν αναλυθεί και διαβαστεί ορθά η Συμφωνία, θα φανεί ότι εμείς έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτό που αποτελεί υποχρέωσή μας. Όχι μόνον όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες προς την υλοποίησή της», επέμεινε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσφέρει ουσιαστική στήριξη, παρά μόνο «δηλώσεις προθέσεων». Εκάνε επίσης λόγο για «προσβλητική ρητορική», από την πλευρά της Ελλάδας, με όρους όπως «Σκοπιανοί» και «Σκόπια», και αναφέρθηκε στη  μη κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Κατηγορίες προς τον Ζάεφ για «υποτελή συμπεριφορά»

«Εάν εγώ αποτελώ τώρα πρόβλημα, τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια χρόνια; Οι πολίτες στη Μακεδονία και το κράτος είναι δυστυχώς θύματα της υποτελούς συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτα απολύτως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών», είπε κατηγορώντας τον προκάτοχό του Ζόραν Ζάεφ.

«Επιπλέον, η προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους μεγάλου μέρους των γειτόνων μας προς τη Μακεδονία, προς το μακεδονικό λαό δεν απέφερε τίποτα το καλό για το μέλλον των πολιτών (…)Περίμενα κάτι περισσότερο εκ μέρους του νότιου γείτονά μας σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η αμφίδρομη πορεία» κατέληξε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι – αναφερόμενος άλλη μια φορά στη χώρα του χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».